ANUNT REFERITOR LA PROCESUL JURIDIC AVAND CA SUBIECT DISCRIMINAREA PRODUSA DE LEGEA 282/2023

1. Puteti descarca de la https://drive.google.com/file/d/1yOxkoklw1LcBTm1SSeCk2qpA28qU-Xjf/view?usp=drive_link formularul/declaratia care trebuie completata si semnata de catre membrii sindicatului participanti la procesul declansat in Justitie de catre SCMD pentru discriminarea produsa de Legea 282/2023; 2. Rezervistii din toata tara, care nu sunt membri ai SCMD si care doresc sa sprijine aceasta actiune, sunt rugati sa se inscrie in sindicat. Detalii despre inscrierea in SCMD gasiti la http://scmdsecretariat.blogspot.com/2010/02/procedura-de-primire-de-noi-membri.html

joi, 15 septembrie 2022

Articol in CONSTANTEANUL.com



 Doamnei manager de târg cu blocuri:

Nimic despre Parcul Artileriei, totul despre o mână de pavele…

N-aș fi deschis subiectul, dacă nu m-ar fi zgândărit o autolaudă a doamnei manager de târg cu blocuri Constanța, care s-a simțit foarte mândră c-a aruncat o mână de pavele într-un parc în care și Făgădău a făcut fix același lucru, cu puțin timp înainte

Valentin Coman de Valentin Coman

 septembrie 14, 2022

in OPINII

Prin urmare, stimată doamnă Felicia Ovanesian, vă înștiințez că, spre deosebire de dumneavoastră, om ocupat, eu am participat la dezbaterea despre care figură a târgului nostru e mai calificată decât celelate  să ajungă statuie da capo al fine. Am participat, fiindcă, în cele din urmă, după îndelungi insistențe, am spus și câteva cuvinte despre operațiunea STATUILE, PRECUM PANTOFII…

Deoarece, această presupusă dezbatere, o gâlceavă, de fapt, nu privește cu viziune spre viitor, ci hulpav în vitrina cu beneficii: pantofi, biștari, glorie, alegeri, dracu știe. Ce fel de beneficii, vom vedea, dacă vom trăi suficient să apucăm să și vedem statui. O gâlceavă în cadrul căreia, în loc să vină cu idei de construire, s-au găsit ‘telectuali de marcă (așa zice lumea) preocupați cu demolarea trecutului care nu le place lor. Dacă mă voi simți, vreodată, împuns pe această temă, revin cu detalii, dar simt că nu interesează, cu adevărat, pe nimeni, e doar o bifă.

În fine, doamnă, ca să nu lungim, c-avem treabă cu toții, în loc să vă bucurați pe Facebook c-ați plantat niște pavele într-un parc, vă sugerez să dați sens acelui parc, Tomis 2, cum i-ați spus dumneavoastră, din pricină că nu are alt nume. Însă ar putea avea, așa cum am propus, împreună cu mai multe asociații al căror scop este păstrarea și popularizarea imaginii și memoriei Eroilor Militari Români: Parcul Artileriei.

L-am bătut la cap și pe fostul primar, care n-a făcut-o. N-a avut curaj, chef, interes, nu știu să vă spun. Dar, Eroii Regimentului 13 Artilerie merită această onoare și fiindcă acest parc este amenajat pe locul fostelor cazărmi ale glorioasei unități militare ce a luptat cu eroism în ambele războaie mondiale. Aveți șansa de a fixa o parte din memoria orașului. Mai mult decât atât, este și o oportunitate de a oferi un spațiu potrivit de expunere a busturilor unor personalități militare pe care asociațiile militarilor le tot propun fără succes (militarii sunt buni doar când sunt carne de tun sau obiect de scuipat la ceas de pensii, altfel ne doare-n cur de ei). Printre ei contraamiralul Horia Macellariu, pilotul Horia Agarici, generalul Constantin Poetaș, sublocotenentul Abdulachim Chiazim.

Nu vreau să vă plictisesc. Atașez aici un fragment din Nota de fundamentare scrisă de prietenul și colegul de inițiativă, dr. Răzvan Raul Ivan. Dacă vă interesează mai mult de atât și vreți să lăsați în urmă mai mult decât o mână de pavele, știți numărul de telefon la care răspund. Sau, dacă eu nu par agreabil, îi puteți căuta pe domnul colonel Remus Macovei ori pe domnul Cristian Crăciun, și ei semnatari ai acestei solicitări.

”NOTĂ DE FUNDAMENTARE
privind
propunerea numirii parcului situat între Bd-ul Tomis si str. Mircea cel Bătrân,
cu numele de „ Parcul Artileriei”.

De ce un parc al orașului Constanța dedicat Regimentului 13 Artilerie? Deși, are o istorie milenară, orașul Constanța, nu are un parc care să ateste prezența și existența Regimentului 13 Artilerie, cu toate că documentele și sursele de arhivă evidențiază în mod clar și cert existența acestuia pe teritoriul orașului Constanșa, începand cu anul 1915, iar în Registrul cu toate proprietățile din Dobrogea ale Ministerului de Război din 1906, se face următoarea consemnare: ”Comuna Constanța cedează teren în suprafață de 15.999 m2 pentru cazarma de artilerie, situată pe șoseaua Constanța – Tulcea, în schimb la cazarma de infanterie să se dea înapoi împrejmuirea cu 2,90 m, pentru rectificarea Străzii Mircea și 3,80 m, tot de la cazarma de infanterie, pentru rectificarea Străzii Decebal. La cazarma Vânătorilor și Manuntanță, pe Mircea, împrejmuirea să se dea înapoi cu 3,03 m. La Comandamentul Diviziei Active o porțiune triunghiulară să se dea pentru alinierea Străzii Dorobanți”1.
Regimentul 13 Artilerie a fost o unitate de artilerie de nivel tactic, care s-a constituit la 14/27 august 1916, prin mobilizarea unităților și subunităților existente in perioada de pace. Regimentul era dislocat la pace în garnizoana Constanța. Regimentul a făcut parte din organica Brigăzii 9 Artilerie alături de Regimentul 18 Artilerie. La intrarea în război, Regimentul 13 Artilerie a fost comandat de colonelul Augustin Stoica. Regimentul 13 Artilerie a participat la acțiunile militare pe frontul român, pe toată perioada războiului, între 14/27 august 1916 – 28 octombrie/11 noiembrie 1918. În campania din anul 1917 Regimentul 13 Artilerie a participat la acțiunile militare în dispozitivul de luptă al Diviziei 9 Infanterie, participând la Bătălia de la Mărășești. În această campanie, regimentul a fost comandat de colonelul Vasile Robescu.

Ca urmare a cercetărilor surselor de arhivă realizate la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța au fost descoperite documentele necesare ce stau la baza notei de fundamentare confirmând existența Regimentului 13 Artilerie, structură a Diviziei Dobrogea, documente din care aflam ca „ Pentru construirea cazarmei în care este instalat Regimentul 13 Artilerie, Comuna Constanța, în urma cererii onor Minister de Răsboiu, a cedat gratuit acelui Minister o suprafață de teren pentru construirea cazărmilor și atenanselor lor pentru toate corpurile de trupa din Garnizoana Constanța în cuprinsul orașului Constanta” 2.
Solicitarea era adresata primarului Virgil Andronescu  ( august 1913- octombrie 1916). Mai târziu, harta orasului Constanța din 1921 si 1936 consemnează existența cazărmilor Regimentului 13 Artilerie pe locul unde astăzi se află parcul din Tomis 2 în Constanța, între strada Mircea cel Bătrân și Bd-ul. Tomis (fostul bulevardul Carol I), pentru care

Proiectul „ Parcul Artileriei” poate fi realizat ca parte integrantă într-o concepție generală urbanistică și peisagistică care trebuie să cuprindă întreg perimetrul mai sus menționat. Această operație ar urma să fie pusă în operă pe etape succesive. Unităţile militare de infanterie, cavalerie, artilerie și manutanță aparținând Diviziei 9 infanterie dobrogene aveau cazărmile în centrul municipiului Constanţa, iar de jur împrejurul acestora, zona avea un caracter rural. Peste ani, s-au construit blocuri, au fost înființate diferite instituții, cum este Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, au fost amenajate spaţii verzi, iar parcul din actualul cartier Tomis 2 a rămas fără nume.

• Crearea de busturi care să reprezinte personalități militare;
• Expunerea unui scurt istoric al Regimentului 13 Artilerie prin fotografii;
• Stabilirea zilei de 10 noiembrie dedicata cinstirii artileristilor si rachetistilor care să fie marcata prin ceremonii, etc.
• „Parcul Artileriei” ar urma să fie compus din Monumentul Eroilor Regimentului 13 Artilerie, Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil”, montarea a două plăci de marmură cu numele artileriștilor români din regimentele dobrogene căzuți la datorie, două piese de artilerie (tunuri), amplasarea de-a lungul aleilor din parc a busturilor eroilor militari dobrogeni, precum și borna regimentului de artilerie aflată în parc. Armata română deținea cea mai mare parte din suprafața orașului, aproximativ 80%.

Pentru a intelege mai usor este necesar sa precizam ca unitatile militare ocupau un teritoriu destul de intins de pe strada Mircea cel Bătrân începând de la Centrul Militar Zonal şi până la intersecţia cu bulevardul Mamaia. Apoi aceste unităţi militare s-au mutat în altă parte a oraşului, adică în zona ocupată acum de cartierul Tomis I şi Spitalul Militar, iar regimentele de obuziere, de artilerie se întindeau până la intersecţia cu strada Banatului, până la actualul cartier Coiciu. Pe hartile orasului mai apare o inchisoare militara ce a devenit pentru o scurta perioada de timp si sediu pentru arhive si in final, unitatile militare au fost relocate pe locul unde azi se afla cartierul Km.4-5. După mutarea unităţilor s-a mers pe linia continuării străzii Mircea cel Bătrân care era întreruptă de unităţile militare, până la Bulevardul Tomis şi ulterior s-au făcut blocuri cu spaţii verzi aşa cum cerea arhitectura urbană. Demersul găsirii unui nume pentru parcul din Tomis 2 este oportun, asa cum in orasul Constanta gasim denumiri de parcuri care nu au intotdeauna legaturi cu istoria orasului. Un exemplu in acest sens il poate reprezenta parcul Tabacariei. Celălalt obiectiv din Parcul Artileriei este Biserica cu hramul „ Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Situată în centrul orașului Constanța pe Bd-ul Tomis, fost Carol I, colț cu strada Nicolae Iorga, fostă Valea Albă, în apropierea Spitalului Județean de Urgență Constanța, „Capela Militară” îmbogățește imaginea urbanistică și arhitecturală a orașului.

În perioada interbelică, pe strada Mircea cel Bătrân erau cantonate: Regimentul 34 Infanterie, Regimentul 9 Cavalerie, Regimentul 18 Obuziere, Regimentul 13 Artilerie și Depozitul de Armăsari. De asemenea pe locul actual al Bisericii funcționa Spitalul Militar, iar spre Marea Neagră se găsea poligonul de tragere. Zidirea lăcașului de cult reprezintă o consecință a colaborării comunității civile și armata română, atât pentru creștinii ortodocși ai orașului, cât și pentru soldații Garnizonei din Constanța. Începând cu anul 1932 s-a constiuit un comitet de inițiativă având ca scop construirea unei Capelei Militare căreia să i se dea numele de „ Regele Carol II”. În cursul verii anului 1938 se punea piatra de temelie a bisericii. La acest eveniment au partipicipat o serie de personalități. Textul Hrisovului de temelie al Bisericii „ Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este elocvent.
Hrisovul de Temelie al Bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” semnat la 3 iulie 1938
„ Cu vrerea lui Dumnezeu celui în Treime lăudat, ziditus-a din temelie această biserică cu hramul „ Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” pentru întărirra credinței în Dumnezeu și iubirea de țară și rege a ostașilor din Garnizoana Constanța. Ridicatus-a acest sfânt locaș din daniile și osârdia binecredincioșilor creștini cu ajutorul Dregătorilor din localitate și din Capitala Țării, în zilele Prea înălțartulului Rege Carol II. Prim sfetinc al Tronului fiind I.P.S. Patriarh Miron Cristea. Ministru al Apărării naționale fiind Genelalul de Divizie Gh. Argesanu. Comandant al Corpului II Armată Generalul de Divizie adj. Iosif Iacobici, Comandant al Garnizoanei Constanța și a Diviziei IX Generalul Nicolae Macici. Episcop al Armatei P.S. Dr. Partenie Ciopron. Prefect al Județului, Colonel Ioan Spirea. Primar al Orașului, Magistrat C. Florescu. Acest hrisov s-a așezat la temelia bisericii ostășești „ Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” în ziua de Duminică 3 iulie anul dela Hristos 1938, după ce s-a iscălit de cei de față. Comandantul Div.IX și al Garnizoanei Constanța, Președinte al Comitetului, General Nicolae Macici”3. Comandantului Diviziei a 9-a și al Garnizoanei Constanța i s-a dat autorizația de construire a bisericii pe proprietatea Ministerului Apărării Naționale, pe locul Regimentului 13 Artilerie din strada Carol I. Sfințirea Bisericii a fost făcută în 1940, la care au participat un sobor de preoți. Cea dintâi slujbă realizată în Biserică a fost ținută de Episcopul Armatei, generalul Partenie Ciopron.
Pentru o scurtă perioadă de timp, începând cu anul 1940 și până în 1948, Biserica a funcționat sub denumirea de „ Capela Militară”.

Parcul Artileriei ar urma sa devina si un obiectiv turistic important pe harta orasului cu posibilitate de beneficii aduse comunitatii si imaginii orasului Constanta, fiind situat intr-o zona ce face legatura, prin mijloacele de transport in comun cu alte obioective turistice cum este Delfinariul, oferind posibilitatea turistilor sa se bucure de o reala imagine in timp a Regimentului 13 Artilerie, dar fiind si o oaza de relaxare pentru localnici si o bucurie pentru copiii si iubitorii de istorie militara. Monumentele istorice, de arhitectură, de cultură, casele memoriale, casele-muzeu, siturile istorice şi arheologice sunt bunuri care au o deosebită însemnătate pe plan naţional sau local privind mărturii ale dezvoltării noastre culturale, istorice sau de evoluţie a civilizaţiei pe teritoriul naţional românesc. Toate aceste monumente se află sub protecţia statului prin legislaţie specială, indiferent de proprietar, aplicată prin Comisia Naţională pentru Protecţia Monumentelor şi Siturilor.

Inaugurarea Memorialului din Parcul „Artileriei” ar însemna celebrarea a peste un veac de eroism și datorie cetățenească a dobrogenilor, fie în rândurile Armatei Române, fie în cadrul societății civile responsabile.

Drept pentru care am formulat prezenta „Notă de fundamentare” la care anexăm următoarele înscrisuri:
Documente de arhivă ce aparțin S.J.A.N.C., Fond Primăria Constanța (1878-1950), dosar 39/1915, f. 6, 6v și 7;
Ioan Dobrescu, Conducător Principal (inginer topograf), Planul General al Oraşului Constanţa, Ediţia a II-a, după ultimile date oficiale, cu cele din urmă parcelări în care s-a indicat loturile şi careurile, Iunie 1921, scara 1./6500, Inventar nr. 135;
Planul General al Municipiului Constanța cu noua nomenclatură oficială a străzilor, întocmit de Ioan Filloti, Conductor de Lucrări Publice, fost Șef al Serviciului Tehnic, Scara 1:10.000, în 1936, Fond Inspectoratul Cadastral Constanța, dosar 52/1936.”

 

Niciun comentariu: