luni, 19 decembrie 2022

 

DESPRE RECUPERAREA BANILOR FURATI ILEGAL

PRIN OUG 130/2021, PENTRU CASS

I N F O R M A R E

-         In atentia tuturor membrilor SCMD  -

In fiecare an Guvernul ne loveste in decembrie printr-o OUG. Anul trecut, prin OUG 130, atacata de noi in CES, ne-a luat ilegal contributia de 10% CASS, in conditiile in care noi, rezervistii, avem GRATUITATEA tratamentului medical prin legile-statut ale militarilor si politistilor. Tot ilegal a proclamat inghetarea salariilor si pensiilor si discriminarea rezervistilor prin acordarea nu unui procent de 10% ci doar de 2,6% aliniere cu inflatia.

SCMD a declansat in februarie a.c. procedurile de chemare in justitie, ca grup infractional constituit a urmatorilor: premierul Romaniei, ministrii Apararii si Internelor, directorul SRI si sefii Caselor Sectoriale de Pensii ale M.Ap.N., M.A.I., S.R.I.

Dupa 13 ani de aprobare a OUG-urilor care au distrus succesiv legile pensiilor militare de stat, magistratii s-au trezit acum, ca diminuarea pensiei prin OUG, adica neaplicarea unei legi organice, este neconstitutionala. Nu pentru ca una este sa iei 10 % CASS unei pensii de magistrat de 98.600 lei si alta este sa iei 10% CASS, ilegal, unei pensii de rezervist de 4.100 lei, ci pentru ca, intre Craciun si Anul Nou, Guvernul de slugi politice se pregateste sa desfiinteze asa zisele pensii speciale printr-o OUG. Nu se poate decat prin lege – zic magistratii, uitand ca in ceea ce ne priveste pe noi au mintit ca se poate!

Momentul este favorabil pentru SCMD, intrucat avem procesul in ianuarie 2023 si magistratii nu se vor putea dezice atat de repede.

Pe scurt, CASS-ul va fi luat si in ianuarie si in februarie, adica timp de 45 de zile dupa publicarea Deciziei CCR in Monitorul Oficial. Daca doar au amenintat Guvernul sa nu le taie pensiile lor cu adevarat nejustificate, bazate doar pe complicitatea politica, magistratii nu vor trimite niciodata Decizia CCR la M.O. Dar noi o vom folosi in proces. Noi si cei care au avut inteligenta sa ne foloseasca actiunile, fie ei rezervisti, fie avocati. Pentru ca in februarie a.c. noi am facut publice cele 7 plangeri si i-am indemnat pe toti cei interesati sa le copieze. Au fost camarazi, care, manipulati de prostii fuduli care nu citesc comunicatele SCMD dar ne injura, au considerat ca e mai rentabil sa dea mii de lei unui avocat ce preia pe cont propriu modelele SCMD, decat sa plateasca la sindicat o cotizatie lunara de valoarea unei treimi dintr-un pachet de tigari.

Toti membrii SCMD si rezervistii care ne-au imitat vor putea solicita in instanta restituirea banilor abuziv retinuti de la 1 ianuarie 2022. Ceilalti vor actiona in justitie degeaba.

In ceea ce priveste demersurile pe care sunt indemnati rezervistii sa le faca, acestea sunt fara obiect deocamdata, intrucat nu exista o decizie a Guvernului de anulare a OUG 130. Iar cand aceasta va exista, vor fi inutile pentru ca cei 10% nu vor mai fi retinuti. Aceleasi demersuri sunt insa necesare, ca mijloc de presiune si proba in justitie, pentru membrii SCMD si aliatii care i-au imitat, pentru ca noi cerem si avem legal dreptul nu numai incetarea platii ci si restituirea sumelor abuziv retinute.

Pe cale de consecinta, facem publice, pentru membrii SCMD si aliati, modelele de cereri ale celor interesati, catre Casele Sectoriale de pensii, pe care vi le punem la dispozitie prin Comunicatul Departamentului Juridic al SCMD.

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele SCMD,

Col. (r) dr. Mircea DOGARU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE

Sediul social: București, str. Bogota, nr. 6, Sector 1, Cod postal 013642

E-mail scmdjuridic@gmail.com, Site http://sindicatulcmd.blogspot.com

Telefoane mobile: 0736600973, 0736601143, Cont: BRD, Agenția Carol, RO41BRDE441SV79262374410, Cod fiscal:26096263

 

C O M U N I C A T

al

DEPARTAMENTULUI JURIDIC AL SCMD

Potrivit art. 154 alin.1 lit.h, art.155 alin.1 lit.a^1,  art.157^3 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.130/17.12.2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr.1202/18.12.2021, s-a stabilit o supraimpozitare de 10% reprezentand contributie de asigurari de sanatate pentru pensiile militare ce depasesc 4000 lei, iar CASS-ul s-a calculat individual numai pentru suma care depaseste acest nivel, respectiv diferenta dintre 4000 lei si cuantumul efectiv in plata al fiecarui beneficiar.

Fata de acest demers nelegal si abuziv, SCMD a formulat plangeri prealabile administrative celor vinovati si actiune in instanta in contradictoriu cu Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale, cu sediul în Bucureşti, str. Drumul Taberei nr.7-9, sector 6, Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul in Bucuresti, str. George Georgescu nr.3, sector 4, Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii, cu sediul în Bucureşti, str.Piata Amzei nr.4, sect.1, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cu sediul in Bucuresti, sector 1, Piata Valter Maracineanu nr.1-3, actiunea formulata aflandu-se in prezent pe rolul TRIBUNALULUI BUCURESTI - SECTIA  A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL, dosar nr. 19424/3/2022, Completul 31 FOND CA, cu prim termen de judecata stabilit la 25.01.2023, ora 8.30.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis joi 15 decembrie 2022 exceptia de neconstitutionalitate ridicata in mai multe procese din instantele de judecata si a constatat ca Guvernul Romaniei a incalcat Constitutia Romaniei cand a micsorat pensiile prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.130/17.12.2021, prin instituirea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate penstru pensionarii militari cu pensii peste 4000 lei.

In esenta, Curtea a retinut ca OUG nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile in care printr-o ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite , nici prin instituirea de alte contributii, pentru  ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului de pensie prevazut de art.47 din alin.2 din Constitutia Romaniei, fiind astfel contrara dispozitiilor art.115 alin.6 din Constitutia Romaniei care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta.

Drept urmare, se impune:

1.     restituirea sumelor incasate abuziv in intervalul ianuarie -decembrie 2022 reprezentand contributii la asigurarile sociale de sanatate (sume lunare evidentiate separat ca retinute pe taloanele de pensie emise lunar pentru fiecare titular de catre una din cele trei case de pensii sectoriale ale MAN, MAI si SRI), precum şi la plata dobânzii legale şi a indicelui de inflaţie aferente sumelor neachitate, până la data plăţii efective a acestora, si

2.     sistarea retinerii acestei contributii incepand cu ianuarie 2023 pentru partea din pensia militara care depaseste 4000 lei.

Avand in vedere identitatea de obiect intre actiunea formulata de SCMD mai sus-aratata (dosar nr.19424/3/2022 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti – Sectia a II-a contencios administrativ si fiscal) si decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din 15 decembrie 2022 mai sus-aratata, SCMD va intreprinde in numele membrilor sai toate demersurile legale pentru admiterea actiunii, asa cum a fost formulata, cu invocarea Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei din 15 decembrie 2022, care a confirmat neconstitutionalitatea retinerii acestei contributii din drepturile de pensie ale beneficiarilor pensionari militari care depasesc 4000 lei.

Pe langa acest demers juridic al SCMD, apreciem ca este necesar ca fiecare membru SCMD care pe talonul de pensie are retinuta contributia la asigurarile sociale de sanatate, identificata cu o suma lunara determinata, sa formuleze personal o cerere catre Casa de Pensii Sectoriala de care apartine (Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne sau Serviciului Roman de Informatii) pe care sa o trimita prin posta recomandata cu confirmare de primire sau sa o depuna la sediile caselor de pensii (Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale, cu sediul în Bucureşti, str. Drumul Taberei nr.7-9, sector 6, Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul in Bucuresti, str. George Georgescu nr.3, sector 4, Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii, cu sediul în Bucureşti, str.Piata Amzei nr.4, sect.1) . Recomandam ca depunerea acestor cereri catre casele de pensii  sa se faca cat mai repede, cu celeritate.

Anexam alaturat un model de cerere:

 

 

 

 

 

 

 

Catre

CASA DE PENSII SECTORIALA A ___________________________________,

Cu sediul in _________________________________________

 

Se are in vedere emitentul talonului de pensie al beneficiarului pensionar militar:

(Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale, cu sediul în Bucureşti, str. Drumul Taberei nr.7 F, sector 6,

Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne, cu sediul in Bucuresti, str. George Georgescu nr.3, sector 4,

 Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii, cu sediul în Bucureşti, str.Piata Amzei nr.4, sect.1)

 

            Subsemnatul ______________________________, domiciliat in _________________________________, CNP, ______________________, beneficiar pensie militara emisa de Casa de Pensii Sectoriala a __________________, in temeiul Deciziei de pensiei nr. ____ din _______, avand in vedere retinerea contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS) in intervalul ianuarie – decembrie 2022 in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.130/17.12.2021, retinere abuziva confirmata prin Decizia din 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei, solicit:

1.      restituirea sumelor incasate abuziv in intervalul ianuarie-decembrie 2022 reprezentand contributii la asigurarile sociale de sanatate (sume evidentiate pe taloanele de pensie emise lunar pe numele subsemnatului), precum şi la plata dobânzii legale şi a indicelui de inflaţie aferente sumelor neachitate, până la data plăţii efective a acestora, si

2.      sistarea retinerii acestei contributii la asigurarile sociale de sanatate (CASS) incepand cu luna ianuarie 2023, pentru partea din pensia militara care depaseste 4000 lei.

Anexez alaturat copia unui talon pensie emis in anul 2022 pentru a proba retinerea CASS si copie CI.

Data                                                                                                 Semnatura