vineri, 21 iunie 2019


ADUNAREA GENERALA A FILIALEI 1 RAMNICU VALCEA

In ziua de miercuri 19.06.2019, s-au desfasurat lucrarile Adunarii generale a Filialei 1 Ramnicu Valcea, la care au fost invitate sa participe si conducerile unor filiale SCMD apropiate. Din partea conducerii SCMD au participat: presedintele SCMD, vicepresedintele cu probleme juridice si secretarul SCMD.
Pe langa problemele specifice abordate, s-a cazut de acord si a fost elaborat textul unui APEL catre toti rezervistii pe care vi-l prezentam alaturat:


APEL CĂTRE REZERVISTI
LANSAT DE FILIALELE S.C.M.D. DIN ZONA DE SUD

             Filialele SCMD din Tg-Jiu, Râmnicu -Vâlcea, Craiova şi Piteşti reunite în şedinţă de lucru în data de 19 iunie 2019, la sediul filialei din Râmnicu -Vâlcea, în urma discuţiilor purtate, fac un apel la unitate şi solidaritate pentru continuarea acţiunilor sindicale, sub orice formă, pentru a reuşi în demersurile noastre legate de restabilirea conţinutului legii 223/2015.
              În aceste împrejurări, lupta noastră, pentru recâştigarea unor drepturi legitime, trebuie continuată. Drepturi alterate de ultimele guvernări, prin adoptarea unor OUG-uri, ordine, modificări de articole etc., de natură să le îngrădească sau sa le elimine.  OUG57/2015, OUG 59/2017, OUG 114/2018, etc., au produs cele mai nocive modificări care au intervenit în aplicarea legii 223/2015. De asemenea, multiplele experimente de minimalizare a statutului nostru social, au continuat prin respingerea sau mimarea arogantă a unui necesar  dialog onest şi democratic, acesta finalizându-se, de fiecare dată, prin etichetarea noastră drept o mare vulnerabilitate, un pericol major pentru bugetul armatei, în situaţia în care s-ar fi aplicat prevederile art.59 şi 60 din legea 223/2015. Trebuie să subliniem faptul că, dacă peste tot se face referire la  creşterea  economică a ţării noastre, rezolvarea acestei probleme nu ar fi fost și nu este un  impediment financiar. Cu atat mai mult cu cat se opereaza independent de Casa Nationala de Pensii, in cadrul bugetului propriu structurilor de aparare, ordine publica si securitate nationala.
         Iată principalele efecte toxice rezultate din acţiunea nesfârşitelor OUG-uri şi a refuzului de a se actualiza principalele elemente care conduc  la calcularea soldei de grad şi funcţie:
-  OUG 57/2015 a aplicat prima lovitură de substanța, conținutului, abia adoptatei, cu majoritate calificată, Legi nr.223/2015, desfiintand baza de calcul aprobata;
-  OUG 59/2017, prin aşa zisa îngheţare a pensiilor şi anularea actualizării, a golit de conţinut însăşi esenţa legii, lipsindu-ne de principala posibilitate de actualizare a pensiilor militare, decuplându-ne de evoluţia soldei militarilor activi aşa cum prevedea legea;
-   OUG 114/2018 a consolidat, dacă mai era cazul, inechităţile din cele două ordonanţe de mai sus, anuland definitiv identitatea de tratament juridic dintre magistrati si militari, stabilita prin deciziile CCR si ICCJ;
- Neactualizarea soldei de funcţie la valoarea salariului minim brut garantat pe economie, fără sporuri conform legii 207/2017;
- Nearmonizarea pensiilor pentru toate categoriile de militari şi neeliminarea discrepanţelor semnificative dintre pensiile  celor trecuti in rezerva inainte de 15 septembrie 2017 şi celor  din prezent, care au generat inegalităţi semnificative, astfel că la aceiaşi funcţie, vechime şi grad diferențele fiind duble sau triple;
-Neaplicarea prevederilor OUG nr.56/2012, privind completarea legii 152/2017 pentru aprobarea OUG 99/2016, privind unele măsuri pentru salarizarea personalului din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale; 
- Menţinerea unor coeficienţi de salarizare foarte mici, neactualizaţi și discriminatorii în raport cu alte categorii sociale;
- Calcularea drepturilor de pensie după valoarea indicelui sectorial  stabilit la nivelul anului 2009, ca de altfel şi a soldelor activilor, deşi legislaţia respectivă este abrogată.
         Reamintim că pensiile militare, mai ales ale celor trecuţi în rezervă până în anul 2010 (situația  multora dintre noi) nu sunt nici măcar la nivelul salariului minim pe economie sau, cum este cazul unor ofiţeri superiori, se situează la nivelul salariului unei infirmiere. Aceştia au pensia aproape la jumătate în urma recalculărilor ulterioare, faţă de cea calculată după inventata contributivitate, dar primesc pensia aflată în plată la data respectivă. În aceste condiții, oamenii aceştia nu se simt de parcă ar primi o pensie din milă, de parcă ar fi  nişte cerşetori după o viață de privațiuni și limitări ale multor drepturi și libertăți cetățenești ? Se pune întrebarea: mai avem timp, unii dintre noi, să aşteptăm găsirea principiului care să facă acea justiţie socială necesară şi  în cazul pensiilor militare? Aceasta în condiţiile în care, salariile şi pensiile din sectorul public, au crescut într-un ritm susţinut şi au ajuns la un cuantum, cel puţin rezonabil, pentru cerinţelele societăţii  noastre.
             Sunt exemple elocvente ce arată locul degradant la care a fost coborât pensionarul militar în ierarhia socială. Este de neconceput ca o asemenea gravă inechitate să nu fie rezolvată într-o perioadă rezonabilă. O altă întrebarea legitimă este: de ce numai nouă, rezerviştilor, ni se întâmplă aşa ceva, în condiţiile în care România suportă indemnizatii de merit si ajutoare sociale botezate ilegal „pensii”, plătite prin tot felul de portiţe legislative cu scopul vădit de a oferi avantaje clientelei politice? Mai mult, se insistă pentru  aprobarea altor viitoare privilegii sub forma mult blamatelor „pensii speciale” acordate de conjuctură celor ce pot influenţa numărul  de voturi. Toate măsurile împotriva noastră au fost luate ca urmare a unei puternice şi susţinute propagande de manipulare şi dezinformare a opiniei publice în legătură cu așa numitele, în mod mincinos și absolut nepotrivit, cuantumuri nesimţite ale pensionarilor militari. Pensiile acelea, nu sunt ale celor care le-ar merita cu prisosință, care iarnă sau vară, pe ploaie sau pe vânt puternic, s-au suit în tancul rece sau fierbinte, pe tunul înghețat sau încins, în sicriile zburătoare care se cheamă MIG-21, care au stat departe de familii în poligoane și aplicații, care și-au cărat după ei familia în condiții inimaginabil de dificile, care au ridicat canalul Dunăre-Marea Neagră, Transfăgărășanul, cu sacrificii de vieți omenești, care au ajutat inclusiv în agricultură, care au ridicat construcții monumentale și care astăzi acționează în Afghanistan  la peste 50 grade C, punându-și viața în pericol în numele asigurării unei păci globale. 
         Reamintim că Decizia nr.20/2000 a Curții Constituționale, care prevede egalitatea de tratament pentru rezerviști și magistrați, ar fi trebuit să fie pusă în aplicare, fiind general obligatorie și pentru pensionarii militari, nu numai pentru magistrați. La fel Decizia nr. 29/2011 a ICCJ! Dar cine să vadă, cine să pună în aplicare și, mai ales, pentru ce să le fi  pus în aplicare ?
          Noi nu ne dorim onoruri, medalii sau laude nemeritate, noi nu dorim privilegii sau avantaje ce nu ni se cuvin, noi vrem doar respectarea legilor, fără amputări sau adăugiri de acte normative degradante, fără abuzuri și discriminări, fără sustragerea sistematică, neloială și incalificabilă a statului de la îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul încheiat cu militarii, nu vrem să mai fim la bunul plac al niciunui guvern care este vremelnic la putere. Vrem stabilitate, predictibilitate, nu mai dorim să fim cobaii niciunui guvern care nu are respect pentru cei ce au purtat haina militară și care și-au servit țara cu credință și devotament.
          Nu a fost an, după 2011, să nu se fi intervenit cu modificări, care mai de care mai aberante, asupra legii pensiilor militare de stat. An de an ne sosesc acasă zeci de decizii de recalculare, de actualizare, de indexare etc.
          Dorim să se înceteze adoptarea de instrucţiuni, ordine, ordonanţe care golesc de conţinut legea pensiilor militare 223/2015, si, cu cinism și iresponsabilitate, ne aruncă la marginea societăţii.
          În timp ce pensiile tuturor celorlalte categorii sociale cresc, sub o formă sau alta, ale noastre  sunt doar indexate  cu uriaşul” procent de 1,3 %,  al unei inflații care, pe parcursul anului, este la un nivel ridicat, iar la sfârșit de an se reduce, astfel încât să rezulte un procent nesemnificativ al acestui indice. Nemulţumirile noastre nu sunt de azi, de ieri, nu vizează  pretenții nejustificate legal, ci reprezintă cerințe esențiale necesare supraviețuirii în condițiile dobândirii, pe timpul desfășurării activității de militar, a tot felul de afecțiuni cauzate de boli profesionale nedeclarate.
            De fiecare dată, vocile noastre s-au lovit de zidul indiferenţei cinice a clasei politice. Sintagma Demnitate și onoare”, altă dată deviza armatei române, a celor puternici și mândri, a celor curajoși și devotați, a celor loiali și dispuși la orice sacrificiu, a devenit, din păcate, un simplu și desuet clișeu.
         Dacă pentru alte ţări respectul faţă de  armată, politie şi veterani a devenit politică de stat, iată că la noi acesta este înlocuit cu lipsa de respect, discriminare, indiferenţă și dispreţ pentru rezervisti.    Dacă alte state sunt preocupate să scoată în evidență destoinicia, eroismul, curajul, devotamentul, spiritul de sacrificiu și patriotismul militarilor si politistilor  lor, urmărind să cultive și să popularizeze aceste valori în rândul cetățenilor, pentru asigurarea sprijinului și respectului acestora pentru autoritatea de stat, la noi clasa politică ia totul în derâdere, intoxică și manipulează opinia publică împotriva militarilor, marginalizează militarii în rezervă și retragere împingându-i către periferia societății, îndepărtează cetățenii de valorile morale perene, autentice, strict necesare supraviețuirii unei națiuni, din interese meschine individuale sau de grup, care nu au nici o legătură cu interesul național, cu asigurarea independenței și suveranității țării.
         Iată de ce ne-am adunat aici, pentru a vă îndemna pe voi, membrii ai SCMD  din toată ţara, pe toți militarii în rezervă și retragere, ca împreună să urnim din loc acest conglomerat politic cu picioare de lut care ne conduce  într-o direcție greșită şi care se decredibilizează pe zi ce trece.
         Dorim să se reţină de către toţi politicienii, guvernanţii vremelnici şi opinia publică, faptul că noi, rezervistii din armata, Interne si serviciile speciale, nu cerem măriri de pensii, nu cerem privilegii sau avantaje nemeritate, ci doar să se respecte Legea 223/2015 in forma promulgata, să se  rezolve cu celeritate abrogarea toxicelor ordonanţe de urgenta 57, 59, 114 şi revenirea la textul initial al unei legi care           asigura stabilitatea şi predictibilitatea pe termen lung.
            Cerem tuturor factorilor decidenţi să se implice activ în soluţionarea demersurilor noastre pentru că, până acum, am primit doar promisiuni cu tentă vădit electorală, care nu au fost onorate .
            Efortul camarazilor care au participat la mitinguri, pichetări sau alte forme de acţiuni este de apreciat, în ciuda multor critici venite din partea celor care au în sânge atitudinea de opozabilitate la tot si la toate. Trebuie să fim conştienţi, că suntem deja într-un război de uzură cu propria noastră clasă politică şi că problemele sunt departe de a se rezolva. Rezistenţa politicienilor la asalturile noastre, adversitatea aparatului administrativ din MApN, rezistenţa multora dintre noi (şi nu puţini), la care se adaugă lipsa de interconectare cu militarii activi, sunt pietre de moară în calea rezolvării demersurilor noastre. Îndemnurile la unitate sunt deja de mult timp lansate, iar, în acest context, aşteptăm o schimbare de atitudine din partea tuturor rezervistilor.
         Stimaţi camarazi, timpul vorbelor a trecut. Vrem să dăm un semnal ferm că dorim soluţii serioase, pertinente pentru rezolvarea problemelor noastre.
            De asemenea, invităm camarazii noştri în activitate să susţină lupta noastră, acum cât încă nu este prea  târziu. Altfel, va veni o vreme când acești camarazi, pe care astăzi îi chemăm alături de noi, se vor bate, ca şi noi , pe aceleaşi trotuare pentru drepturile lor, iar noi, din păcate, nu o să-i mai putem ajuta.
         Camarazi !  Nu vă lăsaţi manipulaţi de intoxicările venite din afară sau chiar din interiorul nostru, gândiți lucid și priviți realitatea cotidiană din jurul vostru! Sunt foarte multe provocările cărora va trebui să le facem față, dar, împreună, vom trece peste ele şi vom reuși!  Nu uitaţi că militarii si politistii au participat la toate evenimentele majore legate de construcţia, dezvoltarea şi independenţa  statală a României. Indiferent de evoluţia socio-economică, indiferent de clasa politică aflată la pârghiile puterii, o ţară a avut, are şi va avea nevoie, pentru existenţa ei, de armată, politie si servicii speciale! Cuvântul de ordine pentru noi, este…”Luptă comuna prin unitate in actiune!” 
Honor et patria! Vae victis!

Preşedintele  SCMD Col.(r.) dr. DOGARU Mircea
Preşedintele Filialei 1 Targu Jiu a  SCMD Col.(r.)  MUNTEANU  Vasile
Preşedintele Filialei 1 Râmnicu Vâlcea  a SCMD Col.(r.) COPĂCEANU Dumitru
Preşedintele Filialei 2 Craiova  a SCMD Col.(r.) NISTOR Dănuţ
p.Preşedintele Filialei 1 Piteşti  a SCMD Mr.(r.) ANDREI Ştefan