miercuri, 16 decembrie 2020

 

INSTITUTUL NATIONAL AL MAGISTRATURII SI CALITATEA PROCESUALA A SCMD

-         In atentia lingatorilor de clante ministeriale –

 

Pe 7 ianuarie 2011, SCMD a spulberat, la ICCJ, HG 735/2010 de aplicare a Legii 119/2010 care desfiinta asa-zisele ”pensii speciale”, blocand si articolele referitoare la rezervisti din Legea 263/2010. Slugile basiste au reactionat prin chemarea, din ordinul Codrutei Kovesi, de catre ministrul de atunci al Justitiei (acelasi cu cel de azi) Catalin Marian Predoiu, a judecatorilor – presedinti de sectii pentru cauze privind conflicte de munca, la Bucuresti. Aici le-a trasat sarcini clare in vederea respingerii actiunilor rezervistilor in justitie (SCMD avea c. 40000, blocand tribunalele) pe linia ”recursului in interesul legii (RIL)”. Si a mai inventat ceva Puterea, de ”Martisor” – OUG 1/2011. Prin aceasta a legiferat falsul si uzul de fals si discriminarea intre rezervisti. Selectati, sau intrati prin pile in grupul profitorilor, lingatorii de clante s-au trezit cu pensii de pana la zece ori mai mari. Marea masa a rezervistilor, adica cei fara opinii sau masa amorfa, a ”beneficiat”, pe o baza de calcul total diferita, de acelasi cuantum, ceea ce este o absurditate matematica iar recalcitrantii, c. 26500, s-au trezit cu pensiile sensibil reduse.

In martie 2011, SCMD a declansat lupta pentru revenirea pensiilor ciuntite la cuantumul din 2010 (fapt obtinut in 2013) pentru redobandirea dreptului la munca pentru toti pensionarii (fapt realizat la 1 octombrie 2014, primul beneficiar fiind... col. (r) Traian Basescu) si redobandirea statutului de rezervist, obtinuta prin Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015. Adversarul SCMD, cu incepere din 2011, a devenit nu mafia politica ci mafia kaki din directiile de specialitate ale M.Ap.N. care avea si are de acoperit prestatiile legate de OUG 1/2011. Utilizand lingatorii de clante, aceasta a declansat ample campanii mediatice impotriva conducerii SCMD si a SCMD in ansamblu, atragand, cu promisiuni de tinichele, grade in rezerva si functii onorifice si membri ai SCMD pe care ii regasiti astazi pe la asa-zisele ”structuri asociative”, ombilical legate si sustinute financiar de ministrii Apararii Nationale, indiferent de culoare politica. Esecul imploziei programate a SCMD in 2014, a dus la actionarea in justitie a SCMD de catre conducerea ANCMRR (si cea veche si cea noua) care a contestat decizia judecatoreasca, definitiva si irevocabila, de infiintare a SCMD la 18 august 2009. O decizie care putea fi contestata in termen de 15 zile, a fost contestata dupa 5 ani iar procesele s-au terminat definitiv in 2018 prin victoria SCMD!

Le-a ramas doar propaganda facuta de personaje de 2 bani, pentru naivi sau pentru cei ce nu citesc nimic, impotriva SCMD. Ne-am plictisit sa raspundem celor care confunda ”lipsa de calitate procesuala activa” a SCMD, proclamata din ordin sau din slaba pregatire a unor judecatori, cu existenta legala a SCMD. Am dat chiar si exemplul, de rasul curcilor, al avocatului ministrilor si Ministerului Apararii, care invoca, in 2019, urmatoarele: lipsa de calitate procesuala activa a SCMD, lipsa de calitate procesuala pasiva a M.Ap.N. si lipsa de calitate procesuala a TMB, pentru ca fiind vorba de un minister, procesul ar fi fost de competenta ICCJ. Ceea ce, in mintea prostilor fuduli, manipulati de lingatorii de clante, ar insemna ca nu exista legal nici SCMD, nici M.Ap.N., nici Tribunalul Bucuresti. Intrucat astfel de bazaconii mai circula, punem la dispozitia tuturor rezervistilor de buna credinta, cateva concluzii ale conclavului magistratilor, care a avut loc in zilele de 9-10 noiembrie 2020, la Bucuresti, la Hotel Hilton Garden Inn.

Provocat de jurisprudenta, adica de hotararile aiuristice luate de judecatori, care nu raspund nici in fata lui Dumnezeu, in cauze identice, evenimentul a fost organizat de Institutul National al Magistraturii, sub titlul ”Justitia 2020 – Profesionalism si integritate”. Au participat presedintii tuturor sectiilor din tara, pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, din cadrul curtilor de apel. Temele in dezbatere au fost 4. Doua privind salarizarea (I. Contractul individual de munca si II. Drepturi banesti), una privind pensiile militare (IV. Stabilirea cuantumului pensiei prin aplicarea procentului corespunzator reprezentand semn onorific) si una privind Conflictele de munca, care se rezuma pe intreaga Romanie doar la ”Calitatea procesuala activa si calitatea de reprezentant conventional a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate in litigiile de asigurari sociale”. Rezulta ca numai SCMD ridica probleme si da dureri de cap ”Justitiei” romane. Nu alte sindicate si cu atat mai putin ONG-urile care nu conteaza, avand alte scopuri.

In ceea ce priveste ”Meritul militar”, desi este acordat printr-o lege separata, instantele sustin ca este legat de pensie si apara decizia luata de LOV prin OUG-59/2017 de a intra in baza de calcul a pensiei, decizie in conformitate si cu pozitia actualului ministru al Apararii care, sprijinit prin semnaturi de unele ”structuri asociative”, nu vrea sa ne redea nimic din drepturile confiscate.

In ceea ce priveste situatia SCMD, distinsa adunare a luat in calcul solutiile Curtii de Apel Bucuresti din care citam, spre edificare, doar doua, in baza Deciziei nr. 1/2013 a ICCJ – ”in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor Art. 28, Alin. 2 din Legea sindicatelor nr. 54/2003 (in prezent abrogata prin Legea dialogului social nr. 62/2011) stabileste ca organizatiile sindicale au calitate procesuala activa in actiunile promovate in numele membrilor de sindicat”:

Curtea de Apel Bucuresti, prin decizia civila nr. 811/12.02.2018 s-a pronuntat ca ”in speta, nu se poate face abstractie de faptul ca a existat o imputernicire expresa din partea membrului de sindicat pentru ca sindicatul sa introduca cererea de chemare in judecata pentru protejarea drepturilor de asigurari sociale afirmate, iar Sindicatul Cadrelor Disponibilizate este o persoana juridica, inscrisa in registrul persoanelor juridice, in temeiul prevederilor Legii nr. 54/2003 – Legea sindicatelor si a sentintei civile nr. 83/18.08.2009, pronuntata de Judecatoria Secorului 1 Bucuresti in dosar nr. 26479/299/2009...Cum SCMD este o persoana juridica legal inregistrata ca organizatie sindicala, instanta de judecata nu poate sa-i cenzureze si sa-i limiteze, pe cale de interpretare, exercitarea atributiilor pe care le are in aceasta calitate, inclusiv formularea de cereri avand ca obiect drepturi care se circumscriu jurisdictiei asigurarilor sociale, pentru ce in acest mod s-ar incalca atat principiul fundamental al liberului acces la justitie, cat si dreptul fundamental de asociere, in vederea realizarii scopului prevazut in actul sau constitutiv (de a promova si apara drepturile cadrelor militare disponibilizate ce deriva inclusiv din legislatia asigurarilor sociale, legate in principal, de dreptul la pensie)”.

Magistratii prezenti au apreciat ca ”relevante” si considerentele deciziei civile nr. 224/16.01.2019 a Curtii de Apel Bucuresti. Decisiva ramane insa motivarea aceleiasi Curti de Apel prin decizia nr. 5040/16.11.2018. Prin urmare, ”Opinia redactorului referatului, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor Art. 28, Alin. 3 din Legea nr. 62/2011, este ca SCMD justifica calitatea procesuala activa ca urmare a prevederilor din Statutul acestei organizatii sindicale, care reuneste cadrele militare in rezerva, in calitate de membri de sindicat si urmareste sa promoveze si sa apere drepturile cadrelor militare disponibilizate ce deriva inclusiv din legislatia asigurarilor sociale, legate in principal, de dreptul la pensie. Acesta fiind scopul principal pentru care a fost infiintata organizatia sindicala, scop validat prin sentinta civila nr. 83/18.08.2009, pronuntata de Judecatoria Secorului 1 Bucuresti, in dosar nr. 26479/299/2009 prin care s-a dispus inscrierea organizatiei sindicale in registrul special, moment de la care organizatia sindicala a dobandit personalitate juridica, consideram ca prin negarea calitatii procesuale active a reclamantului in litigiile de asigurari sociale s-ar incalca principiul fundamental al liberului acces la justitie si dreptul fundamental de asociere, in vederea realizarii scopului prevazut in actul sau constitutiv

Pe cale de consecinta, dupa amplele dezbateri pe care le regasiti la paginile 58-65 ale Minutei incheiate, formatorii INM au hotarat ca ”in privinta acestei probleme de drept” sa pastreze concluziile precedentei Minute, ca urmare a consfatuirii similare desfasurata la Cluj Napoca in perioada 18-19 aprilie 2019: ”Opinia formatorilor INM, exprimata si la Cluj Napoca, este in sensul ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor Art. 28, Alin. 3 din Legea nr. 62/2011, SCMD justifica calitate procesuala activa ca urmare a prevederilor din Statutul acestei organizatii sindicale care reuneste cadrele militare in rezerva, in calitate de membri de sindicat si urmareste sa promoveze si sa apere drepturile cadrelor militare disponibilizate ce deriva inclusiv din legislatia asigurarilor sociale, legate, in principal de dreptul la pensie”.

Cele de mai sus fiind concluzia concluziilor, ii asiguram si pe cei care nu citesc nimic dar le stiu pe toate, ca lingatorii de clante ai ministrilor Apararii bat campii din ordin sau din prostia fudulului si invidie, atunci cand neaga existenta legala a SCMD si calitatea sa procesuala activa in apararea membrilor sai si numai a membrilor sai! Adica, potrivit Statutului, a membrilor SCMD cu cotizatia la zi. Este motivul pentru care instantele au cerut in ultimii doi ani chitantele de plata a cotizatiei. Pentru a limita pagubele in situatia in care M.Ap.N. pierde la ICCJ procesul cu SCMD! De recuperat drepturile, le vor recupera prin Justitie, numai membrii SCMD. SCMD este singurul organism combativ al rezervistilor, care, in ochii Justitiei, are calitate procesuala si ii poate reprezenta pe membrii sai. ONG-urile rezervistilor au alt tip de statut si alte obiective din punct de vedere juridic. Si, am adauga noi, cu totul si cu totul alte interese, la nivelul sefilor lor ,pliabili in fata ministrilor Apararii, decat dreptatea pentru toti!

Honor et patria! Vae victis!

Presedintele S.C.M.D.

Col. (r) dr. Mircea DOGARU