luni, 22 mai 2023

 

SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Adresa: Bucuresti, str. Pajurei, nr. 13, Sector 1, cod postal 013152, Of. Postal 26

Cont:BRD, Agentia Carol, RO41BRDE441SV79262374410, Cod fiscal:26096263

Adresa e-mail: sindicatulmilitarilor@gmail.com

Nr. 63 din 22.05.2023

                                                                                                      

 

Către,

MINISTRUL  APĂRĂRII  NAȚIONALE

Domnul Angel  TÂLVAR

 

Domnule Ministru,

 

Prezenta solicitare a fost inspirata atat de recenta declaratie a Premierului privind necesitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu cat si, mai ales, de repetatele cereri adresate SCMD, in disperare de cauza, de a interveni in vederea reabilitarii cladirii ”Scolii Militare de Maistrii si Subofiteri a Fortelor Aeriene – Traian Vuia”, Medias (jud. Sibiu). Trecuta, ca toate cladirile dezafectate si terenurile armatei, din Domeniul Public in Domeniul Privat al statului, a fost transferata Primariei, care a lasat-o sa se degradeze, devenind astazi adapost pentru drogati si cersetori. Actualmente, Primaria vrea sa o reabiliteze ca Centru de Primire Refugiati. Doua organizatii de tineret din localitate solicita sa i se redea destinatia initiala, adica sa devina un centru de pregatire/antrenament, de pilotaj.

SCMD a investigat situatia parlamentarilor de Sibiu si s-a oprit asupra domnului senator Adrian CĂTANĂ care locuieste cu familia in Medias. Contactat, domnia sa a imbratisat cauza, adresandu-va interpelarea parlamentara pe care o reproducem in contiuarea solicitarii noastre, in speranta ca, pe o cale sau alta, va ajunge la dvs. Va transmitem asadar rugamintea de a actiona in sensul recuperarii acestei proprietati a Armatei, in vederea utilizarii sale ca Centru de Pregatire pentru Tineret in domeniul aviatiei.

In ceea ce priveste declaratia d-lui general gl.(r) Ionel CIUCĂ, va raportam ca stagiul militar obligatoriu nu a fost desfiintat in România, cu data de 01.01.2007, ci doar suspendat la pace. In situatie de razboi sau calamitati naturale, legea se aplica si incepe… - HAOSUL.

Ne punem intrebarea unde-i va aduna Premierul pe recruti, care, oricum, n-au stiut ca la implinirea varstei de 18 ani trebuiau sa se prezinte la Centrele Militare pentru introducerea lor in planurile de mobilizare…in Cismigiu sau in Herastrau? Si aceasta, deoarece, in urma destructurarii Armatei, in procesul de integrare a Romaniei in Niciunde si in Nicaieri, toate terenurile si cladirile unitatilor desfiintate au trecut din Domeniul Public in Domeniul Privat al statului si, transferate primariilor, au ajuns pe mana Mafiei imobiliare, interne si internationale.

Spre stiinta dvs., facand abstractie de confiscarea ilegala a acestor proprietati de catre statul ”de democratie populara” apoi ”socialist”, regimul lor juridic a fost si a ramas urmatorul:

I.                   Terenuri cu drept de folosinta pe care s-au construit cladiri – proprietate M.Ap.N.

Acestea au fost cedate de proprietari, la ordinal regelui Carol I, in cadrul operatiunii de modernizare a Armatei Nationale si a unor domenii strategice (Aeroportul Baneasa, Institutul de Cercetari Agronomice, etc.) in urmatoarele conditii: daca vreodata uzufructarul (beneficiarul) renunta la dreptul de folosinta, terenul se intoarce la urmasii proprietarului de drept. Niciodata respectata, aceasta prevedere face posibila restituirea terenurilor in cauza catre Armata, Academia de Stiinte Agricole sau urmasii proprietarilor. Este cazul, de ex.,  al terenului Regimentului de tancuri de la Mihai Bravu, care a ajuns ilegal in proprietate straina impreuna cu o halca din Rezervatia Naturala Comana. Sau al mosiei Bibestilor, donata de Valentin Bibescu (pilot militar) si sora sa Capitalei pentru construirea Aeroportului Baneasa si fermelor experimentale ale Institutului Agronomic. Parte din mosie a fost vanduta de Puiu Popoviciu cu sprijinul unui primar general si al fiicei sale notarite, Departamentului de Stat al SUA, fara respectarea de catre negociatorii americani a propriei Legi a Clearing-ului, pentru construirea noii ambasade, motiv pentru care a intervenit FBI – ul, toti implicatii fiind urmariti penal iar Puiu Popoviciu (fost militar) refugiindu-se in ”Perfidul Albion”.

II.                Terenuri proprietate de drept a  M.Ap.N.:

1.      Terenuri cumparate din banii lui de Carol al II-lea si donate ca proprietate, fara obligatii M.Ap.N., marilor unitati militare. Ex. cele 28600 ha cumparate in Harghita si Covasna donate unitatilor vanatorilor de munte, plus cladiri din orasele Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc si Covasna. Confiscate de Horthy, dupa 1944, au intrat apoi in procesul colectivizarii, astfel incat, dupa 1990, in conditiile in care Armata nu le-a cerut, guvernele le-au transferat prin primarii, Mafiei imobiliare. Ne-au adus documente in acest sens de la Viena, Budapesta si Arhivele Nationale judetene, cetateni români de etnie unguri si țigani unguri, in speranta ca, daca Armata le va recupera, isi vor recupera si ei terenurile date de Ferdinand in cadrul Reformei Agrare si care au fost confiscate de Horthy, in interesul optantilor, avand ulterior aceeasi soarta cu cele militare;

2.      Terenuri donate de Regina Maria, Asociatiei Nationale Cultul Eroilor, care, in interbelic era al doilea mare proprietar, in Romania, dupa Academia Româna si care n-au mai fost restituite. Este si cazul terenului Cimitirului International Militar de la Valea Uzului, pentru care se bat azi doua primarii, desi este proprietate de drept a Armatei, in administratia Cultului Eroilor;

3.      Donatii ale unor persoane particulare, militari sau civili. Este cazul fostei cladiri a Studioului Cinematografic al Armatei, donată de un colonel de jandarmi, in interbelic, M.I., primita la schimb de cladiri, in proprietate, de catre M.Ap.N., in anii 50 si ”restituita” de Justitie unor pretinsi proprietari, desi nu figura in masa testamentara, pentru ca donatorul o daruise in timpul vietii;

4.      ”Cazinele” si cladirile cercurilor militare construite prin propria contributie a ofiterilor, subofiterilor, maistrilor militari, pe tot cuprinsul tarii, atat inainte de primul razboi mondial cat si in interbelic si dupa cel de-al doilea, pentru uzul militarilor in activitate, in rezerva si in retragere, incapute astazi, in cea mai mare parte, pe mana Mafiei imobiliare;

5.      Monumentele, cu terenul aferent, construite de rezervisti pe banii lor si dezafectate de primarii, in interes antinational. Este cazul monumentului lui Mihai Viteazul de la Oradea;

6.      Constructiile de razboi. Este cazul celor 36 de fotificatii din centura de aparare a Capitalei, incapute, fara acte legale, pe mana Mafiei imobiliare.

Exemplele ar putea continua, domnule ministru, dar credem ca este suficient pentru a va convinge sa acceptati propunerea SCMD de a solicita interventia corpurilor de control ale statului, fara implicarea juristilor proprii care si-au dat acordul din ordin, pentru verificarea tuturor instrainarilor ilegale ale proprietatilor M.Ap.N., restituirea acestora si pedepsirea vinovatilor. Altfel, orice intentie de organizare a economiei, populatiei, teritoriului, rezistentei armate, etc., pentru aparare, in interes national si al NATO, in situatia in care am fi amenintati, ramane o utopia. SCMD ar putea pune la dispozitia dvs. si a respectivului corp de control, experti autentici in domeniile drept de proprietate, legislatie financiara, arhivistica si istorie militara.

Am onoarea sa va salut,

Presedintele SCMD

Col. (r) Mircea DOGARU

                                                                                                                                 ANEXA

 

 

Senatorul Adrian CĂTANĂ  (AUR):

 

Ce măsuri va adopta MAPN pentru a păstra și promova memoria  Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Mediaș?

 

 

Ca urmare a sesizărilor permite de la comunitatea medieșeană privind mutarea Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Mediaș, senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană a transmis o interpelare către Ministerul Apărării și Ministerul Dezvoltării prin care solicită informații despre măsurile ce vor fi adoptate în vederea păstrării și promovării memoriei acestei instituții.

 

În calitate de senator ales în Circumscripția Electorală 34 SIBIU, din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), vă adresez o interpelare referitoare la pierderea Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Mediaș și situația actuală a terenurilor și imobilelor fostei școli de aviație. Comunitatea medieșeană regretă mutarea școlii și dorește să păstreze vie memoria și istoria acesteia prin crearea unui muzeu de tip european sau a unui centru cultural în Mediaș. De asemenea, există îngrijorări cu privire la scopul reabilitărilor, care pare să vizeze crearea unui centru de migranți, în loc de conservarea  istoriei școlii.

Această solicitare este rezultatul audiențelor ținute la cabinetul parlamentar, al numeroaselor mesaje primite atât direct, cât și prin rețele de socializare și e-mail de la cetățeni, asociații independente și foști absolvenți ai școlii.  

Vă solicit răspunsuri detaliate și argumentate pentru fiecare întrebare în parte, întrucât este important să înțelegem motivele deciziilor luate și perspectivele  în ceea ce privește conservarea și promovarea patrimoniului istoric al școlii respective.

Comunitatea medieșeană își exprimă dorința fermă ca această instituție militară de prestigiu să fie păstrată și să rămână un element distinctiv al orașului nostru.

Vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată acestor întrebări și aștept cu interes răspunsurile dumneavoastră în timp util și în conformitate cu responsabilitățile funcțiilor pe care le dețineți.

În acest context, doresc să vă adresez următoarele întrebări:

  1. Care au fost motivele și obiectivele deciziei de relocare a Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Mediaș la Boboc? Ce analiză a fost efectuată înainte de a se lua această decizie?
  2. Ce măsuri intenționează Ministerul Apărării Naționale să adopte pentru a păstra și promova memoria  Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Mediaș? Există planuri concrete pentru crearea unui muzeu de tip european sau a unui centru cultural în orașul nostru?
  3. De ce nu se ia în considerare dorința și solicitarea locuitorilor din Mediaș de a restaura școala de aviație sau de a crea cel puțin un muzeu sau un centru cultural în care să fie păstrată și expusă istoria de peste 80 de ani a instituției?
  4. Reabilitările actuale vizează sau nu crearea unui centru de migranți?
  5. Ce acțiuni concrete au fost întreprinse de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru reabilitarea terenurilor și imobilelor fostei școli de aviație din Mediaș? Care este planul de acțiune și care sunt termenele pentru finalizarea acestor lucrări?
  6. Cum intenționează cele două ministere să colaboreze și să sprijine autoritățile locale și comunitatea medieșeană în realizarea obiectivului de a crea un muzeu de tip european sau un centru cultural în Mediaș, în care să fie expusă și valorificată istoria și patrimoniul Şcolii Militare de Maiştri şi Sub Ofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Mediaș? Există fonduri alocate pentru acest proiect și cum poate fi asigurată susținerea financiară necesară?