Profesia militară aparţine unui domeniu de activitate socială care este organizat şi funcţionează în baza principiilor specifice ce definesc şi realizează securitatea naţională. Ca urmare, condiţia de existenţă a oricărui stat impune ca evaluarea securităţii sale să nu se facă prin indicatori proprii economiei de piaţă, precum productivitate, profit, eficienţă s.a., chiar dacă, pentru asigurarea resursei sale umane, armata profesionistă iese cu oferte pe piaţa muncii, care implică, în mod evident, o serie de privaţiuni.
Egalitatea de sanse
În timp de război sau de campanie, în interes naţional, privaţiunile serviciului militar înseamnă sacrificiul suprem. Pe timp de pace, ele aduc limitări drastice drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Nicăieri în lume asemenea privaţiuni nu se negociază, motiv pentru care sindicatele nu şi-au găsit locul în majoritatea armatelor. Daca oferta nu prevede o compensare pe măsura privaţiunilor impuse şi nu este atractivă pentru proiecţia unei cariere, nu va reuşi să stimuleze interesul unei resurse umane valoroase. Ea va fi doar o soluţie, acceptată, în extremis, de persoane lipsite, temporar sau nu, de alternative de existenţă. În majoritatea cazurilor, acestea nu răspund cerinţelor exercitării profesiei de militar. Ca urmare, armata, fie nu va avea resursa umană, fie va fi obligată să accepte una formală, slab pregatită, neutilizabilă.
A accepta, în mod conştient, o armată slab pregatită este un risc major la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care cheltuielile necesare întreţinerii resursei umane reprezintă o investiţie pentru securitatea naţională. Ele se constituie într-un capitol distinct în structura bugetului pentru apărare, în cadrul căruia relaţia soldă – pensie, privită şi de poziţia formării unei cariere, se află într-un raport de intercondiţionare şi este indestructibilă.
O altă categorie de privaţiuni se referă la avansarea în grad şi funcţie a militarului profesionist. Ea se face în trepte şi militarul ajunge la un salariu maxim, într-o perioadă lungă de timp şi numai în ultimii câţiva ani de activitate. Atunci când el se afla abia la comanda unei companii, un civil, de vârsta şi cu pregatire comparabile cu ale lui, este liber si are şansa de a accede la o funcţie de director, secretar de stat, ministru, parlamentar ori patron de firmă. E drept că solda comandantului de companie îi asigură acestuia condiţii normale de viaţă, dar ea se afla sub valoarea veniturilor unui civil. Militarului îi sunt interzise dreptul de a avea o firmă privată sau de a presta şi o altă activitate, ca surse suplimentare de venit. Ca urmare şi contribuţia sa la fondul de pensii este limitată (într-o exprimare riguroasă – restricţionată), iar suma ei, pe întreaga perioadă activă, evident, este mai mică în comparaţie cu a civilului.
Principiul egalităţii de şanse, la care apeleaza toate armatele statelor cu democraţie autentică, este cel care intervine şi impune societăţii să compenseze aceste privaţiuni aduse drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Aşa se justifică faptul că pensia militarului, oriunde în lume, se calculează, în baza valorii soldei, de regulă, din ultima lună şi nu a mediei soldelor pe durata întregii activităţi şi a contribuţiei la fondul de pensii. Pe de altă parte, trebuie să fim de acord că nici o soldă, oricât de mare ar fi, nu poate compensa pierderea propriei vieţi sau privaţiunile suportate de militar şi familia sa.
Soţiile militarilor au fost şi sunt obligate la un lung periplu printr-o serie de garnizoane mici şi izolate, de cele mai multe ori fiind lipsite de un loc de muncă. Iar acolo unde găsesc, în majoritate, sunt sub nivelul pregătirii profesionale de bază. Această situaţie le privează de şansa şi dreptul la o pensie proprie sau de a beneficia de ea la valoarea pe care ar fi meritat să o aibă în raport cu o persoana din mediul civil cu care se poate compara.
Şi copiii au fost şi sunt frustraţi de egalitatea de sanse pentru a învaţa temeinic şi a se realiza pe deplin profesional. Pâna în 1990, cadrele militare nu aveau voie să-şi cumpere locuinţa proprietate personală, pentru a nu constitui un motiv de a refuza mutarea într-o altă garnizoană în interes de serviciu. Rare au fost cazurile în care, spre sfârşitul anilor ’80, li s-au permis să-şi cumpere un apartament. La pensionare, majoritatea au rămas în garnizoana în care i-a prins acest moment. Începând din 1990, lipsa unor acumulări materiale si financiare anterioare, precum şi privaţiunea de a nu se integra, încă de la început, în economia de piaţă care face azi diferenţa în societatea noastra, i-au marginalizat la dreptul, acordat acum, de cumpărare a apartamentului închiriat de la stat.
Multe din aceste garnizoane au fost desfiinţate, ca urmare a reformei de fond a armatei. Odată cu ele au dispărut şi structurile militare de asistenţă medicală, care ofereau servicii absolut necesare ameliorării bolilor cronice, inerente vârstei, dar şi datorate serviciului militar. Consecinţele înstrăinării de locurile natale, în unele cazuri, marchează dramatic situaţia de ansamblu a pensionarilor militari.
Când cifrele vorbesc
Cele mentionate mai sus reprezinta doar câteva argumente care, în majoritatea tarilor cu democratie consolidata, justifica metodologia specifica de calcul a pensiilor militare, separata fata de cele civile. Ca urmare, si legislatia noastra actuala în domeniu, acum blamata, a fost inspirata si elaborata în baza acelorasi ratiuni. La solicitarea Parlamentului si a Guvernului României din anii ’90, structurile specializate din armata noastra, în contextul reformei si al adera rii la NATO, au primit consultatii si pe aceasta tema, din partea omologilor straini. Datele obtinute au constituit material documentar pentru elaborarea noului cadru juridic.
Principiile si metodologia care stau la baza calculului pensiilor militare în majoritatea tarilor au trasaturi esentiale comune, astfel:
- sistemul de calcul al pensiilor militare prezinta particularitati distincte conceptual fata de cel al pensiilor civile, în spiritul celor de mai sus, si este reglementat prin lege separata (Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia, Coreea de Sud, Israel, Egipt, Japonia) sau printr-un capitol independent, cuprins formal într-o singura lege, împreuna cu cel al pensiilor civile (Franta, Italia, Grecia, Portugalia, Austria);
- baza de calcul a pensiilor militare se stabileste în functie de valoarea soldei din ultima luna de activitate (Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia, Coreea de Sud, Israel) sau de media soldelor pe ultimele trei sau sase luni (Franta, Egipt), precum si de vechimea integrala în armata (în majoritatea tarilor – 35 sau 36 ani, Japonia – 20 ani, Israel – 25), si de vârsta standard de pensionare. Pentru stabilirea pensiei, bazei de calcul rezultate i se aplica un procent cuprins între 75-80%. În nicio tara nu se admite continuarea serviciului militar activ peste vârsta de pensionare. În majoritatea armatelor, limitele acesteia sunt stabilite pe grade. Sunt si unele armate unde personalului medical militar (medici, asistenti medicali) i se prelungeste vârsta de pensionare cu pâna la patru ani. În conditiile actuale, se vorbeste ca aceasta ar putea fi aplicata si altor specialitati si functii din structurile necombatante, îndeosebi la nivel central;
- în toate tarile, la pensia de baza calculata se adauga sporuri determinate de anii prestati peste vechimea de pensionare (acolo unde au fost acceptate unele cazuri individuale) si de conditiile de desfasurare a serviciului si anume: categorii de forte armate si genuri de arme, specialitati, garnizoane izolate, misiuni în teatre de operatii. Spre exemplu, într-o unitate de aviatie, pentru personalul navigant aero se stabileste un coeficient care se aplica numarului concret de ore de zbor în functie de tipul si categoria aeronavei, de conditiile de zbor – zi si meteo normale, noapte si meteo grele. Acesta nu se aplica personalului de stat major si administrativ nezburator. La fel se calculeaza pentru cei ambarcati pe submarine si anumite nave de suprafata, scafandri, parasutisti s.a. Celor care efectueaza serviciul si locuiesc cu familia în garnizoane considerate izolate (baze aeriene, radiotehnice, de rachete sol-aer, sol-sol si alte obiective de importanta strategica) ori îndeplinesc misiuni operative în cadrul serviciilor speciale li se aplica alti coeficienti, scazându-lise însa perioadele de concedii de odihna, medicale, permisii, învoiri. Orele si perioadele de timp respective, în toate situatiile, sunt consemnate în fisa personala care însoteste dosarul de cariera. În functie de tara, aceste sporuri reprezinta 50 pâna la 150% din timpul total lucrat în conditii speciale. Asadar, sporurile în armata diferentiaza salariile si pensiile numai în cadrul sistemului militar si nu
pentru a-l particulariza fata de cel civil.
În final, indiferent de numarul anilor rezultati prin adaugarea acestui spor de vechime la timpul efectiv lucrat, baza de calcul a pensiei ia în consideratie nu mai mult de 40 sau 45 de ani, în functie de tara, pentru a nu depasi valoarea salariului luat în calcul. De exemplu, în armata franceza, daca unui militar profesionist, iesit la pensie la limita maxima de 25 de ani de serviciu activ, prin aplicarea sporului de conditii deosebite s-ar ajunge la o vechime de 55 de ani, baza de calcul se limiteaza însa numai la 40 de ani, iar valoarea pensiei rezultata prin însumarea tuturor sporurilor nu trebuie sa depaseasca valoarea ultimului salariu. Din considerente de compensare a cheltuielilor efectuate pe timpul serviciului activ, pensia militarului francez se majoreaza cu 10% pentru cei care au crescut trei copii, la care se mai adauga înca 5% pentru fiecare copil în plus. În armata portugheza, valoarea reala a pensiei poate fi mai mare decât salariul dinaintea pensionarii, deoarece nu se mai aplica impozite;
- la data iesirii la pensie, militarii profesionisti primesc ca sprijin o suma substantiala fixa de bani (Israel – 100.000 $ SUA) sau echivalenta unui anumit numar de solde lunare, pâna la 36 (Franta, Marea Britanie, Turcia, Egipt);
- În Austria, primesc anticipat si o suma egala cu 70 de pensii lunare, cu conditia sa fie girat de rude apropiate care sa poata prelua rambursarea în caz de deces. Ratiunea tuturor acestor ajutoare este, în principal, de a facilita integrarea în societatea civila, o eventuala reîntoarcere la locurile natale sau cumpararea unei locuinte pentru a o elibera în timp rezonabil pe aceea de serviciu;
- în toate tarile, pensiile militare se actualizeaza imediat cu indexarea salariilor militarilor activi, precum si periodic, în raport cu valoarea inflatiei;
- în general, pensia militara poate cumula cu un salariu în domeniul bugetar (în SUA – integral, în Portugalia – salariul se diminueaza cu o treime, iar în Coreea de Sud, cu o doime).
Tarile foste socialiste europene, integrate în NATO, s-au aliniat principiilor generale în domeniul soldelor si pensiilor militare ale aliatilor, în conditiile în care armatele lor ies cu oferta pe piata muncii, prin care se solicita profesionalism si înalta performanta, pentru a evita, atât cât este posibil, sacrificiul suprem. Au devenit istorie armata întregului popor, armata de parada, de pe santierele sau ogoarele patriei, când simpla invocare a patriotismului tinea loc de înzestrare, echipare, instruire, de compensare a privatiunilor impuse. Iar criza financiara globala si recesiunile economice nu au generat, în nicio tara, discutii cu privire la justetea legislatiei adoptate în domeniul militar.
Argumentele de mai sus nu subestimeaza profesiile civile ci, în masura în care au fost întelese corect si cu buna-credinta, propune, în ultima instanta, recunoasterea unui drept acordat într-un stat democrat, precum si a primatului securitatii nationale si a individului înaintea oricarui tip de activitate sociala, fara de care acestea nu ar fi posibile. Invocarea faptului ca profesia militara este o optiune individuala asumata nu are temei, deoarece aici discutam de principii care trebuie sa reglementeze un domeniu de activitate sociala, deocamdata necesar. Dincolo de emotii, pasiuni, partizanat si interese, întreaga natiune trebuie sa realizeze ca actuala criza financiara globala reprezinta o amenintare majora la adresa securitatii nationale. În acest sens, recent, directorul Informatiilor Nationale al SUA, Dennis C. Blair, într-un raport prezentat în fata Congresului, sublinia: „Principala preocupare a Statelor Unite în materie de securitate nu mai este terorismul, ci criza financiara mondiala si implicatiile sale geopolitice”. Din punctul meu de vedere, planurile de iesire din criza si de limitare a consecintelor ei în tara noastra nu trebuie sa genereze manifestari de discreditare nemeritata a institutiilor din domeniile securitatii nationale, care trebuie sa fie apte a oferi mai mult ca oricând garantia stabilitatii statale, pe plan intern si international.
General-maior (ret.) Mihaiu MĂRGĂRIT
- În promovarea lui Calin Georgescu au fost implicate rețele specializate în destabilizarea democrațiilor
- In atentia Guvernului Romaniei: va prezentam o lista (incompleta, speram sa o completeze ANAF-ul) a companiilor cu cifre de afaceri mari, si care au raportat profit brut ZERO și, implicit, pierderi
- Războiul lui Putin: cum ar putea pierde în 2025
- Călin Georgescu și securiștii - pe cine sprijină suveranistul securistoid. Și viceversa
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
35 de comentarii:
Excelent articol!
Ar trebui sa fie trimis factorilor de raspundere in aceasta tara , care a inceput din ce in ce mai mult sa nu mai fie a noastra a celor multi si din ce in ce mai saraciti si mintiti , devenind tara celor "putini si imbuibati" a "smecherilor" carora nu le mai ajunge nimic.
Nu mai au pic de respect, bun simt, rusine...
Au ajuns sa se lege si de pensiile noastre ale militarilor.Au rezolvat toate lucrurile rele din aceasta tara.
In semn de protest ar trebui sa nu mai participam la festivitatile dedicate zilei de 25 Octombrie alaturi de politicienii puterii, asa cum au facut si profesorii la deschiderea anului de invatamant.
Un articol excelent.A aparut in primavara in asa zisul ziar militar OBSERVATORUL MILITAR...Ar trebui sa-l citeasca si ministerul muncii si Boc si Bsescu si multi altii...
Un articol realizat in urma unei minutioase documentari si a unei analize responsabile. Consider ca acest articol ar trebui publicat si intr-un cotidian de "mare audienta", daca se poate numi asa.
Bravo domnule Dogaru!!!
toata consideratia pentru distinsul autor al materialului...pacat ca NOI nu facem suficient sa/l sustinem chiar daca, in modestia Sa ,sunt sigur ca dansul va refuza orice atitudine a noastra care s/ar traduce astfel...!
Sa nu mai participam la festivitatile dedicate zilei de 25 Octombrie?? Oare ne vor ierta eroii nostri daca si noi ii parasim? Credeti ca ei nu stiu ca politicienii participa doar din interes electoral?
Prin votul nostru trebuie sa eliminam de la 'levierele'puterii pe acesti 'seitani' (atentie la semnificatia, in limba de origine, a cuvintului)
Articolul reprezinta un excelent documentar pentru consultari si negocieri cu executivul care impinge Romania pe CONTRASENSUL evolutiei in UE si NATO: principiul contributivitatii, de inspiratie germana in sistemul public de pensii romanesc nu se aplica militarilor nici in Germania, unde exista lege separata pt. pensiile militarilor si nici in noile tari foste socialiste membre NATO. Impreuna cu alte argumente, sub forma prezentata la adresa http://www.semperfidelis.ro/news.php?item.673 a fost transmisa tuturor institutiilor "militarizate", presedintiei,CSAT, guvern,ministerul muncii, consilieri, asociatii,redactori sefi publicatii civile etc.
Nu cred că recursul la etimologia unor nume are de-a face culogica argumentaţiei, aşa cum face un distins comentator de aici. Are în schimb de-a face cu logica "comandirului suprem" şi a slugilor sale preaplecate. Subscriu la propunerea de a nu participa la festivităţile de 25 octombrie.
Un articol frumos si realist in acelasi timp, menit sa scuture letargia din noi, dar daca nu ne unim, sa devenim o forta demna de atentie, nu se va-ntampla nimic semnificativ. Am vazut ieri ca d.nul Dogaru se zbate, in stilu-i caracteristic, insa stradania dumnealui trebuie sustinuta si de ceilalti, prin initiative pe plan local, prin sporirea numarului de adeziuni la sindicat. Personal inteleg supararea domnului care propune neparticiparea la festivitatile zilei armatei, insa cred ca semnificatia evenimentului este prea nobila in raport cu amaraciunea noastra. Si oricum aceasta forma de protest n-ar produce vreun discomfort celor pe care-i vizeaza dansul.
Noi,cand am acceptat statutul de militar, cu toate restrictiile impuse, am acceptat aceasta si datorita legilor speciale de pensionare. Daca se vor reduce pensiile noastre, o sa cerem, retroactiv, plata orelor suplimentare, dublu pt lucru in sarbatori si sambata, o sa cerem despagubiri pt drepturile cetatenesti de care am fost privati. Ne mai poate da cineva inapoi bucuriile vietii la care am renuntat stand in permanenta sub drapel?
D-l Dogaru are merite incontestabile, in primul rand pe acela al infiintarii sindicatului. Din punct de vedere al discursului insa, am mari retineri. Imi aminteste mult prea mult de Corneliu Vadim Tudor, care face un fel de 'arta pentru arta' din orice discurs. Din punct de vedere literar, sigur, e un pamfletist valoros, din punct de vedere practic insa, prefer pe cineva mai echilibrat si mai realist. D-l Dogaru produce prea mult zgomot ca sa mai poata fi perceput si mesajul pe care vrea sa-l transmita. Oboseste auditoriul.
Acest articol constituie un demers comparativ si argumentativ foarte important. Ar trebui sa constituie un indemn si un model pentru toti cei care au ceva de spus si pot s-o faca in mod coerent si convingator. Oamenii simpli cred ceea ce le spun 'alesii' nostri despre pensiile nesimtite si privilegiile pe care le au militarii! Noi trebuie sa-i invatam si sa le aratam cum stau lucrurile de fapt, sa argumentam si sa contracaram tot valul de aberatii care pare sa se fi abatut ca din senin asupra noastra.
Oare chiar din senin?
N-am sa uit cum, anul trecut de Ziua Armatei, o ziarista foarte 'en vogue', d-na Corina Dragotescu i-a pus o intrebare unui purtator de cuvant al MApN, intr-o emisiune la Radio Romania Actualitati: ce nevoie mai avem de armata in ziua de astazi, intreba ea, de ce sa se cheltuiasca atatea bani cu defilarea si ce rost are aceasta sarbatorire a armatei, pana la urma?
Militarul nostru, purtatorul de cuvant, s-a balbait si nu a spus nimic convingator, din pacate...
Din păcate, indiferent de rezultatul la care se va ajunge, răul cel mare a fost făcut. Au reuşit să inducă în mentalitatea poporului "muncitor", cel care "produce valori materiale", în contrast cu "voi ăştia de la armată ce produceţi, băăăă", ideea caprovecinistă că aici sunt cauzele crizei, iar dacă pensiile "nesimţite" vor scădea, vor primi ei mai mult. Absolut greşit.
pentru mai multe informatii legate de subiectul abordat se pot vizita:
http://www.roa.org/site/PageServer
http://www.defense.gouv.fr/reserves/base/journee_nationale_du_reserviste_2009
http://www.cior.net/home_e.htm
poate ar fi bine ca aceste link-uri sa fie postate si pe site-ul sindicatului
De la Ristea ptr. d.nul care a postat in data de 21 oct. 15.16:
Aprecierile pe care le faceti la adresa unui om de valoarea d.nului Dogaru sunt jenante. Nu stiu unde va situati in comparatie cu dansul, dar daca aveti, probabil, in vedere gradul militar atunci sa stiti ca nu e suficient. Asocierea, de orice forma, se bazeaza intr-adevar pe principii democratice, in care opiniile sunt libere, insa aici cred ca ati cam dat cu oistea-n gard (apropo de valoare: se spune pamfletar si nu pamfletist). Ca sa nu se-nteleaga gresit fac precizarea ca nu sunt vreun apropiat al d.nului Dogaru, insa nu pot asista pasiv la denigrarea unui om de o asemenea dimensiune culturala.
D-le Ristea, n-am denigrat pe nimeni, am exprimat o opinie. Asa gandesc eu. Se spune si pamfletar si pamfletist, ambele forme sunt corecte. Documentati-va, daca vreti. Daca nu, nu.
O astfel de atitudine fatalista sigur le va da apa la moara in continuare celor care nu au scrupule in a insela opinia publica. Oamenii isi schimba ideile atunci cand au date noi, pot sa vada lucrurile altfel in lumina unor altfel de informatii.
Haideti sa fim mai ofensivi.
Sa-i invitam pe onoratii politicianisti, ca politicieni nu pot sa le spun, sa vina sa ne spuna, fata in fata, undeva la o televiziune de mare audienta de ex., ca suntem nesimtiti!!! Ce crdeti, cum vor reactiona?
Basescu a lansat ideea cu pensiile nesimtite cica in urma unor sondaje. Sa vina si sa ne spuna cinstit: cine crede ca militarii iau salarii si pensii nemeritate?
Din cauza cui e tara in aceasta situatie grava? Nu cumva din cauza impotentei lor politice si economice?
Armata a saracit oare tara?
Sau au saracit-o furaciosii pe care clasa politica, in frunte cu presedintele tarii, ii ocroteste de 20 da ani incoace!?
Sa-l intrebam pe Presedinte ce urmareste de vrea sa induca in mintea polulatiei ideea ca armata e un fel de parazit social. Sa-l tragem la raspundere pentru asta si sa-i crerem sa se justifice! Ce l-a indemnat oare sa emita astfel de ineptii?!!
Ce va face Comandantul Suprem daca maine tara va fi atacata? Pe cine va chema la arme? Pe cine se bazeaza tara in vremuri grele, fie ca e vorba de catastrofe naturale, fie ca e vorba de agresiuni de orice fel ale altor entitati?
Sa iesim in lume si sa le explicam celor ca Corina Dragotescu de ce e nevoie de armata! S-o facem noi, daca pana aici am ajuns, desi nu e treaba noastra!
Cred că a auzit multă lume cele spuse azi de către vicepreşedintele SUA, referitor la militari. Şi a accentuat (de două ori !) - "familiile militarilor...'
Două întrebări:
1- Domnii(?) Băsescu & Boc(mai nou cică DobiBoc - prietenii ştiu de ce) or fi auzit ? şi ce au înţeles ?
2- Întâmplător a vorbit d-l Biden atât de mult şi de frumos despre militari ? Înţelegeţi toate sensurile !
N.B.
SCMD se lăuda cu un comunicat despre rezultatele întâlnirii de la Ministerul muncii.
A fost un FÂS sau ceva mai mult ???
Vad ca s-au incins spiritele. Din pacate pentru domnul caruia nu-i prea place discursul presedintelui Dogaru, trebuie sa constat ca are dreptate d.nul Ristea. Situatia este prea delicata pentru noi ca sa purtam asemenea discutii pe forum. In loc sa strangem randurile noi avem o problema de analiza discursului. Macar omul acesta a facut ceva, s-a facut auzit cumva. Nu vedeti ca azi daca nu esti vocal nu te ia nimeni in seama ?
In Cehia cadrele militare au avut de suferit prin modificarea legii de pensii militare,in detrimentul rezervistilor.S-au organizat si au contestat modificarile aduse legii respective ,la CEDO si au castigat.Noi nu putem sa ne organizam pentru o astfel de situatie?Ce cale de a ne apara un drept castigat prin lege putem avea ?
Precizari pentru dl VOSI:
Delegatia SCMD a fost cea mai numeroasa dintre toate delegatiile prezente la discutiile de la Ministerul Muncii. A fost si cea care a monopolizat discutiile, in sens pozitiv pentru noi, militarii.
Am fi insa naivi sa credem ca trebuie sa ne limitam doar la atat!...
Urmariti site-ul nostru si veti afla ce vom face mai departe.
Va inteleg nerabdarea, dar democratia, inclusiv cea sindicala, sacrifica timpul...Aici nu exista comandantul care decide in cateva minute! Nu este posibil asa ceva intr-un sindicat, chiar si al militarilor.
Si inca ceva: de ce atata secretomanie, si nu va spuneti gradul si numele?
Cu stima pentru toti cei care comenteaza si iau atitudine,
Lt. col.(r) Dumitru Rinciog
Pic si eu ca musca in lapte. Ce a declarat azi Biden, referitor la militari si familiile acestora? De care militari era vorba? Sau cadem in pacatul ala, ca in bancul cu Bulă, care la pubertate avea probleme si taica-su il duce la psihiatru. Ala ii arata o planşă din aia abstractă si il intreaba ce vede. Bulă: o p...ă. Îi mai arată una. Bulă, acelaşi răspuns. La a treia plansă,Bulă se ridică şi spune: "Tată, hai de aici că ăsta e obsedat sexual!". Să nu interpretăm orice declaratii, unele dintre ele date in alt context sau fără nici o legătură cu ce ne interesează pe noi, prin prisma intereselor noastre.
@Lt.col.(r) Dumitru Rinciog
Date despre mine mai aveţi la sindicat : mr.(r) Vasile Năpârlică, disponibilizat la 45 de ani, în 15 .09.1998 - prima mare disponibilizare. S-ar părea că am fost cei mai oropsiţi. Fie şi dacă ne referim numai la plăţile compensatorii. Nu se ştia nimic precis, toţi se fereau să nu greşească. De ex. = pensia mea la acea dată - 1.500.000 lei ; plăţi compensatorii - 44.000.000 lei. În anul următor, în iunie, iese disponibilizat cineva tot maior, minus 2 ani vechime faţă de mine şi iată la dumnealui: pensie = 2.700.000 (eu tot 1,5 mil.); plăţi compensatorii = 75.000.000 lei.
No comment !Între timp, respectiv în martie 1999 avea să apară L 238 cu noii coeficienţi şi altele.
Şi de atunci până astăzi la fel. Tot aştept recalcularea cu grupele de muncă. Deja m-am resemnat - NU VA MAI FI !!! Cunosc caz când cu pălinci (sunt din Cluj-Napoca)omului i s-a rezolvat "cestiunea" în doar două luni. Ce ordine, ce rând ?
Halal !
De aceea nu mai am încredere în nimeni şi în nimic.
Ce-i mai rău în societate s-a transferat şi în Armată. Păcat !
Ceva linkuri, despre militarii cehi & pensii reduse & CEDO, se poate? Sau o trecem şi asta la categoria folclor, proiectii psihanalitice, fantasme.
Ma intreb ce fac cei de la Minister, care ar trebui sa aduca astfel de argumente in favoarea noastra. Stau si asteapta ora de plecare acasa, presupun.
Eu sunt cam banuitor din fire... Sunt gata sa sustin Sindicatul si pe d-l Dogaru dupa ce ma voi convinge de bunele intentii ale domniei sale si dupa ce voi vedea ca intr-adevar doreste binele majoritatii si pe doar pe al sau personal.
Dragi colegi,
Daca marea realizare a celor ce ne conduc a fost decimarea societatii si a tuturor categoriilor socio-profesionale de ce unii dintre dvs. care comentati aceste articole nu aveti curajul raspunderii, de ce domnilor nu va dati numele in clar si stati in anonimat si incercati sa decimati si aici..
In afara de a critica, mai aveti si alte calitati...
Veniti cu propuneri concrete pentru a fi solidari cu noi, veniti cu idei inovatoare pentru a mai salva ce mai avem bun in Armata si in societate, nu destul suntem umiliti si batjocoriti de cei care ne conduc si de toata mass-media, mai veniti si dvs. care aveti pretentia ca sunteti de-ai nostri si improscati....
Nu credeam ca printre noi mai sunt si astfel de colegi, credeam ca viata ne-a schimbat, ca am invatat sa fim mai buni unii cu altii, mai credinciosi si mai uniti ca oricand dar, unii dintre comentatori demonstreaza contrariul.
Sunt convinsa ca multi sunt mahniti, frustrati, dar asta nu ne da dreptul de a judeca pe cei care incearca sa indrepte lucrurile pe fagasul lor normal. Nimeni nu va da dreptul sa judecati, NUMAI DUMNEZEU NE VA JUDECA, atat timp cat nu faceti nimic pentru a ajuta, pentru a veni in sprijinul nostru al tuturor si pentru a ne castiga demnitatea in societate !
In speranta ca cei avizati m-au inteles corect, va asteptam in echipa noastra !
Cu respect,
Vicepresedinte sindicat,
ANISOARA WINZER
Pentru detalii in legatura cu "Legea pensiilor" vizitati site-ul : http://webapp.senat.ro/pdf/09b476LG.pdf
O propunere concretă în situaţia că totuşi se vor face recalculările pensiilor în plată:
1. Sumă rezultată din calculul puntajului mediu cf. veniturilor(nu salariu !, mai erau prime, indemnizaţii, chiar norma de hrană), deşi nu văd cum, nu am avut carnete de muncă,iar arhivele de la "financiarul" fiecărei unităţi, în proporţie de 80% sunt la Arhivele de la Piteşti.
De-aţi şti ce vraişte e şi pe acolo..., am trecut cu o "treabă" pe la ei.
2. Sumă fixă corespunzătoare gradului militar avut la pensionare, egală cu cea a mlitarilor în activitate. Am spus gradul de la pensionare pentru că vedeţi bine ce fac unii TOVARĂŞI (NU CAMARAZI !!!) cu înclinări şi înclinaţii politice - au ieşit la pensie maiori, iar azi sunt ditamai generalii.
Mr.(r) Vasile Năpârlică
La adresa web indicata in postarea anterioara veti gasi avizul Consiliului Legislativ pe Legea pensiilor
Tot pentru Legea sistemului unitar de pensii:
www.mmuncii.ro
- în portalul ministerului, secţiunea "Proiecte în dezbatere".
Intr-adevar o initiativa laudabila. toate cadrele militare in rezerva ar trebui sa se inscrie in acest sindicat. De asemenea ar trebui sa afisati un nr. de cont pentru a putea contribui fiecare cu cat poate pentru finatarea activitatilor sindicale daca nu pot participa personal. Iar in ceea ce priveste problema pensiilor militare exagerate cea mai simpla solutie ar fi fost impozitarea progresiva.
Pentru d-na Winter: e bine sa facem o distinctie intre comentariile agresive, rauvoitoare si cele care doar vor sa semnaleze unele slabiciuni, pentru a fi corectate.
Vreau din tot sufletul ca Sindicatul sa-si indeplineasca obiectivele si sa devina o forta de care sa se tina seama. Dumnezeu sa-i ajute pe cei cu inima si cu fapta curata.
Trimiteți un comentariu