miercuri, 7 aprilie 2021

Discutii SCMD cu secretarul de stat din MAI

PROBLEMELE RIDICATE DE DELEGATIA SCMD LA DISCUTIILE CU DL. SECRETAR DE STAT DIN MAI, AURELIAN PADURARU

-         In atentia tuturor membrilor SCMD –

PREAMBUL

Doamnelor si domnilor,

Ne cerem scuze pentru intarziere dar, modul civilizat si constructiv in care s-au desfasurat, strict in interesul oamenilor, discutiile la sediul MAI, luni, 5 aprilie a.c., ne-a dat ideea abordarii, pe 6 aprilie, cu aceleasi documente probatorii, a problematicii pensiilor militare de stat, in Parlament, a noilor deputati si senatori si a consilierilor noi, spre anularea efectelor propagandei ticaloase care se face, din ratiuni antinationale, in mass-media impotriva noastra, pe aceasta tema si a manipularii, inclusiv a parlamentarilor, de catre cei vinovati fata de noi de neaplicarea Legii 223/2015, asa cum a fost promulgata. Ceea ce am sustinut, juridic, la MAI, am sustinut si in Parlament. Pentru contracararea celor manipulati, grosolan, de finantistii si juristii din MApN, ramasi dinainte de ’89 cu mentalul ca trebuie sa taie din drepturile oamenilor pentru a face economii pe spinarea acestora (care sa le aduca prime, avansari si imagine), va rugam sa le puneti intrebarea de bun simt:

Chiar nu va da de gandit faptul ca un ministru liberal dinainte de a trece in rezerva, propozabil  pentru functia de premier (ministrul Apararii Nationale), se da peste cap sa obtina promulgarea, ca lege, a proiectului legislativ semnat de un ministru PSD-ist?”. Este vorba de PLx199/2020, care este o ticalosie in sine, desavarsind distrugerea, prin OUG-uri, a Legii 223/2015, motiv pentru care SCMD l-a dat in judecata si pe ministrul in cauza. De un an si jumatate, batalia se invarte in jurul AMENDAMENTELOR la PLx199/2020, depuse, prin parlamentari, de MApN, in numele rezervistilor lingatori de clante ministeriale si de SCMD, in interesul general al rezervistilor. Cu amendamentele MApN, PLx199/2020 se transforma intr-o catastrofa, care va inmormanta definitiv Legea 223/2015. Vom ramane cu pensiile inghetate pe viata si cu promisiuni ministeriale ca dreptatea se va face la Pastele Cailor, cand vom fi, toti, oale si ulcele!

Explicati-le, asadar, camarazilor din ONG-uri, ca vor sa ingroape, definitiv, rezerva, in perspectiva “externalizarii Apararii” si ca singura noastra sansa este revenirea la textul initial al Legii 223/2015, asa cum a fost promulgat. Si aceasta se poate face numai prin amendamentele SCMD, care reprezinta textul initial al fiecarui articol modificat prin OUG. Orice lege noua dispune numai pentru viitor, nu ni se aplica noua, celor iesiti, deja, in rezerva sau in retragere. Deci, mult clamata “dreptate” in sistem se poate face numai prin revenirea la principiul-baza al Legii 223/2015, la alinierea, cu datele noastre de vechime, la venitul brut (nu net, cum prevede actualul PLx199) salarial al celui care era, la 1 ianuarie 2016, pe functia de pe care am iesit, NOI, rezervistii.

Pe aceasta baza de discutii, delegatia SCMD a dezvoltat dialogul si cu parlamentarii si cu reprezentantii MAI.

CE A SOLICITAT SCMD LA DISCUTIILE DE LA SEDIUL MAI

Dialogul s-a desfasurat cu dl. secretar de stat Paduraru si cu consilierii domniei sale, in baza promisiunii facute participantilor la manifestatiile din 25 martie a.c. Invitate au fost, in ordine, delegatiile SNPPC, Diamantul si, luni, 5 aprilie, SCMD.

Problemele ridicate de SCMD au fost:

-          SCMD, fiind un sindicat al rezervistilor proveniti din toate structurile SNAOPSN, inclusiv din MAI, solicita consultarea sa, in orice problema de natura legislativa, care impune dialogul trilateral, in cadrul MAI (salarizare, pensii, statute etc.);

-          SCMD solicita actiunea comuna pentru apararea unitatii sistemului, in fata tentativelor de distrugere a acestuia pe parti, prin aruncarea rezervistilor in subordinea unei structuri de pe langa Camera Deputatilor, ori eliminarea politistilor si, prin eventuala pierdere a calitatii de militar (asimilarea cu Politia de Frontiera) a jandarmilor;

-          Intrucat, in mod normal, pensiile rezervistilor depind de evolutia salarizarii celor din activitate, SCMD sustine revendicarile privind salarizarea ridicate de sindicatele aliate din MAI (SNPPC, UNIPOL, Diamantul, SNAP): aplicarea in integralitatea sa a Legii 153/2017 si in mod unitar, cu atentionarea ca MApN are tendinta sa aplice si mai mult in defavoarea angajatilor, decat MAI ori SRI. Aplicarea coeficientilor de salarizare (inclusiv de calcul a pensiei) de astazi, nu din 2009 si luarea in calcul a salariului minim pe economie, de 2400 lei, cu incepere de la 1 ianuarie 2021;

-          Intelegerea, de catre directiile de resort ale MAI, a faptului ca exista, deocamdata, doua categorii de politisti: cei care au fost militari toata viata si care au iesit la pensie ca militari si cei care au prins reforma, fiind militari, apoi functionari publici si, prin trecere in rezerva, au redevenit militari. Or, de 3 ani, Casa de pensii a MAI refuza unor membri SCMD, aflati in ambele situatii, sa le aplice Legea 223/2015, neconsiderandu-i militari;

-          Pozitie comuna a reprezentantilor MAI cu SCMD, la dezbaterile in Comisiile parlamentare, pe amendamentele la PLx199/2020;

-          Intelegerea faptului ca numai restituirea in integralitatea sa a textului initial, promulgat, al Legii 223/2015, va elimina inechitatile din sistemul de pensii militare si va pune capat nemultumirilor. Revenirea la lege inseamna limita 100%, procent de calcul 80% din venitul salarial brut, scoaterea in afara bazei de calcul a OMM si a pensiei suplimentare, plata ajutoarelor salariale, alinierea pensiilor, nu numai la inflatie, ci si la cresterile salariale ale celor din activitate etc.

-          Eliminarea inechitatilor intre veterani, produse prin aplicarea Legii nr.168/2020, prin introducerea, ca amendament, a propunerilor Consiliului Legislativ, privind nediferentierea celor care au indeplinit misiuni de lupta in Tara si in afara etc.

-          Cooperarea, in vederea contracararii minciunilor raspandite in media, de initiatorii unui razboi imagologig si psihologic, declansat de cca.12 ani, impotriva structurilor militare si de politie, de catre sustinatorii mandatati ai unor interese antinationale;

-          Cooperarea, in vederea explicarii naturii juridice diferite a pensiilor in general fata de ajutoarele sociale si indemnizatiile de merit si a pensiilor militare de stat, platite din alt sistem, fata de pensiile civile; explicarea contributiei financiare specifice pe care structurile noastre o au la bugetul de stat si a faptului ca noi avem contracte,  nu de munca, ci de activitate 24 h/24h, pentru a stopa imaginea indusa, ca aceia pe care ii urmareste politia ne-ar plati pe noi, prin taxele si impozitele pe care, oricum, nu le platesc etc.

-          Pozitie comuna a sindicatelor din MAI si a SCMD fata de tentativele neconstitutionale de a limita tuturor pensionarilor, in special rezervistilor,dreptul la munca.

Discutiile au durat aproximativ doua ore, pe baza de documente si s-au concretizat prin punerea bazelor cooperarii intre MAI si SCMD, in conditiile prevazute de Legea dialogului social.

SCMD a anuntat participarea, alaturi de sindicatele din MAI partenere, la marile proteste cu caracter social, organizate impreuna sau de catre confederatiile sindicale, incepand cu 14 aprilie a.c.

 

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,

            Col.(r)dr. Mircea DOGARU