miercuri, 11 decembrie 2019


PENSIILE MILITARE IN ATENTIA COMISIEI DE MUNCA A CAMEREI DEPUTATILOR
-         In atentia tuturor membrilor S.C.M.D. –
Doamnelor si domnilor,
Ieri, 10 decembrie a.c., la Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor au fost dezbatute, intre altele, urmatoarele initiative legislative, vizand si pensiile militare de stat:
·        abrogarea OUG 59/2017;
·        abrogarea/amendarea OUG 114/2018;
·        Plx. 166/2018 vizand abrogarea pensiilor speciale - proiect al deputatilor si senatorilor USR;
·        Plx. 292/24.06.2019 privind abrogarea/limitarea pensiilor speciale – proiect initiat de 4 senatori si deputati PNL (Catu Florin Vasile, Bulacu Romulus, Buican Cristian si Stirbu Gigel-Sorinel) si dezavuat in scris, la cererea S.C.M.D., de domnul Ludovic Orban in luna iulie.
Au fost prezenti ca invitati lideri ai sindicatelor politistilor in activitate si lucratorilor din penitenciare, grefierilor si lideri ai asociatiilor fostilor diplomati, parlamentari, piloti si functionari publici din Curtea de Conturi.
Rezervistii din M.Ap.N., M.A.I. si Servicii au fost reprezentati doar de S.C.M.D. prin subsemnatul si doamna col. (r) Caloian Monica.
S.C.M.D. a prezentat membrilor comisiei materiale rezumand, din punct de vedere juridic, situatia pensiilor militare de stat si, separat, a pensiilor civile, protestand impotriva includerii rezervistilor in legislatia muncii normate, cata vreme „munca fortata” a acestora presupune contracte de activitate 24/24 ore la ordin, fara posibilitati de normare si pedepse aspre, mergand pana la cea capitala in caz de neexecutare in situatie de razboi. A solicitat si obtinut excluderea pensiilor militare de stat, din categoria celor zise, ilegal si peiorativ, „speciale”, abrogarea prevedrilor OUG 59/2017 din „forma consolidata” a Legii 223/2015 si promisiunea procedarii in acelasi sens cu prevedrile OUG 57/2015.
S.C.M.D. a atras atentia ca retinerile salariale la militari sub forma de contributii (cu incepere de la 01.04.1991) au fost de 64% din brut si inca 5% din net pentru Pilonul II, actualmente confiscat si ca plata pensiilor militare de stat nu presupune un surplus de la buget sau un efort al Casei Nationale de Pensii, incadrandu-se in bugetul de 2% destinat Apararii. De asemenea, a protestat pentru includerea nejustificata in categoria „pensii” a cca. 3 milioane de ajutoare sociale, rente viagere si indemnizatii de merit (ca ale parlamentarilor sau primarilor).
S.C.M.D. a cerut imperativ abrogarea Art. 41 din OUG 114/2018 care suspenda pentru inca 3 ani, nelegal, pe baza unei legi abrogate (284/2010) a ajutoarelor salariale, rezervistii fiind singura categorie socio-profesionala care nu le primeste.
S.C.M.D. a solicitat respingerea in ceea ce-i priveste pe rezervisti a celor 2 Plx.–uri si a oricaror initiative legislative care vizeaza plafonarea/desfiintarea pensiilor militare de stat, pe baza dreptului muncii.
S-a obtinut raport definitiv de abrogare a prevederilor OUG 59/2017 si a celor din OUG 114/2018 referitoare la rezervisti. Pentru celelalte proiecte discutiile vor fi reluate in luna februarie 2020.
In ceea ce-i priveste pe politistii in activitate, S.C.M.D. a subliniat ca acestia devin la pensie militari in rezerva, neputand face obiectul altei legi decat al Legii pensiilor militare de stat, Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala fiind unic si unitar. Drept urmare, recomandam actualilor politisti in activitate SA NU IASA LA PENSIE pana la sfarsitul urmatorului an electoral.
Honor et patria! Vae victis!
Presedintele S.C.M.D.
Col. (r) dr. Mircea DOGARU