vineri, 13 septembrie 2013

Situatia PLX 109/2012


 


In atentia tuturor membrilor SCMD
Proiectul legislativ care ar trebui sa repare enorma inechitate privind neconstitutionala limitare a dreptului la munca pentru pensionari, in primul rand pentru rezervisti, va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, marti 17.09.2013 sau in functie de ordinea de zi, miercuri 18.09.2013.
In pofida tuturor eforturilor depuse de SCMD in a convinge ca legea reparatorie, fara amendarea pe aceasta cale a cap. IV din Legea 329/2009, ar putea provoca un dezastru pentru multi dintre rezervisti si in pofida tuturor asigurarilor primite, proiectul a primit aviz negativ de la Comisiile de munca si de finante ale Camerei Deputatilor, dar a fost totusi trimisa spre dezbatere.
In exclusivitate, aceasta situatie se datoreaza incapatanarii, obtuzitatii si manipularii la care parlamentarii au fost supusi de catre matusalemicul domn” Gheorghe GHERGHINA.
Ceea ce conteaza este votul in plen, avizele fiind consultative!
In aceasta situatie, transmitem tuturor membrilor SCMD rugamintea de a actiona constitutional, in sensul lamuriri asupra legalitatii si necesitatii adoptarii amendamentelor reparatorii, tuturor alesilor care au beneficiat de sustinerea noastra in alegeri, care ne reprezinta si care, nu peste multa vreme, vor avea nevoie, din nou, de sprijinul nostru.
In acest week-end toate usile trebuie deschise  !
Recomandam, indeosebi, ca argument, discursul parlamentar pe aceasta tema al doamnei Gabriela FIREA:


Cumulul pensiei cu salariul, izvor de nedreptăți și aberații

Notă:  Această  Declaraţie Politică a fost citită în plenul

Senatului ROMÂNIEI,  în şedinţa din 22mai 2013,  de  către

Doamna Senator PSD GABRIELA FIREA


     În urmă cu patru ani, sub presiunea unei crize pe care habar nu avea de unde s-o apuce, premierul de atunci Emil Boc declara război pensiilor nesimțite din sistemul bugetar, potrivit propriilor declarații. În acordurile melodiei ”Pușca și cureaua lată”, se năștea legea nr. 329, privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordului cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

    Capitolul IV al respectivei legi prevede, pentru ca legea este încă în vigoare, faptul că în sistemul bugetar se poate cumula salariul cu pensia, numai dacă aceasta din urmă nu depășește salariul mediu pe economie (la vremea respectivă 1.700 lei, anul acesta 2.223 lei). În caz contrar, cei vinovați că au pensia cu un leu mai mare decât salariul mediu aveau în față două variante simple: fie renunțau să muncească, păstrând pensia, fie renunțau la pensie și se mulțumeau cu salariul.

    La vremea respectivă, mulți au considerat că este o măsură justă, sau măcar acceptabilă în condiții de criză severă. Ca orice lucru făcut în grabă însă, legea 329 lăsa loc unor anomalii generatoare de nedreptăți flagrante. Cum este cazul unui pensionar militar care mi-a scris de curând, mâhnit că și-a văzut toată viața de treabă și de carieră, căci dacă ar fi fost un terchea-berchea prin Armată, potrivit propriilor aprecieri, ar fi avut azi pensia mai mică, pe care ar fi putut s-o cumuleze cu salariul.

    Mai mult, pentru a-și putea face mai departe meseria, una de înaltă calificare și pentru care nu există personal civil pregătit dat fiind specificul, salariul pe care îl încasează lunar este mai mic decât pensia la care a renunțat. De ce ar face un om așa ceva? Pentru un motiv greu de înțeles pentru unii, citez: ”pentru a-mi aduce contribuţia la succesul proiectului militar legat de exploatarea elicopterelor Puma Naval, cele mai moderne din armată, la bordul fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria”, am încheiat citatul.

     Ei bine, în anul 2011, un grup destul de numeros de parlamentari USL a inițiat un proiect de lege pentru abrogarea articolelor cuprinse la Capitolul IV, respectiv cele referitoare la cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, printre motivele invocate fiind și acela că în nicio țară membră a UE sau NATO nu a fost adoptată ca măsură anticriză interzicerea dreptului la muncă sau cumulul pensiei cu salariul. Așa cum era de așteptat, guvernul a dat, sub semnătura premierului Boc, aviz negativ proiectului de lege, dovedind încă o dată că este incapabil să reformeze sistemul bugetar, singura metodă de a ține cheltuielile în frâu fiind tăierile globale.

    Proiectul de lege a trecut de Senat, prin adoptare tacită, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaților, unde a primit în octombrie anul trecut aviz de asemenea negativ de la comisiile de Buget-Finanțe și de Muncă și protecție socială, iar anul acesta a fost retrimis, pentru raport suplimentar, la cele două comisii.

     Trecând peste absurdul situației ca un Parlament în care USL are o majoritate confortabilă să respingă o lege inițiată de USL, și nu de câțiva parlamentari dornici de afirmare, ci de o pleiadă de lideri cu greutate ai celor două partide, ar exista o soluție simplă, sugerată de pensionarul pe care l-am invocat puțin mai devreme, și anume modificarea – și nu abrogarea – prevederilor referitoare la cumulul pensiei cu salariul, în sensul de a se supenda doar partea din pensie care depășește baremul stabilit prin lege. Cu alte cuvinte, nu se mai suspendă întreaga pensie care depășește salariul mediu, ci doar se limitează la valoarea de referință.

    În acest mod simplu vor fi eliminate situațiile aberante și revoltătoare în care cei care au trudit din greu toată viața sunt plătiți mai puțin decât cei care au muncit mai puțin. Sper să nu aveam de-a face co o nouă situație în care lucrurile simple se dovedesc cel mai greu de pus în practică…


Notă: Această Declaraţie Politică a fost citită în plenul SENATULUI ROMÂNIEI, în şedinţa din 22 mai 2013de către doamna senator PSD Gabriela FIREA.
 

 
Honor et Patria! Vae victis!
 
PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU