marți, 4 iunie 2019

Proiect legislativ pentru modificarea Legii 223/2015PROIECT LEGISLATIV
Pentru modificarea Legii 223/2015

Este vorba despre proiectul legislativ al senatorului PSD, Tit-Liviu BRAILOIU, adoptat de Senat ca prima Camera, prin fortarea procedurii, ieri, 03.06.2019, cu 10 zile inainte de a se implini termenul de adoptare tacita (13.06.2019).
Vom publica integral proiectul, in momentul in care va apare forma finala, semnata de Presedintele Senatului spre trimitere la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala.
Pentru a curma zvonurile privind varsta de pensionare, menita sa provoace un nou exod al cadrelor, mentionam ca la Art.16, Al.2, varsta standard de pensionare ramane 60 de ani la militari si politisti.
Cei care vor sa moara in functii, pot opta, conform Al.3, “daca starea sanatatii le permite” sa ramana in activitate pentru o perioada de 3-5 ani peste varsta standard. Diferenta fata de lege este ca sporul de 2%, acordat pentru fiecare an suplimentar la pensia militara de stat, la care ar fi avut dreptul, se acorda la salariu lunar brut.
In ceea ce priveste cuantumul pensiilor militare, amendamentul aprobat ca Art.591 prevede:
1.      “Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, in procentele stabilite de Art.29, 30 si 108 si in functie de vechimea valorificata in ultima decizie de pensie, astfel:
a)      Portivit gradului militar/profesional avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie in cele 6 luni alese, conform prevederilor Ar.109, Al.2 si Art.110, Al.2 din prezenta Lege;
b)      In functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute in cele 6 luni alese, conform porevederilor Art.28 pentru drepturile de pensie deschise in baza prezentei legi.
2.      In anul in care pot fi aplicate atat prevederile Art.59, cat si cele ale Al.1, se aplica dispozitiile cele mai favorabile”.
Ultima prevedere (Art.59, Al.1) se refera la hotia prin care nu ni se mai aliniaza pensiile cu inflatia raportata la salariul mediu, ci cu rata inflatiei “indicator defintiv”, adica diferenta dintre inflatia anului in curs si cea de acum 2 ani. De mentionat ca Proiectul Brailoiu pastreaza la calculul cuantumului pensiei toate mizeriile introduse in cele 2 OUG-uri (57 si 59).
In ceea ce-i priveste pe cei speriati de zvonistica si indemnati sa treaca in rezerva acum, deocamdata nu este nici un pericol, cei care urmeaza sa iasa la 63 sau 65 de ani fiind cei care vor sa moara in functii.

P.S. Important este ceea ce se va decide la Camera Deputatilor, unde speram sa fie admise amendamentele depuse de SCMD, decurgand din deplina identitate de tratament juridic dintre magistrati si militari/politisti.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU