joi, 26 iulie 2018

Material primit si redifuzat de SCMD (Scrisoare deschisa)



STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU
LIA OLGUȚA VASILESCU
                   Am apreciat schimbările, ce derivă practic din programul de guvernare, schimbări  ce se vor benefice pentru societatea românească în general, și a românului de rând în particular, în spiritul justiției sociale, ca să parafrazăm sintagma din denumirea ministerului pe care-l conduceți. Dar ne-a intrigat comportamentul dumneavoastră vis a vis de noi, pensionarii militari.
               După ce anul trecut 2017 ați vituperat la adresa rezerviștilor ( care din nu știm ce motive devenisem cei mai răi), afirmând că avem pensii exagerate, în timp ce majoritatea pensionarilor din sectorul public suferă, ati concluzionat că, dacă se mai continuă așa, ar fi un dezastru pentru că recalcularea pensiilor militare, în urma aplicării Legii 223/2015, art. 59, și art. 60, ar periclita bugetul Ministerului Apărării Naționale și poate pe cel consolidat. Vă întrebăm retoric probabil, când se vor dubla pensiile civile (ale noastre rămânând pe loc ) ce cote ar avea dezastrul?  Sau este un dezastru calculat? Ați afirmat că, pentru a opri hemoragia de bani dinspre îmbuibații pensionari militari, trebuie făcut de urgență ceva. Și ați făcut! Astfel, dumneavoastră doamnă ministru, încălcându-vă competențele profesionale, ați legiferat într-un domeniu în care nu aveți competențe, ați adoptat OUG 59 /2017 care nu numai că a mutilat Legea 223/2015 ( de altfel identic a procedat și guvernul Cioloș, emițând OUG 57/2016 la fel de nocivă prin conținutul art. 40), dar mai mult, întrun dispreț și cinism care frizează ura (parcă inspirat din regimul Băsescu), ați desființat nu numai actualizarea dar v-ați adus contribuția la înghețarea creșterii pensiilor militare sine die, plafonând-o prin OUG59/2017, modificând art 59. art. 60/din legea 223/2015  și introducând un nou articol VII, pct. 2 și 3. Termenul de actualizare a căpătat o altă semantică, i-a luat locul termenul de indexare de la art. 59  din Legea 223/2015, deja modificat. Să induci în opinia publică ideea că există pensii militare de peste 10.000 sau 20-30 000 de lei, sume apocaliptice în condițiile în care un număr însemnat de pensionari militari au pensii în jurul valorii unui salariu minim pe economie, iar  un procent foarte mic, valori până la  4.000 lei, nu este decât o crasă manipulare și dezinformare a societății civile, foarte sensibilă la astfel de date. De altfel oprobiul acesteia este atât de evident în cazul în care interacționăm cu  aceasta, oprobiu la care  dumneavoastră, ca reprezentant și comunicator al guvernului, ați pus “umărul”. Ne-ați pus într-o postură total neavenită, care a creat premisele unei rupturi deosebit de nocivă, între categorii socio-profesionale, pe principiul “divide et impera”.
        Grav este, doamna ministru, faptul că niciun factor de răspundere, om politic, ministru  apărării, șef al Statului Major al Apărării nu au sesizat, sau nu le-a păsat –probabil că altele au fost prioritățile lor –v-au lăsat să duceți această campanie imagologică, până când aceasta și-a făcut efectul. Nu-i așa, întro campanie proprie de imagine, categoria rezerviștilor este cea mai la îndemână victimă colectivă, pentru că și posibilitățile acesteia de reacție sunt limitate.
          Dumneavoastră, doamna ministru, ați tot vorbit despre punctul de pensie, despre majorări, de noua lege a pensiilor și, când cineva vă întreaba despre pensiile militare, vă declinați responsabilitatea, arătând că nu mai este domeniul dumneavoastră de legiferare. Așa și este! Însă, nu uitați ca de fiecare dată să readuceți în discuție, ca un motto, un exemplu de-a dreptul absurd și ridicol, că un pensionar militar care de la 7.000 lei acum 10 ani, a ajuns în zilele noastre la 22.000 lei. Vă rugăm să-l nominalizați pe acel individ, deși protecția datelor personale vă împiedică să faceți acest lucru, dar ne-ați făcut mult rău cu acest exemplu. Este posibil ca acesta să fie un magistrat militar, a cărui categorie după cum bine știm, a avut o mulțime de facilități financiare, sunt imuni, intangibili, iar orice s-ar întâmpla lor nu li se taie  nimic. Lor le cresc veniturile, pensiile si nimeni (de frică, poate) nu se atinge de ei. Cine să atenteze la partea leului? Cine ar vrea să fie interogat, cand ești “indisciplinat”, de statul paralel? Dumneavoastră știți  mai bine, ați trecut prin furcile caudine ale acestuia. În orice caz, acele pensii, la care faceti referire, nu sunt ale vreunui general, colonel, cu atât mai puțin ale unor grade inferioare, oricâte subterfugii ar fi folosit gulerele albe din ministerul din care încă mai facem parte. Nu sunt pensiile celor care cu prisosință le-ar merita, nu  ale celor care, iarnă sau vară, ploaie sau vânt s-au suit în tancul rece, pe tunul înghețat, în sicriile zburătoare care se cheamă MIG-21, au stat departe de familii în poligoane și aplicații, au ridicat Canalul Dunăre-Marea Neagră, Transfăgărășanul, (cu sacrificii omenești), au făcut agricultură, au ridicat construcții monumentale, și care, astăzi, acționează în Afghanistan,  la peste 50 grade C.
          Vă reamintim că Decizia nr. 20/2000 a Curții Constituționale care prevede egalitatea de tratament a militarilor rezerviști cu a magistraților, trebuia pusă în aplicare fiind general obligatorie. Dar cine să vadă și mai ales cine și pentru ce să o fi  pus în aplicare?  Altele sunt  prioritățile momentului!
          Incontestabil, ați  făcut lucruri bune, ca  mărirea salariilor unor categorii profesionale, a pensiilor din sistemul public de pensii, ridicarea nivelului de trai, dar ați promis si că veți repara inechități ce se perpetuează de ani buni, dând speranțe palpabile oamenilor.
         Dar vă întreb, despre inechitățile generate de o serie de legi și ordonanțe de la Boc  încoace, Cioloș și chiar ale dumneavoastră, care au distorsionat, vădit, legi de bun simț, au creat diferențe frapante între categorii de militari, ce spuneți? . Au fost făcute promisiuni de remediere a acestor stări de lucruri chiar de către politicieni cu înalte funcții, așteptăm tot felul de “proiecte” de modificare a „proiectelor” aflate în discuție de „modificare” a unui O. U. G. ce a „modificat” legea de bază. Este în stilul nostru de a face mai întâi răul, apoi să declanșăm acțiuni reparatorii care se întind pe perioade lungi de timp. Răbdarea noastră e întinsă la maxim și nu credem, la cum evoluează scena politică românească, că ele se vor rezolva prea curând. Sau aveți probabil un Plan B, în sensul unui tratament special pe care să-l aplicați pensionarilor militari, altfel nu se explică  manipularea  și dezinformarea oribilă specifică, din păcate, altor epoci apuse.
       Tratamentul nedrept și insultator aplicat rezerviștilor, poate și altor categorii, contrastează cu acordarea unor sinecure de care profită sute, poate mii de privilegiați și familiile lor care huzuresc pe banii statului, ca în societățile plutocratice.
       Sunteți milostivi, sunteți doar partid social democrat, faceți pomeni, risipiți bani, sunteți generoși inclusiv cu cei care nu au muncit niciodată în viața lor.
       Dar cu noi, rezerviștii, ce ați avut doamna ministru, ce rău am sau v-am făcut ?  Din câte știm, generația noastră a participat din greu la ridicarea României din beznă, s-a sacrificat, așa cum am arătat anterior, fără să “miște în front” și, mai mult, nu vine la minister, ca unele sindicate ale societății civile, să cerșească bani, sporuri, privilegii peste privilegii, în mod zgomotos și brutal uneori. Noi cerem doar respectarea unor drepturi câștigate legal, pensii și salarii decente, măcar peste nivelul unei infirmiere, care acum depășește în venituri pe un colonel pensionar. Au fost și multe idei, năstrușnice din punctul nostru de vedere, de a ne alinia, într-un fel, principiului contributivității și. . . . a ieșit un dezastru. Vă întrebăm, noi militarii avem în solde elemente de contributivitate? Atunci de ce încercați să schilodiți legi doar de dragul de a face pe plac unor neaveniți? Comparați-ne cu alte state, cele din NATO și o să vedeți că toate au, ca și calcul al pensiilor, procent din ultimele solde, la care unele adaugă, din respect pentru armată, bonusuri care așa rămân pe viață, (vezi Portugalia, Elveția ).
        Este jenant și aberant în același timp pentru că tocmai dumneavoastră trebuie să înfăptuiți și justiția socială. Dar se pare că, prin acțiunile dumneavoastră, ați uitat de această sintagmă a ministerului pe care îl conduceți. Cine este interesat să destabilizeze un organism atît de vital ca Ministerul Apărării, cu reputația pe care și-a câștigat-o de a fi salvat existența statului român, ființa națională, de la pieire în Marele Război de Întregire, sacrificând  câteva sute de mii ostași, adevărați români. De ce astăzi, noi, urmașii acestora, trebuie să trecem prin batjocură, prin umilințele care nu mai încetează de aproape 10 ani. Ați găsit soluții de acordare a unor  indemnizații speciale parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene, ați ajutat profesorii, cadrele madicale.
  Oare pe noi ne considerați inutili, suntem prea în vârstă, nesemnificativi în lupta electorală, sau suntem niște români reformați? Vrem să vă dovedim că vă înșelați!
       Ne-am permis să vă adresăm aceste rânduri deoarece dumneavoastră și dl. ministru al Apărării trebuie să vă asumați răspunderea pentru legiferarea unei OUG 59/2017 total neconstituțională. Și toate aceste lucruri se întâmplă în anul Centenarului Marii Uniri a românilor.
      Vă mai spunem că noi, cei care v-am votat și am fost alături de dumneavoastră (inclusiv cu acțiuni de stradă), suntem profund dezamăgiți și ne considerăm tratați ca niște asistați sociali. Nu uitați, dând timpul înapoi, momentele când, o parte din cei ce vă scriu acum, v –am întâlnit la Craiova, am dat mâna, ne-ați expus o parte din proiectele politice ale  dumneavoastră și ale partidului alături de dl. general Dobrițoiu, dl. viitor senator Voicu și alți politicieni. Atunci ne-ați convins, iar ascensiunea dumneavoastră politică o datorați și nouă, rezerviști. Credeți că acum mai sunteți credibilă? Nu uitați că roata destinului  se invarte! Urmează și alte alegeri și nu știm dacă vom mai fi acolo!
             Deviza noastră  este: „Onoare și demnitate până la capăt!” 
           Col(r). Munteanu Vasile
           Col(r). Nemulescu Victor