miercuri, 24 ianuarie 2024

Scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei

 SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Adresa: Bucuresti, str. Pajurei, nr. 13, Sector 1, cod postal 013152, Of. Postal 26 Cont:BRD, Agentia Carol, RO41BRDE441SV79262374410,

Cod fiscal: 26096263

Adresa e-mail: sindicatulmilitarilor@gmail.com

Nr. 13 din 24.01.2024

                                                                                                      

SCRISOARE DESCHISA

 

PRESEDINTELUI ROMÂNIEI

Domnul Klaus Verner IOHANNIS

 

Domnule Presedinte,

Subscrisul Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) ne adresam dvs., astazi, nu pentru a solicita, ca de obicei, soldele si soldele de rezervist la care avem dreptul, ca in statele membre NATO, conform angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare … Am inteles, deja, ca suntem cobaii NATO!

Nu solicitam astazi, ca de obicei, nici respectarea dreptului militarilor in activitate de a-si constitui sindicate, ca in toate statele membre UE, conform Recomandarii 1275/2002 si Constitutiei noastre. Am inteles, deja, ca suntem cobaii UE, pentru toate experimentele!

Nu va solicitam astazi, asa cum o facem de 3 ani, nici scoaterea noastra din PNRR si din Legea 282/2023, pentru ca am facut-o, fara rezultat, incepand cu 06 noiembrie 2021! Am inteles, deja, ca suntem cobaii României in ceea ce priveste salarizarea, pensiile si drepturile conexe, plus, de la predecesorul dvs., Traian Basescu, incoace, victimele batjocurii prezidentiale si guvernamentale, mediatic exprimata!

Va cerem, insa, astazi, imperativ, sa convocati CSAT si sa impuneti domnilor decidenti masuri ce tin de imaginea si demnitatea noastra, ca militari si politisti, ale Romaniei ca partener egal indreptatit al NATO si UE si ale dvs. ca Presedinte si “comandant (candva) suprem”!

Pe scurt, sute daca nu mii de rezervisti s-au stabilit in strainatate, la copiii care si-au luat lumea in cap, parasind România pusa de politicieni pe butuci, “pas cu pas”, sau ii viziteaza anual pe ei ori pe prietenii stabiliti aiurea, de prea mult bine. Putinii care isi permit, fac excursii si concedii estivale, pe toate meridianele. Si, daca au probleme de santate, sunt talhariti ori implicati in accidente rutiere, intervin autoritatile, care, pe langa identitate vor sa le cunoasca si calitatea. Iar ei declara, cu mandrie …“Am fost mare si tare in România, colonel, general, comisar sef sau chestor”. Atunci li se cere, pentru a beneficia de drepturi si consideratie, CARDUL DE REZERVIST, or, camarazii nostri ghinionisti nu pot produce decat o Adeverinta pe foaie A4, cu semnatura indescifrabila si inutila stampila, care, pentru autoritatile din statele membre UE si NATO nu este buna nici ca hartie igienica. Drept care sunt tratati ca homless-i ori boschetari, mai pe romaneste. Este si cazul doamnei Gabriela CIOBAN, fost politist de frontiera, stabilita in Franta prin casatorie, care ne-a alertat, dupa ce ani de zile s-a adresat, degeaba, birocratilor nostri lenesi si incompetenti.

Asadar, Domnule Presedinte, solicitarea noastra este sa interveniti in CSAT, pentru alinierea imposibilei birocratii românesti la birocratia europeana! CSAT sa ia masurile necesare pentru ca institutiile din SAOPSN sa emita CARDURILE DE REZERVIST, cu toate datele necesare, atestand cariera dar si contributiile noastre in România, stat membru UE si NATO, la bugetul militar de asigurari sociale, la cel de sanatate etc., inclusiv numarul de bilete de tren gratuite la care avem dreptul, asa cum este in toate statele membre UE si NATO. In absenta acestora vom fi tratati, in continuare, ca “pakistanezi” sau “nepalezi” in toate statele membre, civilizate!

Si daca tot intervenim pentru rezervisti, o facem si pentru militarii si politistii in activitate.

Va raportam trista realitate ca nu numai legile salarizarii (ultimele 3) nu s-au aplicat in SAOPSN, noi fiind in coada listei tuturor profesiilor din România, la indicii de salarizare din 2009, ca si Legea Pensiilor Militare de Stat, distrusa prin zeci de OUG-uri si, mai nou, prin Legea 282/2023, dar suntem si tratati ca bosimanii fata de tubibi, in relatia cu partenerii nostri, si indeosebi cu cei strategici, in toate misiunile la care participam, alaturi de aliati. Diurnele noastre sunt simbolice, trebuind sa ne intretina ei “pe reciprocitate”! “In teatrele de operatii” ei au hrana asigurata in cluburile lor, noi tragem de conservele aduse de acasa. In 1998, ca ofiter activ, dupa ce l-am atacat in presa pe predecesorul dvs., Emil Constantinescu, am fost trimis, la cererea aliatilor, pe post de cobai, intr-o baza NATO din Canada. Acolo am aflat ca nu mai sunt ofiter român, ci nimic, pentru ca mi s-a anulat contractul a doua zi dupa plecare, urmand sa fiu “repostat” la intoarcere. La intrebarea “De ce?”, ne-au raspuns comandantii canadieni – “Pentru ca familia ta sa nu primeasca salariul (8 milioane lei, adica ”800 ron la acea data”) pe durata cursului. Cei care au un copil primesc doar 250.000 lei (adica 25 ron), cei cu doi copiii, 500.000 lei (adica 50 ron)”. Am trait, eu si camarazii mei, din diurna derizorie si din pomana canadienilor, in timp de ofiterii letoni, lituanieni, ucraineni, cehi, polonezi, unguri etc. primeau in tara salariul integral, in moneda lor, iar in Canada, statul lor le asigura in dolari salariul unui omolog canadian.  Ei erau respectati si considerati egali, in timp ce noi, cu toata risipa noastra de energie si inventivitate, eram priviti ca niste curiozitati. Mai mult, perioadele petrecute de noi la cursuri de perfectionare sau misiuni NATO, si in Țară si in afara ei, afectandu-ne salarizarea pana la disparitia perioadei respective din cariera, prin suspendarea contractului, ne-au afectat grav si drepturile la soldele de rezervist pe care politicienii le numesc “pensii militare”!

In concluzie, Domnule Presedinte, imaginea militarului si politistului roman, fie in activitate, fie in rezerva ori retragere, se confunda, in ochii aliatilor nostri occidentali, cu imaginea Tarii si, implicit, a Sefului statului nostru. Redati-ne, asadar, demnitatea, impunand, prin CSAT, guvernelor noastre, excesiv de slugarnice fata de interese straine, conform obligatiilor asumate prin Tratatele de Aderare la UE si NATO, indeplinirea acestor obligatii de aliniere a noastra la standardele occidentale, sub toate aspectele. Redandu-ne demnitatea in ochii aliatilor, v-o redati si dvs. si, mai presus de toate, o redati si României, privita astazi ca “Cenusareasa” Occidentului civilizat.

Anexam prezentei cateva modele de carduri de rezervist, obtinute de la omologii francezi si unul dintre documentele care precizeaza de ce acte avem nevoie, ca sa fim recunoscuti ca egali, in spatiul UE si NATO, cu precizarea ca sunt identice in toate statele partenere, ba chiar si aspirante.

In asteptarea Cardurilor de Rezervist,

Am onoarea sa va salut,

Cu tot respectul datorat functiei pe care inca o detineti,

Col.(r) dr. Mircea DOGARU,

                                                Presedintele SCMD