marți, 28 iunie 2022

 

S.C.M.D. SI ROMÂNII DIN ALBANIA

-         In atentia membrilor SCMD/CNSC –

Cu sprijinul statului albanez, a carui legislatie, inspirata de cea europeana, este permisiva, aromânii din Albania, care-si spun, dialectal, ”rumâni”, au inceput sa isi creeze structuri ale afirmarii culturale proprii. In ultimii doi ani, in plina ”pandemie”, Fundatia Culturala ”Nicolae Iorga” din Saranda, presedinte dl. Pano Bakalli a deschis doua scoli romanesti cu numele ”10 Mai 1905” si ”23 Septembrie 1879”, la Selenita si Skepur. A ridicat un bust a lui Nicolae Iorga si unul al preotului martir Papa Lambru Belimace, lichidat de grecii nationalisti. In perspectiva lucreaza la ridicarea unui bust a lui Ciprian Porumbescu la Tirana si a unui bust a lui Mihai Eminescu la Pogradet.

Pe data de 10 mai 2021, in prezenta unor inalte oficialitati din Albania si Romania, fundatia a deschis Biblioteca ”Mihai Eminescu”, la Saranda, la eveniment fiind prezent si noul martir al românismului balcanic preotul român din Delvine, Jorgo Gjata, persecutat de Mitropolia ortodoxa (greaca) din Girokastro, pentru ca a indraznit sa predice in limba româna. Iata ca, dupa 20 de ani, se repeta Cazul ”Sotiris Bletsas”, aromân judecat si condamnat la Atena si care a avut sprijinul presei atat din Grecia cat si din toata Europa, mai putin din România, tara care ar fi tebuit sa-l apere si in care evenimentul a fost trecut sub tacere.

Asa cum in Cazul Bletsas, am intervenit, prin Congresul Spiritualitatii Românesti, numai noi, viitorii fondatori ai S.C.M.D., astazi sindicatul l-a sprijinit in toate actiunile culturale ale domniei sale pe dl. presedinte Pano Bakalli, responsabil de aceste actiuni, fiind consilierul presedintelui S.C.M.D., istoricul militar dr. Robert Stanciugel. Alaturi, evident, de alti reprezentanti ai societatii civile ca Institutul ”Fratii Golescu”, Asociatia Culturala ”Pro Basarabia si Bucovina” sau Muzeul Taranului Roman.

Pentru biblioteca româneasca din Saranda, S.C.M.D. a strans cca. 4000 de volume (manuale, atlase, beletristica, lucrari stiintifice, etc.) la Bucuresti si Constanta. Jumatate se afla deja la Saranda, restul, peste 2300 urmand a fi inmanate domnului Pano Bakalli, joi 30 iunie a.c., in cadrul unui simpozion dedicat preotului martir Haralambie Belimace si actiunilor culturale ale românilor din Albania, la Constanta, cu implicarea in organizare, strangerea si donarea de volume, a vicepresedintelui S.C.M.D. dl. cdor. Ilie Truta si a membrilor Filialei 1 Constanta. Moderator va fi dr. Robert Stanciugel care va lansa si cartile dedicate istoriei tuturor românilor ”Scurta istorie a românilor pe intelesul tuturor…” si ”Intre Alba Iulia si Trianon…”, care trateaza inclusiv inventarea de popoare din fragmente etnice românesti, de catre serviciile secrete germane, austro-ungare si rusesti. La eveniment s-au alaturat ONG- urilor mentionate, ca sponsori si parteneri media: Asociatia Culturala ”Harlequin - Diversitate” a cunoscutului rapsod popular Stelu Enache, ”Romania Breaking News”, ”Animaflori News” si ”Constanteanul.com”, toate din Constanta. Speranta organizatorilor este ca, bulversati in ultimele 3 decenii, de diversele interese externe, aromânii din Dobrogea isi vor reafirma, cu aceasta ocazie, identitatea reala, româneasca.

Actiunea va fi reluata la Bucuresti, duminica 3 iulie a.c., la Muzeul Taranului Român, la orele 12.00. Ii invitam sa participe pe toti membrii S.C.M.D./C.N.S.C. fideli prezervarii identitatii si drepturilor românilor de pretutindeni.

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele S.C.M.D.

Col. (r) dr. Mircea DOGARU