marți, 29 mai 2018

Sfaturi adresate domnisoarei Violeta ROMANESCU, realizator RTV




Sfaturi adresate domnisoarei Violeta ROMANESCU,
realizator RTV


Simata domnisoara,
Urmarind prestatiile dumneavoastra din ziua de vineri, 25 mai a.c., prestatii care au avut in vedere si pensiile si, intelegandu-va omeneste frustrarea de a fi ramas la pupitru in minivacanta de Rusalii, m-am gandit, in virtutea simpatiei pe care v-o port, sa va dau, “cu toata dragostea”, cateva sfaturi pe linia deontologiei profesionale.
Un jurnalist al unui post national trebuie sa ramana echidistant fata de problemele pe care le trateaza si partile implicate, stirile difuzate trebuind, in mod obligatoriu, sa fie exacte si neutre. Or, in ziua amintita, ati repetat obsesiv ca, in iulie a.c., vor creste toate pensiile cu 10%, inclusiv ale militarilor.
Ati difuzat o INFORMATIE FALSA deoarece, vor creste doar pensiile acordate pe Legea 263/2010, legate de punctul de pensie, beneficiar fiind circa 2.000.000 de cetateni. Nu si ceilalti pensionari, adica militarii care au o lege proprie a pensiilor militare de stat (circa 200.000 de cetateni) si pensionarii civili cu pensii ocupationale (circa 9.000 cetateni): magistratii, pilotii civili, grefierii, functionarii publici din Parlament si Curtea de Conturi. Mai mult, ati insultat o parte din pensionari vorbind de “pensii speciale”, sintagma inexistenta juridic, ci doar in repertoriul unor politruci inculti, vizand lovituri politice de imagine.
Spre stiinta dvs., dintotdeauna si in toata lumea, exista doar doua categorii de pensii: civile si militare, militarii avand legislatie proprie. Fata de civili care, prin Legea 263/2010, beneficiaza si de cresterea pensiei cu cresterea punctului de pensie si de indexarea cu rata inflatiei, rezervistii au fost discriminati de la inceput, Legea lor, (223/2015), acordandu-le cresteri, ori cu rata inflatiei, ori cu un procent din cresterile salariale la activi. Asadar, militarii nu au nicio legatura cu punctul de pensie, iar asazisa lor pensie este, in fapt, o solda diminuata de rezervist, deoarece obligatiile lor militare continua, ei fiind ombilical legati de situatia activilor.
Politicianul pe care il simpatizati, Lia Olguta Vasilescu, s-a gandit sa le adanceasca discriminarea, atat fata de magistrati, prin scaderea bazei de calcul la nivel net pentru rezervisti, cat si fata de toti civilii, anuland orice posibilitate de crestere a pensiilor militare. Adica in loc de “ori” – “ori”, noi primim “nici”- “nici”. Nici crestere cu cresterile soldelor activilor, nici prin indexare cu rata inflatiei, asa cum prevede OUG59/2017, care contine sintagma “indicator definitiv” ce exclude orice legatura cu cresterea salariului mediu.
Asadar, dupa ce drepturile ne sunt inghetate pe viata, dvs. nu numai ca ati trezit emotii si asteptari inutile rezervistilor prin afirmatii false, dar i-ati si insultat, nemeritat, repetand, la nesfarsit, definitia basista, preluata de LOV, - “pensii nesimtite, asa cum le spunem noi”. Care “noi”? Ca sa stim pe cine dam in judecata! Ca Lia Olguta Vasilescu confunda pensiile magistratilor cu cele ale militarilor, e treaba ei si va raspunde, in justitie, pe 4 iunie a.c. Dar dvs. trebuie sa ramaneti echidistanta si corecta! Fara opinii personale pe marginea subiectelor pe care le tratati si pe care, in mod obligatoriu, ar trebui sa le cunoasteti! Altfel, cu parere de rau, vom fi obligati, pe viitor, sa ne adresam CNA-ului, CNCD-ului sau, Doamne fereste, Justitiei!
“Cu toata dragostea”,
Al dvs. colaborator preferat,

Col.(r) dr. Mircea DOGARU,
Presedintele SCMD

P.S. Si, apropo ……. indexarea pensiilor civile cu rata inflatiei unde a disparut?