vineri, 5 mai 2023

NEGOCIERI CU MINISTRUL APARARII NATIONALE, DL. ANGEL TALVAR

 Joi, 4 mai 2023, la orele 10, dupa 3 luni de amanari, o delegatie a CSN Meridian s-a prezentat, in componenta anuntata, la sediul MApN, reprezentand formatiunile sindicale nemultumite de modul in care Puterea intelege sa rezolve problemele legate de investitii si legislatia privind salarizarea si pensiile cadrelor militare, de politie si civililor din structurile componente ale SAOPSN: SCMD, Federatia Sindicatelor din Aparare “Unirea” si Federatia Sindicatelor Libere ale Salariatilor Civili din Unitatile MApN.

    Discutiile s-au purtat cu dl. ministru Angel Talvar, dl. secretar de stat Eduard Bachide, gl. mr. Valeriu Rosu si c. 20 de cadre de conducere din Directiile MApN implicate in problematica abordata. In ceea ce ma priveste, am tinut, in absentia, locul, la prezidiu, dl-ui Ion Popescu, presedintele CSN Meridian.
     Delegatiile sindicatelor s-au prezentat unitar, sustinadu-se reciproc si completandu-si solicitarile cu argumente juridice.
      Subliniind ca discutiile noastre cu responsabilii militari, indiferent de grad si functie, au fost si vor ramane perfect inutile, deoarece domniile lor cunosc realitatea la fel de bine ca si  noi, dar nu sunt decidenti, avand doar optiunea sa spuna “Am inteles!”, la orice aberatie politica, am salutat prezenta factorului politic, adevaratul decident, care, de prea multe ori a hotarat, in ceea ce ne priveste, in necunostinta de cauza. Si ne-am oferit sprijinul profesionist in orice situatie, noi, rezervistii, politistii si civilii, nefiind incorsetati nici de ierarhie, nici de ordin, nici de stricta disciplina militara.
      Problemele sustinute de noi, ca obligatorii pentru indeplinirea misunilor asumate prin Tratatul de Aderare la NATO, detensionarea situatiei si stoparea diminuarii efectivelor de profesionisti din SAOPSN, in actualul context amenintator pentru flancul estic al NATO, au fost urmatoarele:
      - Aplicarea imediata a Legii 153/2017, a salarizarii, in forma promulgata, pentru tot personalul din SAOPSN, militari, politisti si civili, care a ajuns un fel de “Cenusareasa” a Codului si Ministerului Muncii. Dupa aceea acceptam discutii pentru o noua lege a salarizarii, in stricta conformitate cu prevederile Tratatului de Aderare. Am exemplificat prin pierderea de catre SAOPSN a 21000 cadre specializate numai prin OUG 59/2017 si pericolul pierderii a inca 11000 in contextul actual. Ca si prin catastrofala reducere a specialistilor din Industria de Aparare, de la 246000 in 1990 la c. 9000, inclusiv cei din Aviatie, astazi;
      - Trecerea intregii Industrii de Aparare de la haoticul Minister al Economiei la MApN, pentru ca, pana acum, doar profiturile au fost privatizate, investitiile ramanand Armatei, iar pozitia guvernelor a determinat o continua distrugere, in interes concurential-strain, a propriilor capacitati de productie, productia proprie fiind inlocuita cu achizitii mult prea costisitoare fata de calitate;
      - Revenirea asupra Legii 168/2020, prin acordarea continutului cu titlul, in sensul recompensarii tuturor celor care au indeplinit misiuni de lupta si pe teritoriul national, nu doar in afara acestuia, si nu cu o suma fixa la salariu/pensie, care devine derizorie in conditiile inflatiei galopante, ci procentuala;
      - Gradul militar fiind proprietate, acordarea soldei de grad, recent marita, nu doar celor in activitate, ci si rezervistilor;
      - Eliminarea CASS si pentru cadrele in activitate si pentru rezervisti, in conditiile in care avem, prin legile-statut ale militarilor si politistilor, asigurata gratuitatea actului medical si a medicatiei;
       - Renuntarea la prorogarea neconstitutionala a platii ajutoarelor salariale si la confiscarea contributiei suplimentare la CAS, transformata prin furt calificat in “contributie individuala la bugetul de stat”.
         Deoarece marea prioritate a Guvernului, potrivit dl-ui ministru o constituie rezolvarea problemei pensiilor militare, am solicitat:
         - Aplicarea prevederilor Tratatului de Aderare si in ceea ce priveste obligatiile asumate de guverne privind pensiile rezervistilor si drepturile conexe , cu atat mai mult cu cat salarizarea si legislatia la pensii sunt strict de competenta guvernelor nationale, potrivit documentelor pe care le avem de la CE si Banca Mondiala. Ar fi absurd sa crezi ca acestea si-ar permite, doar in cazul Romaniei, sa ceara incalcarea Tratatului de Aderare la NATO. In mod similar, solicitam respectarea Constitutiei si a recomandarilor Consiliului Europei privind dreptul militarilor in activitate de a constitui si la noi, ca in toate statele membre UE, sindicate.
         - Considerand drept aberatii propagandistice interne asa-zisele “ordine” ale CE si Bancii Mondiale, am precizat ca renegocierea PNRR era permisa pana la 30 aprilie a.c., data fiind situatia de criza si conflictuala aparuta dupa 2021, dar guvernele noastre nu  au facut nici un demers in acest sens, desi SCMD a inaintat ministrului Muncii intreaga argumentatie juridica necesara inca de acum 2 ani, am solicitat si solicitam scoaterea rezervistilor din procentul de 9.4% din PIB, prevazut in PNRR si din asa-zisul proiect al “Legii Pensiilor Speciale”, in care, juridic, nu avem ce cauta, contractele noastre fiind de cu totul alt tip decat cele ale civililor, datorita interdictiei constitutionale de folosire a cuvantului “munca” in ceea ce ne priveste;
      - Aplicarea Legii 223/2015 in integralitatea sa, asa cum a fost promulgata, si eliminarea “consolidarilor” care au denaturant-o, prin cele 10 OUG-uri dovedite, intre timp, ca fiind neconstitutionale, altfel, problemele, discriminarea si starile de nemultumire vor continua, acutizandu-se pe masura adancirii inechitatilor intre noi si intre noi si civili, inclusiv prin acordarea unor procente diferite din rata inflatiei.
      - Promisiuea ca pensiile in plata nu vor fi micsorate este caduca, deoarece inghetarea lor in conditiile unei inflatii inspaimantatoare inseamna, in fapt, o scadere catastrofala. Cu atat mai mult cu cat cosul supravietuirii a fost stabilit luna trecuta de CES a fi de 4053 lei NET per capita.
         Timpul nu ne-a permis sa-i atragem atentia dl-ui ministru ca noua “formula” acreditata de Ministerul Muncii, prin racordarea aberantelor puncte de “pensii” sau de “referinta” la salariul mediu (6789 lei) si impartirea la 35 de ani vechime completa, inseamna pentru toate pensionarele aflate in plata, si pentru toti rezervistii, pilotii civili, otelarii, minerii, scafandrii si alte categorii, pierderea a peste 40% din cuantum si nici sa contracaram propaganda ticaloasa a stergerii intregii cariere militare, de dragul manipularii fudulilor sa adopte “formula” civila, citand concluzia din 2016 a dl-ui deputat Adrian Solomon, fost si actual presedinte al Comisiei de Munca din Camera Deputatilor: “- Bre, ne credeti pe toti idioti? Adica vreti sa acceptam ca 65% din jumatate e mai bine decat 80% din tot?”. Am avut insa timpul sa solicitam ca, macar pe viitor, reprezentantii MApN, daca nu pot sa se si sa ne apere, inclusiv cei din Directiile platite pentru asta, fiindca executa ordine politice contrare si in perfect dezacord atat cu realitatea cat si cu obligatiile asumate in cadrul NATO, macar sa adopte o politica de neutralitate amiabila, fata de noi. Adica sa ne sprijine discret cand ne batem pentru drepturile legale ale lucratorilor din SAOPSN, fie militari si politisti in activitate, fie in rezerva sau retragere, fie civili in activitate ori pensionari!
         Apreciem asadar ca fiind pozitiva discutia avuta cu dl. ministru Angel Talvar! Benefica pentru urmatoarele 3 saptamani, adica pana la rotativa guvernamentala, cand o vom lua, ca de obicei, de la capat. Dar o apreciem si ca un semnal pentru presedintii celor doua partide ale “majoritatii”, sa renunte la jocul politicianist cu noi. Pentru ca, de la promisiunile facute cu incepere din 1997, transpuse in legi dupa 2001 si neaplicate, adica neonorate nici pana astazi, ne-am cam saturat! Ne-am saturat sa fim militari si politisti NATO numai declarativ! Vrem sa fim tratati ca atare si in realitate! Altfel, ingrijorarile partenerilor nostri occidentali, exprimate fata de toate delegatiile noastre, privind starea de spirit reala din SAOPSN, vor capata noi motive sa se adanceasca!


Honor et patria! Vae victis!
Col(r) dr. Mircea Dogaru
Presedintele SCMD