joi, 19 septembrie 2019

Proiect de lege privind taxarea pensiilor speciale si de serviciu


NOUL PROIECT DE LEGE PRIVIND MODIFICAREA SI COMPLETAREA LEGII 227/2015 PRIVIND CODUL FISCAL
-         In atentia tuturor rezervistilor –
Doamnelor si domnilor,
Va punem la dispozitie, alaturat, proiectul domnului Teodorovici si Raportul la propunerea legislativa in cauza, cu amendamentele propuse si admise/respinse, asa cum au trecut de Senat. Rugam analizati textele, tinand cont de urmatoarele elemente:
Se refera nu la toate pensiile, nu la toate veniturile (de la salarii si indemnizatii la profituri) si nu la toate categoriile socio-profesionale (ca profesorii si medicii de exemplu, care mai pot lucra dupa pensionare) ci doar la „pensiile si/sau indemnizatiile pentru limita de varsta, primite in baza unor legi/statute speciale, in cazul in care venitul lunar, din care se scade impozitul pe venit este mai mare de 7000 lei”. Discriminare clara. Ca sa intelegeti, daca eu Popescu am 1700 lei pensie si sunt deputat cu un venit de 12300 lei, se impoziteaza cele doua sume, se aduna rezultatele si se aplica taxa. Valabil si daca am, pe langa pensie, venituri din chirii, de exemplu!
Nu este un impozit ci o taxa ce se aplica pe cumulul de pensii si venituri impozitate. Adica pe NET nu pe BRUT. Pensia se impoziteaza cu 10% (ce trece de 2000 lei), salariul se impoziteaza si daca pensia neta ori suma pensie plus salariu (in net) trec de 7000 lei, se aplica taxa (30% intre 7000 si 10000 in net si 900 de lei plus 50% ce trece de 10000 lei).
Amendamentul privind exceptarea rezervistilor a fost respins in Comisia de Buget Finante cu 10 voturi. Au mai fost insa respinse si amendamentele care prevedeau coborarea pragului de la 7000 la 5000 lei sau chiar 4000 lei in net. Ceea ce nu inseamna ca aceste amendamente nu vor fi reintroduse la Camera Deputatilor care este decizionala!
Vom publica punctul nostru de vedere dupa o analiza riguroasa. Va rugam insa ca pana atunci sa analizati si dvs. textele si sa va formulati propriile puncte de vedere, pentru ca este doar inceputul! Replica o vom da in strada pe 25 Octombrie 2019!
Honor et patria! Vae victis!
Presedintele S.C.M.D.
Col. (r) dr. Mircea DOGARU