luni, 20 aprilie 2015

Adresa catre Avocatul Poporului - Necesitatea Legii Sindicatelor



IN ATENTIA
AVOCATULUI POPORULUI
DOMNUL VICTOR CIORBEA

Domnule Avocat al Poporului,

Ma adresez dvs., atat in nume personal, cat si al presedintilor de sindicate si federatii sindicale, semnatari ai Platformei Civice, Program in jurul caruia s-a constituit sistemul de aliante numit Consiliul National al Societatii Civile.
Un obiectiv important al Programului amintit, l-a constituit si il constituie pentru noi, societatea civila organizata, abrogarea Legii 62/2011, zisa a ”Dialogului Social”. O lege menita sa distruga miscarea sindicala din Romania si, amestecand, sub pretextul facilitarii dialogului, sindicatele cu patronatele si ONG-urile, sa impiedice, practic, orice manifestare civica reala in interesul general al societatii romanesti si al statului roman.
Ma adresez dvs. cu rugamintea de a constata neconstitutionalitatea, in integrum, a zisei Legi a Dialogului Social, care incalca flagrant, nu numai Art.1, al.3 ci si, in mod deosebit, Art.40, al.1 din Constitutia Romaniei care prevede: “Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.”. Or, Legea 62/2011, cel putin in privinta organizarii sindicale, anuleaza dreptul la organizare pentru majoritatea cetatenilor, inlocuind cuvantul “cetatean”, cu acela de “salariat”. Si nu orice fel de salariat, ci salariat de fabrica, exact ca acum 30, 60, sau o suta si mai bine de ani. Si aceasta in conditiile in care industrie nu mai avem si majoritatea sindicalistilor sunt astazi, ca disponibilizati, someri, emigranti sau prestatori de “job-uri part time”.
Principalul obiectiv al oricarui sindicat este nu negocierea contractelor de munca, ci asigurarea dreptului la munca. Noi insine, ca Sindicat al Cadrelor Militare Disponibilizate, ne-am infiintat in baza Legii 54/2003 a Sindicatelor si a Recomandarii 1572/2003 a Consiliului Europei, pentru a asigura pe piata europeana si extraeuropeana a muncii locuri de munca disponibilizatilor din structurile militare ale Romaniei, cu varste cuprinse 23 si 65 de ani. Permitandu-ne dreptul la existenta, in teorie, dar limitandu-ne dreptul la actiune, legea basista ne impiedica sa aparam dreptul legitim la munca si drepturile conexe ale membrilor nostri. Este valabil, nu numai pentru sindicatele independente ca cele ale revolutionarilor, vanatorilor sau Federatia Unirea a Sindicatelor Pensionarilor ci, la ora actuala, pentru marea majoritate a sindicatelor ai caror membri si-au pierdut locurile de munca.
Rugandu-va sa constatati, ca avocat si fost lider sindical, neconstitutionalitatea zisei Legi a Dialogului Social, va solicit sa sesizati, in acest sens, in baza dispozitiilor constitutionale cuprinse la Art.146, lit.a, Curtea Constitutionala. Mentionez ca lucram in acest moment, in sprijinul unui grup de parlamentari, la Proiectul unei noi si reale Legi a Sindicatelor, fiind si in asentimentul patronatelor care doresc, de asemenea, o lege proprie cat se poate de clara. Recentele manifestatii de la Mioveni demonstreaza ce pot face sindicatele si patronatele in beneficiul natiunii atunci cand interesul este comun.
Multumindu-va anticipat,
Cu deosebita stima,

Presedintele SCMD,

Col. (r) dr. Mircea DOGARU