miercuri, 13 ianuarie 2021

Discutii la Parlament - marti, 12 ianuarie 2021

 

DISCUTII LA PARLAMENT PE PROBLEMA

SALARIILOR SI PENSIILOR MILITARILOR SI POLITISTILOR

-         MARTI, 12 IANUARIE 2021 –

-         In atentia celor interesati

 

Doamnelor si domnilor,

Parlamentarii sunt inca in vacanta. Comisiile parlamentare vor fi atestate abia pe 1 februarie, cand isi vor incepe, oficial, activitatea. Dl. deputat Dumitru Coarna, fost presedinte SNPPC, a furat, in mod inteligent, startul, convocand la o discutie pe tema din titlu nu numai pe colaboratorii sai din “Forumul structurilor asociative”, pe reprezentantii secretariatelor de stat pentru relatia cu Parlamentul din MAI si MApN, ci si pe reprezentantii sindicatelor si ai ONG-urilor rezervistilor neafiliate zisului Forum, precum si deputati, viitori membri ai Comisiei de Aparare. Dintre acestia, cel mai hotarat in ideea rezolvarii problemelor noastre a fost dl. deputat, gl.(r) Nicolae Roman. Discutiile s-au purtat la Sala Sincai, langa sala grupului PSD, nu la sediul Comisiei de Aparare a Camerei.

Eternul domn Balu a reprezentat punctele de vedere ale MApN, ca se intarzie votarea PLX199/2020, dand vina pe MAI si subliniind ca orice nou amendament produce o noua intarziere. A fost sustinut, pe fata, doar de gl.(r) Virgil Balaceanu (AORR) care a mers pana la a cere ca discutiile sa fie conduse, in “casa” dlui. Coarna, exclusiv de reprezentantii Forumului.  Si aceasta, dupa ce l-am atacat pe dl. Balu, explicand ca nu MAI, ci MApN boicoteaza, de 8 luni de zile, aprobarea amendamentelor care transforma PLX 199/2020 (in sine, acesta fiind o catastrofa), in Legea 223/2015, asa cum a fost promulgata. Da, aceste amendamente, sustinute de SCMD, sunt, in fapt, vechiul text al Legii la articolele modificate de OUG-uri. Si au fost initiate, procedural si legal, nu de “MApN”, “Comisia de Aparare” sau de “Comisia de Munca”, cum a strecurat dl. Balu amendamentele MApN, ci de senatorii Stefan MIHU, Tit-Liviu BRAILOIU si deputatii George VISAN, Radu BABUS, Adrian SOLOMON, Mihai WEBER si Dorel CAPRAR. Sunt doar trei lucruri noi – introducerea cuvantului “salarial” la “venitul brut” ca baza de calcul si amendamentele dlui. Dumitru LUPESCU referitoare la veterani, la militarii in retragere si la cei din economie. Nu avem nicio alta solutie decat votarea acestor amendamente si respingerea amendamentelor, ilegal introduse de MApN, care nu ne dau nimic din 2026 incolo. La declaratia noastra ca parasim sala, dl. deputat Coarna, inteligent dar ferm, l-a acuzat pe dl. gl.(r) Balaceanu de diversiune.

S-a adus in discutie, pe langa problema discriminarii celor din activitate, sub aspectul salarizarii, inghetarea, nu numai a salariilor, ci si a pensiilor, mergandu-se cu discriminarea noastra pana la a ni se refuza rata inflatiei prin OUG 226/2020. Domnul Balu nu a facut fata discutiilor pana la capat si s-a retras, colaboratorii domniei sale nefacand nici ei fata asaltului celor prezenti.

Pentru naivii care cred ca ministrul Apararii le pregateste o lege tip NATO a pensiilor, cand nu vrea sa dea nici macar rata inflatiei, s-a pus intrebarea daca se afla in pregatire vreo noua Lege a pensiilor militare sau OUG, la MApN. S-a raspuns, transant, ca NU! La intrebarea urmatoare (Dar la care minister sa afla?), NU S-A MAI RASPUNS! Am atras atentia ca, de la 01 ianuarie 2016, Ministerul Muncii nu mai are nicio competenta asupra noastra, drept care dna Turcan risca sa intre in procesul nostru contra acestui minister, proces care, ca si cel cu MApN, daca ICCJ nu ne fixeaza (de un an si patru luni) data, va fi stramutat de noi la Bruxelles, Strasbourg si Luxemburg.

S-a decis crearea unei comisii restranse care sa actioneze pentru recuplarea cresterilor pensiilor militare la cresterile salariale ale activilor, SCMD declarand ca trebuie avute in vedere si celelalte aspecte (plafon, pensie suplimentara, OMM, ajutoare salariale etc.)

La finalul discutiilor, dl. col.(r) Tudor Marian ne-a ridicat mingea la fileu, intrebandu-ne ce organizam pe 24 ianuarie. Am explicat celor prezenti ca, impreuna cu sindicatele din CSN Meridian, CNSC, patronatele si organizatii ale pensionarilor civili si militari, organizam pichetari, in conditiile legii, la toate ministerele implicate in configurarea salarizarii si pensiilor, la Guvern, la Presedintie si la toate ambasadele si reprezentantele care conteaza, pentru ca ne-am saturat sa discutam cu slugile politice din Romania. A venit timpul sa ne adresam “stapanilor”, in baza tratatelor de aderare la NATO si UE, intrebandu-i daca in statele lor salariatii si pensionarii, si civili si militari, sunt supusi unei asemena batai de joc! Am lansat invitatia de participare catre toti cei prezenti.

 

Honor et Patria! Vae Victis!

 

Presedintele SCMD,

         Col.(r) dr. Mircea DOGARU