joi, 5 mai 2022

 

REZULTATELE MITINGULUI DIN 4 MAI 2022

-         In atentia tuturor membrilor si aliatilor SCMD –

Mitingul din 4 mai, organizat de structurile din CSN MERIDIAN, s-a desfasurat in paralel cu derularea sedintei de Guvern si primirea la Palatul Victoria a unor importante delegatii ”euro-atlantice”.

In acest context, in momentul inceperii mitingului, la orele 11.00, 10 presedinti de structuri sindicale au fost convocati de Premier la negocieri.

1.     Aspecte generale

Sindicalistii au precizat de la inceput ca nu reproseaza politicului marile probleme cu care ne confruntam ci inertiei, incompetentei sau relei credinte a directorilor si inaltilor functionari din ministerele noastre, in aplicarea legilor organice privind investitiile necesare, salarizarea si pensiile.

S-a cerut aplicarea concomitenta, la toate categoriile socio-profesionale, in forma in care au fost promulgate, a legilor salarizarii si pensiilor, civile si militare, dandu-se ca exemplu: Legea 284/2010 a salarizarii, neaplicata decat la 1,5 ani dupa… abrogare, pentru suspendarea pe 3 ani a ajutoarelor salariale (salarii compensatorii) prin OUG 114/2018 si Legea 223/2015 desfiintata inainte de aplicare prin OUG 57/2015, proces desavarsit apoi prin OUG 59/2017 si 114/2018.

S-a cerut aplicarea conform legii a alinierii veniturilor si pensiilor la inflatia reala, nu la rata inflatiei si permanenta actualizare cu inflatia reala a Legii cosului minim de consum.

S-a solicitat adoptarea unei Foi de parcurs pentru asigurarea convergentei economice si sociale conform situatiei din statele membre UE, pentru consolidarea coeziunii sociale si teritoriale a Romaniei si elaborarea, in actualul context, a unei strategii nationale de aparare, la nivel teritorial, coerenta.

S-a solicitat promovarea unei noi legi a sindicatelor in conformitate cu necesitatea integrarii noastre in UE si abrogarea Legii 62/2011.

S-a solicitat stabilirea unui VRS unic pentru toate categoriile de salariati, discriminate astazi fata de judecatori.

S-a solicitat stabilirea valorii lunare a indemnizatii de hrana si pentru civili si pentru militari, la nivelul anului 2022.

S-a solicitat constientizarea da catre membrii Guvernului si liderii politici a faptului ca, exceptand clerul, exista doar doua categorii mari de salariati, civili si militari si doar doua categorii mari de pensii, civile si militare, rezervistii nefiind de competenta Ministerului Muncii si a comisiilor parlamentare de munca deoarece nu au contracte de munca normata la 8 ore ci de prestare a activitatii la ordin 24/24 ore, prin juramant de sange si acceptarea restrangerii drepturilor cetatenesti si a unor pedepse specifice pentru neexecutare, la pace si razboi. Pe cale de consecinta, s-a solicitat ca militarii si politistii in activitate, in rezerva si retragere sa beneficieze de legi proprii, fiind exclusi din normele civile iar la toate prestatiile in Guvern, Parlament si media, pe probleme salariale si de pensii, alaturi de ministrul Muncii sa fie obligatoriu prezent si ministrul Apararii Nationale, coordonatorul SAOPSN.

S-au cerut investitii cu prioritate, in actualul context international, si considerarea drept domenii strategice de maxima importanta a agriculturii si industriei alimentare, sanatatii, transporturilor, industriei de aparare si energetice. In context, s-a cerut pastrarea spitalelor destinate bolilor specifice, profesionale ale militarilor, ceferistilor, aviatorilor/pilotilor.

S-a solicitat abrogarea legislatiei liberalizarii preturilor la energie si carburanti, care baga in faliment toata infrastructura statului, initiativele private dar si cetatenii.

2.     Solicitari specifice pentru SAOPSN  

a)    In ceea ce priveste salariile:

-         Aplicarea Legii 153/2017 pentru care sindicatele din politie si SCMD manifesteaza in strada de 5 ani;

-         Crearea prin amendamente si in Legea 153/2017 si in Legea 127/2019 a unui statut special pentru civilii care lucreaza in structurile militare, care au restrictii si obligatii specifice militarilor, ce nu se regasesc nici in salarii si nici in pensii;

-         Redobandirea drepturilor decurgand din indeplinirea misiunilor de lupta, si la salarii si la pensii, de catre toti militarii si politistii, drepturi anulate prin Legea 168/2021, celor care au indeplinit si indeplinesc astfel de misiuni in tara, deoarece pentru noi amenintarea nu este in Afganistan ci in Marea Neagra si la Gurile Dunarii.

b)    In ceea ce priveste pensiile militare de stat:

-         Aplicarea Legii 223/2015 in forma in care a fost promulgata, de la 1 ianuarie 2016, cu abrogarea tuturor prevederilor care au ”consolidat-o”, prin ordonante de urgenta de tipul 57/2015, 59/2017, 114/2018;

-         Modificarea OUG 130/2021 si anularea discriminarii rezervistilor fata de pensionarii civili prin acordarea aceluiasi procent de 10% nu de 2,6% aliniere cu inflatia (care, real, a sarit de 17%) tuturor rezervistilor; desfiintarea impunerii ilegale la CASS a rezervistilor, in conditiile in care au asigurate, prin legi-statut, gratuitatea actului medical si a tratamentelor in unitatile spitalicesti si bazele de tratament proprii;

-         S-a cerut domnului prim-ministru, in calitatea d-sale de rezervist/pensionar militar sa nu accepte sa fim inclusi in procentul de 9,4% din PIB, care limiteaza cresterea pensiilor prin PNRR, pentru 50 de ani;

-         S-a solicitat si s-a obtinut reprogramarea discutiei cu cele 11 organizatii ale rezervistilor, prevazuta pentru 24 februarie 2022 la orele 14.00 si amanata, datorita invaziei rusesti in Ucraina, deoarece aceasta se dovedeste a fi de lunga durata.

 

Premierul si echipa domniei sale au acceptat discutarea punctuala a tuturor celor solicitate, urmand ca reprezentantii CSN MERIDIAN si ai Guvernului sa se puna de acord asupra solutiilor in prezenta domniei sale.

La miting au participat din partea SCMD delegati ai filialelor din zonele 2,3,4, 7 si 8 sub coordonarea domnilor vicepresedinti cdor. (r) Ilie TRUTA (in formatie completa, ca de obicei), col. (r) Victor POPESCU, col. (r) Stefan TUDOSIE, col. (r) Adrian DEAC, col. (r) Florea CRISTESCU si a presedintelui filialei 2 Craiova, dl. col. (r) Danut NISTOR (pentru Zona 4). Evenimentul a fost imortalizat, profesionist, ca de obicei, de dl. col. (r) Gavrila CADAR, presedintele filialei Sector 4 Bucuresti. De notat participarea, in ciuda distantei si a varstei, a d-lui presedinte al filialei 1 ARAD, lt.col. (r) Vasile ARION. De asemenea, au participat, in numar insemnat, delegatii Forumului structurilor asociative convocati de dl. presedinte col. (r) Marian TUDOR. Tuturor le multumim pe aceasta cale. In acelasi timp, multumim pentru curaj, hotarare si diplomatie, presedintelui CSN MERIDIAN domnul Ion POPESCU.

Atragem atentia insa, tuturor rezervistilor si tuturor aliatilor civili, membri sau nu ai sindicatelor sau asociatiilor, in primul rand din Bucuresti, care, valizi fiind, si neretinuti de obligatii de serviciu, nu au participat, ca privitul la televizor, si datul mare pe mijloacele on-line nu sunt productive, doarece Dumnezeu iti da dar nu-ti pune in traista! Iar televiziunile practica din ordin, impotriva pensionarilor in general, a rezervistilor de preferinta si a SCMD in mod special, razboiul hibrid. Adica nu ne mentioneaza, iau interviuri dar nu le difuzeaza, ori, cum au facut ieri, dau imagini cu SCMD si spun ca sunt de la mitingul celor care au protestat la Parlament impotriva ajutorarii Ucrainei!

In concluzie, vom negocia solutiile in problema pensiilor militare de stat, atat in cadrul discutiilor CSN MERIDIAN cu domnul prim-ministru cat si cu ocazia audientei la domnia sa a expertilor celor 11 asociatii ale rezervistilor, la care SCMD va fi reprezentat de dl. vicepresedinte gl. mr. (r) Constantin NASTASE. De dorit ca in ambele situatii sa avem un punct de vedere comun.

In incheiere, raportez ca am predat d-lui prim-ministru atat documentul cu toate solicitarile noastre cat si documentul cu solicitarile minerilor, aliatii nostri din Federatia Nationala a Muncii.

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele SCMD

Col. (r) dr. Mircea DOGARU