joi, 28 mai 2020


I N F O R M A R E
CU PRIVIRE LA OUG nr. 75/2020
La Departamentul juridic al S.C.M.D. se afla in studiu textul OUG nr. 75/2020 aparuta in mare secret la 14 mai 2020, cu aplicare de la 22 mai, de cand a fost publicata in M.O. cu nr. 434.
Aceasta Ordonanta aplica Decizia I.C.C.J. nr. 51/2019 vizand recalcularea unor sporuri si a salariilor de functie numai pentru politisti, pana la nivelul salarial din 2022, motivand ca acestea au fost calculate la nivelul cuantumurilor prevazute pentru 2009. De aceasta recalculare vor beneficia si politistii iesiti la pensie intre 2 februarie 2017 si 21 mai 2020.
Intrucat: politistii, ca fosti militari, actualmente functionari publici cu statut special, sunt asimilati militarilor; la iesirea la pensie redevin militari in rezerva; sistemul de Aparare Ordine Publica si Securitate Nationala este unitar, iar Legea 223/2015 se aplica tuturor in mod egal si baza de calcul pe orizontala cuprinde aceleasi elemente la pensie, S.C.M.D. va solicita, inclusiv la I.C.C.J., largirea sferei de cuprindere a OUG nr. 75/2020 asupra jandarmilor, pompierilor si celorlalti militari din M.A.I., cadrelor militare din M.Ap.N. si Servicii, aflate in activitate cat si, pe cale de consecinta, asupra tuturor rezervistilor ale caror pensii au fost recalculate in 2016 si pana in prezent, in baza coeficientilor din 2009!
Daca motivatia d-lui ministru de Interne - Marcel VELA, are in vedere riscurile la care au fost supusi politistii in perioada de Starii de Urgenta, ii reamintim ca la aceleasi riscuri au fost supusi, indeplinind aceleasi misiuni (mai putin datul amenzilor si crearea culoarelor pentru „sclavii” de pe plantatiile germane) si jandarmii si militarii M.Ap.N. Ca sa nu mai amintim raspundere asumata, din ordin, de medicii militari in reorganizarea activitatii spitalelor dezorganizate de interese locale si coruptie.
Honor et patria! Vae victis!
Presedintele S.C.M.D.
Col. (r) dr. Mircea DOGARU