joi, 9 august 2018


REORGANIZAREA FILIALEI 1 TARGU-JIU A S.C.M.D.
Marti, 07.08.2018, la Casa pensionarilor din Targu-Jiu, a fost convocata statutar, Adunarea Generala a membrilor S.C.M.D. din Capitala gorjeana si din imprejurimi. Din partea conducerii nationale a S.C.M.D. au participat subsemnatul, doamna vicepresedinte col. (r) Caloian Monica – sefa Departamentului juridic si dl. col. (r) Adrian Stefan – din partea Secretariatului general.
In unanimitate, Adunarea i-a ales in Biroul Operativ al Filialei pe membrii grupului de initiativa: col. (r) Vasile Munteanu, in functia de presedinte; col. (r) Victor Nemulescu, vicepresedinte; lt.col. (r) Marian Stefanescu, secretar.
Cu aceasta ocazie, s-au inscris in filiala si membri noi, trecuti in rezerva in ultimii 3 ani. De remarcat grupul de initiativa  pentru intemeierea Filialei 1 Motru, coordonat de plt.adj.sef (r) Galcescu Marius, care va activa in cadrul Filialei 1 Targu-Jiu pana la indeplinirea conditiilor statutare pentru infiintarea filialei din Motru.
Ca prima actiune a noii conduceri a Filialei 1 Targu-Jiu se remarca scrisoarea deschisa pe care aceasta o trimite jurnalistului Radu Tudor, pe tema pensiilor militare, scrisoare pe care v-o prezentam alaturat.
Uram succes noilor reprezentanti gorjeni ai S.C.M.D.
Honor et patria! Vae victis!
Presedintele S.C.M.D.
Col. (r) dr. Mircea DOGARU


SCRISOARE DESCHISĂ
DOMNULUI  RADU TUDOR
Considerându-vă cel mai potrivit jurnalist, un fin cunoscător al fenomenului militar, în măsură să înțeleagă problematica și implicațiile sociale ale modificărilor perpetue la legile privind pensiile militare, vă rugăm domnule Radu Tudor ca, în măsura timpului la dispoziție și cu mijloacele specifice profesiei, să prezentați factorilor de conducere, politici și militari ,opiniei publice, adevărata noastră situație.
Sătui de intervenții fără ecou la aleșii neamului, ne adresăm dumneavoastră, în opinia noastră un remarcabil jurnalist, care în ultimii ani, în momente mai puțin fericite precum cele  de astăzi, ne-ați fost alături și cu profesionalism, tenacitate și argumente raționale, ne-ați apărat și susținut drepturile și interesele legitime în lupta noastră cu maleficul regim Băsescu. Dorim sa deveniti în mod activ interfața între noi și societatea civilă, între noi și instituțiile care-și pun amprenta pe viața noastră socială.
După cum se vede continuă, cu și mai mare înverșunare,“sezonul” de denigrare al ”vinovaților de serviciu”, pensionarii militari, fiind demarată campania  abuzurilor împotiva lor. Probabil  prin astfel de măsuri manipulatorii, se dorește aducerea noastră la condiția de asistați social, de paria ai societății. Din păcate istoria se repetă și, la anumite intervale de timp, problema pensiilor militare revine in jocul Puterii.
Inspirându-se  din “Tablele” defunctului și perniciosului regim Băsescu, doamna ministru a Muncii a declanșat o campanie de dezinformare și manipulare a opiniei publice pe toată perioada anului 2017, când, cu rea credință, a indus în societatea civilă  ideea că pensiile militare ar afecta serios bugetul Apărării, sugerând chiar că acest demers ar fi imoral.
Potrivit Legii nr. 223/2015, prin actualizarea cu procentul creșterii soldelor militarilor activi, pensiile rezerviștilor ar urma să crească, iar  în câțiva ani s-ar dubla.Total eronat! Creșterile se fac limitativ, în anumite condiții, și numai la anumite elemente. Încercările persuasive de anatemizare și vexațiunile aduse  segmentului de pensionari militari sunt evidente. Demersurile noastre de a contracara și stopa aceste absurdități cu argumente raționale și pertinente au fost zadarnice. Nimeni, niciun factor de conducere, politic sau militar, nu a receptat mesajul, nu a considerat că noi”,Marea Mută”, merităm nobilul lor răspuns. Ei, aleșii, au acum  aroganța unor stăpâni, foarte sensibili și intransigenți cu cei care se comportă altfel decât și-ar dori.
Cum este posibil și cine este interesat să destabilizeze un organism atât de vital, armata și rezerva sa, organism cu o reputație câștigată și recâștigată de-a lungul timpului? Armata are meritul indubitabil de a fi salvat, acum un veac, ființa națională de la pieire în Marele Război al Reântregirii, când pentru a fi sau a nu fi o națiune română, 969000 de ostași români eroi au căzut pentru realizarea  României Mari. De ce urmașii acestora, noi cei de astăzi, trebuie să trecem prin umilință și batjocură ce nu mai încetează  de aproape 10 ani? Dacă banii pentru pensiile militare, de altfel un procent infim din totalul pensiilor, sunt problema, atunci când se vor mări pensiile întregului segment de pensionari cât de mare ar fi catastrofa pentru buget?
În urma măsurilor de restabilire a justiției sociale, pensiile tuturor cresc sub o  formă sau alta, doar ale militarilor stagneaza fiind  „inghetate” pe vecie. De ce se aplică această măsură numai rezerviștilor, în condițiile în care  s-au găsit bani pentru indemnizații, prime, pensii speciale (adevăratele pensii speciale, nu ale noastre) acordate parlamentarilor, primarilor și altor aleși locali. Este important de precizat că, în fond, rezerviștii militari nu doresc neapărat măriri de pensii, altele decât se practică în mod normal în acest domeniu precum indexări, actualizări, ci stabilirea unor norme și principii care să aducă stabilitate pe termen lung acestui domeniu bulversat de numeroase ordonanțe, modificări de legi și articole de lege. Pentru noi adoptarea OUG -59/2017 a însemnat pentru a doua oară  o lovitură dată pensiilor militare, dupa criminala OUG nr. 57/2015.
În acest context, constantând risipa din bugetul apărării cu așa zișii “îmbuibații” ai pensionarilor militari, risipă ce nu mai poate continua, întrun exces de “bun simț” și „înaltă justiție socială”, doamna ministru a muncii, dorind să pună capăt acestei „hemoragii”, a legiferat într-un domeniu în care nu avea competență.
Prin adoptarea OUG -59/2017, care nu numai că a mutilat legea 220/2015, (ca și guvernul Cioloș prin OUG-57/ 2016, la fel de nocivă prin art.40), întrun dispreț și cinism ce frizează ura,  a desființat sine die nu numai actualizarea pensiilor militare, dar, prin modificarea art.59 și 60 din legea 223/2015 ne-a discriminat față de civili. Astfel indexarea a devenit actualizare, schimbându-i-se astfel sensul, aceasta acordându-se  în funcție de posibilitățile momentului,  iar plafonarea la nivelul soldelor nete din ultimele luni de activitate este legiferată de malefica OUG -59/2017  art.VII, pct. 2 și 3. Noi nu vrem să credem că Ministerul Muncii  joacă la ruletă viețile și destinele noastre subordonat fiind unui “board”, sau că  face jocurile unor anumite  cercuri  de interese. Iar pentru a fi mai riguroși, este cazul să amintim că, din anul 2009, din timpul guvernării Tăriceanu, pensiile militare nu au mai suferit majorări consistente, acestea  fiind “cosmetizate” între timp doar cu niște “firimituri” de ordin financiar. Sau acest minister tinde tot mai mult să devină Ministerul Muncii și Injustiției sociale?
S-au adus modificări legislative, voit confuze, completate cu tot felul de ordine și ordonanțe, pe langa acea nefericită aplicare, prin fals si uz de fals, în timpul regimului Băsescu, a principiului  contributivității, care au dus la schilodirea legilor inițiale, pertinente de altfel. Știți doar câte frământări  emoționale inutile, câte tragedii omenești au provocat aceste schimbări, comentate chiar în studiourile postului dvs. de televiziune. Așa ceva nu se poate uita niciodată! Un regim inconștient, lipsit de moralitate, cu apucături vădit staliniste, a murit! Vreți să girăm, prin indiferența noastră, construirea altuia?
Există, la aceleași niveluri de salarizare a funcției, gradului și  vechimii  unei persoane, diferențe de peste două ori, chiar și mai mult, în favoarea celor ieșiți la pensie după 2015, pentru că cei ce au ieșit  până în anul 2016 sunt considerați, de către unii politicieni, rezerviștii “Tratatului de la Varșovia”. Ne-am dori ca această abordare  să fie o glumă. Amintiți-vă că  această armată a avut un rol decisiv în victoria revoluției din decembrie 1989, dând indubitabil jertfe omenești . Suntem oare buni doar atunci când societatea se află în situații limită? Vrem să vă precizăm  că pentru asta suntem antrenați.
S-a tot vorbit și prezentat situația pensiilor, s-a lansat  o nouă inițiativă  legislativă  de acordare a unor drepturi privind actualizarea acestora  în scopul  reparării inechităților sociale. Un gest lăudabil de altfel, și  orice om de bună credință poate observa și aprecia  acest lucru. În schimb în domeniul pensiilor militare, deși se recunoaște că există și aici inechități ce ar trebui eliminate, s-a operat doar pe bază de tăiere și plafonare. Și ca să se dea o tentă de adevăr, și a oripila opinia publică cu așa zisa  risipă de bani pentru  pensiile militare ”uriașe”, ni se  dă invariabil un obsesiv  exemplu de mărire a unei pensii de la 7000 lei în 2015 la 22000lei  în 2018. Halucinant, pentru că nimeni din structura militară nu are o asemenea pensie neverosimil de mare. Este vorba de pensia unui magistrat militar care face parte dintro categorie aparte, care și-a dat singură privilegii, are imunități, este ferită de frământări legislative și financiare,  dar care este plătită din bugetul Ministerului Apărării. Categoria magistratilor are o lege civila separata, Legea nr. 303/2004, in timp ce propaganda acuza, cu rea credinta, prin vocea doamnei Lia Olguta Vasilescu ... Legea nr. 223/2015.
Și pentru că am vorbit de magistrați vrem să vă aducem  în atenție o situație de-a dreptul alarmantă, paradoxală. Prin decizia nr.20/2000 a CCR,  este statuat, foarte corect, tratamentul egal juridic între militari și magistrați și nu există niciun motiv ca această decizie să nu poată fi pusă în aplicare. Astfel Decizia CCR este general obligatorie, iar instituțiile statului, cei de la putere, trebuie să o implementeze. Dar, din nefericire, casta politicienilor este sensibilă numai la sinecurile lor, trecând în umbră aceste chestiuni legislative incomode. De ce această atitudine? Pentru că pot și că în  lipsa unei atitudini ferme a societății, nimeni nu-i trage de mânecă. Iar noi știm, din experiența noastră, că după ce răul este făcut, acesta este foarte greu de reparat. 
La noi tronează acea ordonanță care ne plafonează pensiile, OUG -59/2017, în condițiile în care sunt foarte mulți pensionari militari cu pensii puțin peste salariul minim  pe economie, restul având pensii până la 4000 lei. Tratament ofensator  și nedrept pentru rezerviștii militari dar și degradant pentru cei aflați la putere. Ne întrebăm,retoric desigur, dacă mai marii  de azi își mai pot aminti că generațiile noastre au contribuit, efectiv și necondiționat,  la construirea unor  obiectivelor civile, sociale și culturale, au pus umărul  la ridicarea gradului de civilizație și de performanță al acestei țări. Au contribuit efectiv la intrarea în NATO, dar alții se împăunează cu acest succes, armata neprimind nici măcar o diplomă de merit. După cum vedeți nu am lăsat niciodată ca România să îngenuncheze în fața provocărilor interne sau internaționale. Poate că politicienii de azi cunosc câte ceva din viața militară. Dar știu ei că noi ne-am antrenat în condiții extreme, uneori inumane în  timpul indeplinirii misiunilor, în poligoane, aplicații, teatre de operații,  departe de familii? Cine le dă dreptul să arunce anatema  peste o  categorie socială ce reprezintă rezerva armatei române, care, în caz de primejdie este gata sa moara și pentru domniile lor?
Domnule Radu Tudor, anul Centenarului Marii Uniri ar trebui să ne găsească într-o altă stare de spirit, una a împlinirii, a satisfacției și nu întrun prelungit război de uzură  româno-român, întro societate bolnavă și divizată.
O ură aproape viscerală față de adversarii politici face ca orice încercare a celor de la Putere de a reforma, de a  întreprinde ceva în folosul românilor, să ducă la  izbucnirea  unui cor de critici, blamuri si la negarea permanentă a oricărui demers.
De asemenea, se constată o lipsă totală a marilor proiecte naționale promise și absolut necesare pentru viitorul țării, lipsește unitatea și solidaritatea românilor, lucru deosebit de grav. Ne lipsesc mândria și demnitatea de a ne promova valorile autentice românești, ne lăsăm cu prea multă ușurință umilinți, tăvăliți în noroi de tot felul de neaveniți, și, mult mai periculos, de unii care au spoliat patrimoniul și avuția națională. În loc să ne afirmăm cu mândrie identitatea de român, ne este rușine să spunem cine suntem, nu  avem curajul înaintașilor noștri de a ne susține valoarea  istorică, culturală, socială. Prea ușor primim lecții de la entități statale care s-au format ulterior, chiar smulgând bucăți din trupul țării, fie că ea se chema Dacia sau România.
Sintagma “Demnitate și onoare”, altădată deviza Armatei romăne, a celor puternici și mândri, a devenit din păcate un simplu și desuet clișeu. Dar ne întrebăm, ce să facem cu ea într-o societate anomică, în care respectarea legilor este clamată, dar, în realitate, aplicată selectiv (mai ales în cazul rezerviștilor militari). Ne întrebăm retoric, domnule Radu Tudor, dacă România va fi capabilă să rezistele tuturor provocărilor interne și externe și să-și rescrie istoria si propriul viitor? Deci  “Quo vadis România”?
Vă mulțumim foarte mult, în speranța că ne veți sprijini, ori de câte ori veți avea posibilitatea, ca acest  demers al nostru să ajungă și să fie înțeles de  fiecare român, de societatea civilă în general.         
Cu multă considerație, un grup de ofițeri in rezerva  pentru care semnează,
Col (r). Munteanu Vasile                                     Col (r). Nemulescu Victor
   Presedintele Filialei 1                                                Vicepresedintele Filialei 1
    Targu-Jiu a SCMD                                                         Targu-Jiu a SCMD