duminică, 17 iunie 2018

Punct de vedere




SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE
Adresa: Bucuresti, str. Pajurei, nr. 13, Sector 1, cod postal 013152, Of. Postal 26 Cont:BRD, Agentia Carol, RO41BRDE441SV79262374410,
Cod fiscal: 26096263
Adresa e-mail: sindicatulmilitarilor@gmail.com
Nr. 612 din 15.06.2018
                                                                                                      


PUNCT DE VEDERE
La Sesizarea impotriva Declaratiei de presa a d-lui senator Traian BASESCU,
 din data de marti, 13.03.2018


Prin Adresa nr. 300/26.03.2018, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a sesizat CNCD asupra Declaratiei de presa data de dl. senator Traian BASESCU, la Senatul Romaniei, in data de marti, 13.03.2018. SCMD, in acord cu opinia tuturor rezervistilor, considera ca afirmatiile d-lui senator au caracter insultator, denigrator si discriminator, direct, indirect si multiplu la adresa categoriei socio-profesionale a rezervistilor din intreg Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala, carora le aplica un tratament injust, degradant, supunandu-i nemeritat oprobiului public. Practic, domnia sa creaza un cadru intimidant si ostil ofensiv, incitand la ura impotriva rezervistilor care-si reclama drepturile legitime decurgand din contractele lor de pregatire, activitate si sacrificiu, incheiate cu statul roman.
In fapt, in amintita Declaratie de presa, dl. senator Traian BASESCU, incalcand Art.253 si Art.1349 Cod Civil, privind drepturile si interesele legitime ale rezervistilor, incita publicul, indemnand la si justificand discriminarea lor, acte condamnate de Art.369 Cod Penal, referitor la incitarea la ura sau discriminare: „In general, suntem impotriva pensiior speciale, care sunt FURT. Indiferent cine are pensii speciale, FURA BANI (subl.ns.)!”. Or, juridic, nu exista categoria „pensii speciale”.  Toate pensiile sunt legale, obtinute in baza unor legi organice, furturile putandu-se referi doar la cei care-si falsifica datele personale. In Romania exista pensii de stat si private, pensii civile si militare.
Pensiile civile de stat se acorda prin Legea nr.263/2010 si prin legi ocupationale de care beneficiaza magistratii, pilotii civili, grefierii, functionarii publici din Parlament, Curtea de Conturi si, mai nou, primarii.
Dintotdeauna si in toate statele, militarii si politistii au avut si au o legislatie separata, ei nefiind prevazuti in Codul Muncii, ci, constitutional, ca desfasurand ACTIVITATI in slujba statului, prin contracte care le impun numeroase restrictii si acceptarea sacrificiului suprem, toate contributiile lor din salarii si drepturile de pensii fiind facute in interiorul Sistemului de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, catre si din bugetele MapN, MAI si SRI.
Ca dl. senator i-a avut in vedere, ca tinta programata, doar pe rezervisti, discriminandu-i si fata de categoriile civile cu legi ocupationale proprii, reiese din afirmatia: „Sigur, ii vedem la televizor, ne povestesc cum sunt ei cu arma la picior, dorm cu pusca in pat si de asta trebuie sa aiba pensii speciale, uitand sa ne spuna ca marea lor contributie la securitatea Romaniei a fost ca erau la munci agricole inainte de Revolutie, strangeau porumb prin Insula Mare a Brailei si, deodata, si-au dat seama ca le trebuie pensii speciale.
Inutil sa precizam ca activitatea militarilor de pregatire vizeaza DESCURAJAREA POSIBILILOR ADVERSARI PENTRU A PREINTAMPINA RAZBOIUL, pe care pare a si-l dori belicosul senator si in care intreaga economie se militarizeaza. Militarii au facut soselele si autostrazile strategice pe care se plimba, inca, in urlet de sirene, dl. senator,  canale de irigatii si transport, asigurandu-i, la pace, painea, centrale nucleare, termo si hidrocentrale, asigurandu-i, din exploatare, carbunele si gazul necesare incalzirii pentru desfasurarea activitatilor d-sale creatoare, mult hulitele milioane de apartamente vandute astazi cu pret de vile americane cu piscina etc. Le-au facut, nu pentru ca au vrut, ci pentru ca statul le-a pretins si guvernele le-au ordonat,  avand grija sa prevada in Constitutie (Art.42) ca se interzice considerarea activitatii militarilor drept „munca fortata”. Si tot militarii si jandarmii au intervenit si intervin la inundatii, cutremure, furtuni devastatoare, caderi masive de zapada, protejand populatia inclusiv in cazul agresiunilor externe atipice, botezate „revolutii”. Si aceasta in conditiile in care militarii si politistii, conform unor prevederi legale exprese, se afla in serviciu permanent, 24 de ore din 24, in slujba Tarii si a cetateanului, soldele acoperind doar o treime din programul obligatoriu.
Pe cale de consecinta, avand in vedere si prevederile Art.15 al OUG nr.137/2000, care condamna „acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita ........ categorie sociala .....” sau „drepturile economice, sociale si culturale (Ibidem Art.1, Al.2i)”, am facut, ca Sindicat al rezervistilor din intreg Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Sesizarea catre CNCD, solicitand d-lui senator scuze publice si daune morale in baza Cod Civil, Art.253, Al.3 si Al.4, Art.1349, Al.1 si Al.2, Cod Penal, Art.369, OUG nr.137/2000, Art.1, Al.2e, deoarece Declaratia d-lui senator Traian BASESCU reprezinta o forma clara de discriminare a rezervistilor fata de toate persoanele care au calitatea de pensionar. Cu atat mai mult, cu cat, zisa pensie militara de stat este, in fapt, o solda de rezervist, rezervistii fiind singura categorie socio-profesionala ale carei obligatii profesionale continua si dupa asa-zisa pensionare.
Sesizarea noastra a fost inregistrata la CNCD, sub nr. 1776/29.03.2018, constituindu-se Dosarul de investigare nr. 227/2018.
In data de 04.06.2018 a avut loc o prima sedinta de solutionare a petitiei noastre, fiind amanata dezbaterea pentru data de 18.06.2018, la solicitarea reclamatului.
Intrucat, datorita atacului direct al d-lui senator Traian BASESCU asupra drepturilor civile ale pensionarilor militari, in speta asupra dreptului lor la pensii militare de stat, la demnitate si onoare, atmosfera acuzatoare, intimidanta si incitatoare la ura in care traim a devenit insuportabila, va solicitam insistent, in temeiul Art.15 si Art.20, Al.3 (in sensul interpretarii prin Decizia nr.997/07.10.2008 a CCR) din OUG nr.137/2007, inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii descrise si restabilirea situatiei anterioare discriminarii, prin obligarea senatorului Traian BASESCU la prezentarea de scuze publice si sanctionarea pecuniara a acestuia, conform Art.1349, Al.2, Cod Civil.

PRESEDINTELE SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU