luni, 23 martie 2020

Legea Brailoiu



Un Proiect de Lege Impotriva Sifonarii Banilor de la Pensii Militare

-- In Atentia Tuturor Membrilor SCMD –


Stimati camarazi,

Nu stim cati vom cadea prada SARS 2 – COVID-19 dar, din 2010, datorita legislatiei basiste la pensii militare, mortalitatea la rezervisti, dovedita prin acte, este de 500-600 pe luna. Intrucat suntem tinta acestui virus nazist, care ucide doar batrani si bolnavi, haideti, respectand sfaturile contradictorii de profilaxie, sa incercam sa rezistam cat mai mult! Cele ce urmeaza constituie o motivatie in plus a rezistentei impotriva “parasirii pe cale naturala a sistemului” enuntata de Basescu in 2010, de doamna Lagarde in 2018 si de OMS la 14 Martie 2019.

Sa ne reaminitm

Sistemul de aparare este unitar (Armata, Interne, Servicii) sub coordonarea ministrului Apararii Nationale.

Structurile militare sunt unitare, inseparabile, formate fiind din cadrele militare in activitate si rezerva care pot fi mobilizate oricand. Nu ne dorim, dar s-ar putea sa fie mobilizate cat de curand!

Diferenta dintre civili si militari este data de statutul juridic al profesiilor: civilii au contracte de munca normata la 8 ore, militarii au contracte de activitate la ordin, 24/24h, sub juramant militar, prin care se accepta moartea si pedeapsa cu moartea. Pedepse diferite, mod de viata diferit, filozofia salarizarii diferita, inclusiv la pensii, pensia militara fiind in fapt o solda de rezervist! Este timpul sa inteleaga asta si pomanagii politici care vor aceleasi drepturi cu militarii si politistii, dar fara riscuri si obligatii!

Prin Tratatul de aderare la NATO din 2004, pe care guvernele noastre nu-l cunosc si nu-l respecta, ne-am angajat sa destinam 2,38% din PIB Apararii si sa aliniem salarizarea militarilor si politistilor in activitate la standardele NATO (vezi Anexele). In aceasta suma intra: dotarea, inzestrarea, instruirea, mentenanta, salarizarea si pensiile, diurnele de deplasare inclusiv in teatrele de operatii, etc.

Basescu a destinat Apararii intre 0,87 si 0,94% din PIB. In aceste conditii, voind sa se mentina la putere, nu numai prin distrugerea industriei de aparare ci si, mai ales, prin achizitii de epave neplutitoare si nezburatoare, a taiat salariile celor din activitate cu 49% iar pe rezervisti, prin Legea 119/2010 si frauda parlamentara numita “Legea Anastase” (2010), i-a transformat in asistati social (Art. 6), fixandu-le din burta ajutoare sociale, botezate in fals pensii, in locul pensiilor militare de stat. Fals si uz de fals in cascada de care era pe deplin constient cand marturisea, referitor la procesele intentate de SCMD: “vor castiga, matematic vor castiga, in justitie, dar peste 4-5 ani, si pana atunci le-am luat banii”! Si au murit inclusiv prin sinucidere zeci de mii de rezervisti, mortile fiind inregistrate de Directia Generala Financiara a Ministerului Apararii drept “mari economii la bugetul de stat fond pensii militare” (Gl. Maria Lupu).

SCMD a dovedit Guvernul Boc in justitie, la ICCJ, obtinand anularea HG735/2010 la 7 Ianuarie 2011, dar Basescu, dupa ce a schimbat toata conducerea ICCJ si i-a transformat pe magistrati in complici, permitandu-le sa-si adjudece toate drepturile militarilor si politistilor (nu si obligatiile), si a intors situatia in favoarea lui prin OUG 1/2011 a Guvernului Boc ce includea toate articolele defunctei HG735. Creierul operatiei? ... col. Florin Maciu, promovat ulterior general si sef al Directiei Generale Juridice, astazi consilierul secretarului de stat Marius Balu. Executant? … col. Maria Lupu pomovata general si sef al Directiei Generale Financiare, ulterior inlocuita de gl. Florin Jianu. Trambita basista? ... comandorul Tiberiu Fratila trecut in rezerva in August 2017 ca... amiral.

Prin OUG 1/2011 s-a institut discriminarea in interiorul sistemului militar iar falsul si uzul de fals au devenit litera de lege: in conditii absolut identice, pensiile complicilor si pilosilor au crescut de pana la 7 ori, ale recalcitrantilor au scazut cu 30-50%, iar ale masei amorfe, in dispretul aritmeticii, au ramas pe loc, pe o baza de calcul total diferita.

SCMD a sesizat Curtea de Conturi iar auditul acesteia la MAPN din 2012 a relevat existenta unui numar inspaimantator de mare de penali kaki in activitate si in rezerva. Din acel moment “genistii” de birou si “scafandrii de Vaslui” au devenit adversarii tenaci ai oricarei tentative de normalizare a legislatiei la pensiile militare. S-a declansat profesionist dihonia intre rezervisti stimulate fiind lacomia, fudulia si Invidia natangilor, atacuri in justitie sau media declansandu-se atat impotriva SCMD, cat si a altor structuri care cereau normalizarea. Evident, la adapostul anonimatului oferit de mijloacele online!

SCMD a castigat prin alianta cu USL, obtinand Legea 241/2013, Legea 134/2014 si, in final, Legea 223/2015 ca lege reparatorie a pensiilor militare de stat.

Profitand de venirea Guvernului Ciolos, vinovatii, juristi si finantisti au distrus victoria, elaborand toate textele OUG-urilor care au desfiintat practic Legea 223 si le-au implementat maniuplandu-i si pe membrii guvernului, si pe parlamentari, pacalindu-i ca SCMD are vrea bani in plus de la stat si nu o justa repartitie in interiorul sistemului a celor 2% din PIB de care guvernul nu se poate atinge in alte scopuri. Daca locul generalului cu coc Maria Lupu l-a luat gl. Jianu, misiunile lui Maciu si Fratila le-a preluat cumulat maiorul Valeriu Rosu care, in 2 ani an ajuns colonel, adjunct de secretar de stat si se indreapta spre gradul maxim. In paralel au pacalit destui decrepiti ambitiosi cu promisiuni de grade in rezerva, decoratii, onoruri, chiar functii, sa tulbure apele sis a aduca toate oile sub acelasi papuc, botezat “cap”. Drept pentru care s-au inventat tot felul de “structuri asociative”, forumuri si consilii la varful carora se invart, batandu-se pentru ciolane iluzorii, aceleasi persoane.

SCMD lupta astazi pentru revenirea la textul votat si promulgat al Legii 223/2015si a convins un mare numar de parlamentari ca rezervistii n-au ce cauta in legislatia civila, in timp ce vinovatii manipuleaza in continuare si parlamentari si gugustiuci ambitiosi in rezerva, sa se pingeleasca legea pe ici pe colo, dar sa nu se schimbe nimic. Cu disperare pentru ca lupii activi de odinioara au trecut si ei in rezerva si din dorinta de a se proteja de efectele propriilor initiative legislative ticaloase, si-au tras in ultimele 6 luni de activitate 3 “Oscaruri” consecutive pentru conducere si “continuitatea conducerii”, pentru a-si tripla salariile in vederea calculului pensiei.  

Surpriza din 10 Martie 2020

Ca si in Decembrie 2019, cand, la dezbaterile din Comisia de Munca a Camerei Deputatilor au fost invitati doar reprezentantii SCMD, la dezbaterile Comisiei de Aparare din Senat pe tema pensiilor militare, situatia s-a repetat, in sala fiind prezenti, ca invitati, doar cei trei reprezentanti ai SCMD. Acestia au trait surpriza de a constata ca toate cele de mai sus erau cunoscute deja de conducerea Comisiei care, prin presedinte, dl. Senator Tit-Liviu Brailoiu, a maturat pe jos cu reprezentantii MApN ce au avut tupeul sa vina in plina sedinta de redactare a raportului cu amendamente (la care nu au dreptul constitutional). Presedintele i-a acuzat ca nu urmaresc apararea intereselor rezervistilor, ca are dovezi ale existentei unor pensii militare de stat de RON 500, mai mici decat ajutorul social botezat “pensie minima” si ca ei sunt cei care se opun oricarei reglementari a situatiei, etc.

Diferenta de atitudine avuta fata de reprezentantii MAI ne-a facut sa ne punem intrebari si sa incercam sa aflam de la functionarii prieteni ce se intampla. Asa am aflat ca una dintre actiunile preconizate de noi inca din luna Octombrie si inscrisa tot de noi in media la capitolul “inalta tradare” – externalizarea caselor sectoriale de pensii, este pe rol.

Pe scurt, vinovatii i-au pacalit pe ministrii ca, rupand rezerva de cadrele in activitate, nu vor mai avea dureri de cap cu protestele stradale si procesele organizate de SCMD pe fondul bombanelilor generale sau chiar al unor tentative de organizare in ONG-uri bine-intentionate ori partide ale militarilor. Ei si-au asigurat si complicitatea unora dintre fudulii “structurilor organizatorice” create cu scop de control, promitandu-le grade in rezerva, decoratii, onoruri, prezentarea lor ca pe sfintele moaste la sindrofii oficiale etc. Teama de un nou audit i-a facut insa sa dea si ceva in plus – beneficii banesti adica indemnizatii pe langa pensii, complicilor. In mod profesionist au strecurat in Parlament un Proiect de Lege care a circulat in februarie pe la comisiile senatoriale, vizand crearea, in subordinea Guvernului a unui Secretariat de stat pentru rezervisti (cu 48 de functii, deocamdata, destinate complicilor). Acesta ar trebui sa subordoneze cele trei case sectoriale de pensii militare, dupa modelul Secretariatului de stat pentru revolutionari, de rezervisti urmand sa se aleaga Praful ca si de idealistii pacaliti sa moara in Decembrie ’89 pentru interese straine. Si aceasta in plina criza cand moartea bantuie prin Europa! Adica Tara arde si baba se balaceste in parfum, pieptanandu-se, in speranta ca redevine fata mare!

Pe langa neconstitutionalitatea proiectului, senatorii au inteles ceea ce noua ne-a scapat. Prin acesta se legifera practic o posibilitate de sifonare a banilor de la pensii militare, dupa modelul Boc-Basescu din 2010, care a urmat marelui tun dat fondului pensiilor civile in 2009! Si aceasta, deoarece, dupa renuntarea la “voluntariat” in teatrele de operatii, care aducea “baietilor destepti” 1-2 solde lunare drept spaga/individ, mita sau “comisionul” puteau fi incasate doar din achizitionarea de epave nezburatoare ori neplutitoare, TAB-uri elvetiene de tot rasul, camioane care nu utilizeaza combustibil standard etc. Cu cat mai multe achzitii de muzeu, inclusiv rachete de pe vremea lui Konrad Haas si Ioan Valahul, cu atat mai multi bani! Si indemniatii pe langa pensii, smecherilor care s-ar fi cocotat temporar in fruntea zisului Secretariat de Stat. Intrucat ne miscam astazi in interiorul celor 2% din PIB, aceasta ar fi o modalitate de resplatire a complicilor si sifonare macar a banilor de la pensii militare.

Nu stiam pe 10 Martie, dar am aflat acum ca senatorii cu scaun la cap nu numai ca au reactionat prin avize de respingere ci si prin masuri concrete.

Proiectul Brailoiu de Modificare si Completare a Legilor 346/2006 si 223/2015

Avand in vedere si date inca necunoscute noua, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, dl. senator Tit-Liviu Brailoiu a trimis inca din 5 Martie 2020 si Consiliului Economic si Social si Camerei Deputatilor o propunere legislativa vizand modificarea si completarea legilor mentionate, in procedura de urgenta.

Vom trimite ca nota interna, daca este cazul, propunerea legislativa la filiale.

Expunerea de motive are in vedere principiile unicitatii, egalitatii, autonomiei, si recunostinteifata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionarii publici cu statut special din Sistemul Administratiei Penitenciare si familiile acestora pe timpul carierei”. Dar si cele peste 50.000 de dosare din instante, pentru tratament discriminatoriu, ale rezervistilor, aplicarea discriminatorie si diferentiata a legilor si ordonantelor de catre cele trei case de pensii sectoriale si procedura legala ca “singura institutie care are atributii legale pentru gestionarea sistemului pensiilor militare de stat este MApN”.  

Proiectul aduce reglementari in favoarea rezervistilor cu vechime cumulata de 25 ani chiar daca cea efectiva este mai mica de 15 ani. Si, pentru a taia cheful de secretariate de stat neconstitutionale, prevede modificarea Art. 85, Al. 1 al Legii 223/2015 astfel: “(1) Casele de pensii sectoriale se infiinteaza in subordinea MApN, MAI si SRI, in subordinea directa a ministrilor, respectiv a directorului SRI, ca structuri cu personalitate juridica si cu sediul in municipiul Bucuresti”.

Am fi preferat sa fie in subordinea directa a sefului SMA si a omologilor acestuia din MAI si SRI, deoarece ministrii sunt politici si trecatori. Adica trec usor de la un partid la altul. Dar, pentru moment, sustinem proiectul pe care l-am recomandat in forma actuala si reprezentantilor nostri din CES. Iar CES a dat aviz pozitiv vineri, 20 martie a.c.

Va transmitem rugamintea de a recomanda Initiativa Brailoiu parlamentarilor din teritoriu care va reprezinta, indiferent de culoare politica, indeosebi domnilor deputati din Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor, care au dovedit o preocupare nepartinitoare fata de domeniul militar: domnii Ion Mocioalca si Mihai Weber (PSD), Dumitru Lupescu (USR), Razvan Sorin Prisca si Victor Paul Dobre (PNL).

In rest, in conditiile actualei Ordonante Militare, vorba lui Carol al II-lea: “SANATATE!”.


Honor et Patria. Vae Victis!

        Presedintele SCMD,
                  Col. (r) Dr. Mircea Dogaru