marți, 30 aprilie 2013

1 Mai intre parastas, speranta si bairam



Iata-ne, din nou, in prag de 1 Mai, gata sa realizam, fara sa reusim, imposibilul! Pentru ca nu este posibil sa combini doua aniversari ale exploziei vegetale si bucuriei, una ancestrala, traco-romaneasca, alta slava, veche de o mie de ani, cu comemorarea unui genocid care a avut loc la 1 mai 1886 si care cere actiuni de protest ale celor ce muncesc, impotriva guvernelor!
Sarbatoarea traca, trecuta la romani, s-a numit Sangeorz sau Sanjor si, datorita specificului manifestarii, impodobirea cu crengi si flori a unui pom, pus in centrul satului, in ograda, in tarina, Lemn, Stalpar, Prepeleac, Steag, etc. si era de 23 aprilie, ziua de incheiere a semanaturilor si de inceput al urcarii turmelor spre munte, pentru un popor de agricultori si pastori. Era ziua Dumnezeului pamantului tracic, apoi vechi romanesc, identificat de istorici drept Cavalerul Trac, numit de vechii greci Heroion (Eroul), preluat de crestinism, prin identificare initiala cu Isus, apoi coborat in randul sfintilor, ca sfant militar, sub numele de Sfantul Gheorghe.
Explozia vegetala, speranta de holde si turme numeroase, erau celebrate prin petreceri campenesti, care proclamau suprematia vietii asupra mortii. Slavii, popor migrator, au asociat-o zeului lor al turmelor (Volos), impodobindu-si caii si coviltirele cu crengute de pelin, dar au serbat-o pe 1 mai. Dupa crestinarea lor in sec. X, sub Helga (Olga) s-a produs amestecul de traditii, transferul serbarii campenesti catre 1 mai si pentru romani, de unde numele de Maial, Maiaga, Pom de Mai sau ... Arminden. Arminden, adica ... ziua Sfantului Eremia, patron al slavilor nordici. Petrecere campeneasca in continuare, cu bautura si veselie si conotatii noi privind invocarea persoanelor strigoi spre a fi impiedicate sa fure mana vitelor si indepartarea ciumei si a altor boli, prin incantatii ("Frunza verde de pelin / Iata-ne la Arminden / Beau mesenii si manaca / Si de ciuma nu li-e frica").
Si a venit ziua de 1 Mai 1886, cu inaugurarea Statuii Libertatii la New York, cand 350.000 de muncitori americani au intrat in greva generala pentru reinnoirea contractelor de munca si ziua de lucru de 8 ore, adica pentru ceea ce nu mai avem nici noi astazi. Cel mai democratic guvern al lumii a reactionat, numai la Chicago fiind omorati 5.000 de manifestanti, iar liderii fiind spanzurati in piata publica.
La 14 iulie 1889, la Paris, cu ocazia centenarului Revolutiei franceze si inaugurarii Turnului Eiffel, Congresul de constituire a Internationalei a II-a a proclamat, in amintirea genocidului de la Chicago, 1 Mai, zi internationala a muncitorilor, prin excelenta zi a protestelor impotriva guvernelor. Printre semnatari a fost si romanul Emil Racovita.
Greu pentru romani sa transforme o traditie de mii de ani, peste care s-a suprapus alta identica, slava, de bairam la iarba verde, intr-o zi de lupta!
Desi la noi se pretinde ca am serbat 1 Mai cu incepere din 1990, fiindca asa ne place noua sa supralicitam, din punct de vedere istoric, primul 1 Mai s-a serbat in 1891, in Europa, fiind transformat intr-un nou genocid, masacrul de la Fournies, din cea de-a doua patrie a libertatii, Franta. Noi am continuat sa protestam, pana in 1990, cu crenvursti si bere (inclusiv la 1 Mai 1939, cand comunistii si utecistii nu erau in Capitala, unde manifestau breslele lui Carol al II-lea, ci in Padurea Andronache, unde o alegeau pe Lenuta Petrescu, viitoare Ceausescu, "Regina padurii"), singura schimbare adusa de decembrie 1989 fiind inlocuirea crenvurstilor germani cu mititeii bastinasi, inventati de pasoptisti, in clipa in care au ramas fara mate, pentru "patricieni" (carnatii traditionali).
Cu data de 1 Mai 2012, Sindicatul Militarilor a incercat sa aduca Romania, si din acest punct de vedere, alaturi de traditia euroatlantica, proclamand 1 Mai drept zi, prin excelenta, de proteste. Initiativa a prins, anul acesta, muncitorii anuntand iesirea in strada pe 1 Mai.
SCMD sta in expectativa pentru ca, visand de 4 ani guvernare, nu "coabitare", asteapta in cursul lunii mai "dreptatea pana la capat", transpusa in doua legi: Legea reparatorie si Legea pensiilor militare de stat. Daca acestea vor fi, din nou, amanate, asa cum slavii l-au translatat pe Sfantul Gheorghe de pe 23 aprilie pe 1 mai, vom sti si noi sa-l transferam pe 1 iunie! De Ziua Copilului, sa marcam sfarsitul copilariei politicii romanesti postdecembriste! Pana atunci, in numele sperantei tuturor, lasam la libera alegere a constiintei fiecaruia, modul de  aniversare/comemorare: parastas sau bairam!

PRESEDINTELE SCMD,

Col. (r) dr. Mircea Dogaru

marți, 16 aprilie 2013

Decizia Comitetului Director privind manifestatiile publice preconizate in aceasta luna (nr. 417/16.04.2013)

Membrii Comitetului Director s-au pronuntat  astazi, 16.04.2013, pentru schimbarea datei de desfasurare a manifestatiei publice, catre sfarsitul lunii mai a.c., si pastrarea locului de manifestatie in zona Piata Universitatii.
La sfarsitul lunii mai, conform asigurarilor date de catre reprezentantii USL, Legea reparatorie ar trebui sa fie deja in vigoare iar Legea pensiilor militare de stat promovata, asa cum s-a afirmat, prin ordonanta de urgenta.
In aceasta situatie, rugam presedintii filialelor sa sisteze tratativele cu firmele de transport si sa inceapa pregatirile pentru o eventuala manifestatie generala (fara exceptii) la sfarsitul lunii mai a.c.
Sa dea Dumnezeu sa nu fie nevoie!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

Intelegere gresita la televiziuni, in problema pensiilor militare

Referitor la aprobarea de astazi a Guvernului, aceasta s-a dat pe proiectul legii reparatorii, dupa cum urmeaza:
  • Legea reparatorie intra maine la Biroul Permanent al Senatului, urmand a se solicita procedura de urgenta.
  • Pe anul 2013 banii vor fi asigurati fara efort suplimentar de la buget de catre cele trei structuri - MApN, MAI, SRI (intrucat n-au fost prevazuti in actualul buget).
  • Pentru anul 2014 si in continuare sumele vor fi asigurate pe viitorul buget consolidat repartizat celor trei ministere.

Legea pensiilor militare de stat este altceva, va intra in procedura, in actuala sesiune parlamentara, vizand restituirea statutului de rezervist si de pensionar militar de stat, urmand a fi aplicata la 30 de zile dupa promulgare.


Acestea sunt informatiile pe care le-am primit prin intermediul Departamentului Media al SCMD, de la Guvern, si pe care, oricum, le vom verifica maine, cand textul va intra la Biroul Permanent al Senatului.

Ii rugam pe toti cei  interesati sa nu se mai ia dupa zvoneri, dupa analisti care nu stiu despre ce este vorba, si sa se adreseze pentru informatii Departamentului media sau Secretarului General al SCMD.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

luni, 15 aprilie 2013

Referitor la manifestatia-conferinta de presa din 19.04.2013

In atentia vicepresedintilor SCMD coordonatori de zone si a presedintilor de filiale
 
Incalcand, fara explicatii justificative, art. 8 din Legea 60/1991, republicata in Monitorul Oficial nr. 888/2004, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, Comisia de avizare a PMB, dupa 10 zile de discutii, refuza sa ne aprobe locatia solicitata la Universitate, propunandu-ne numai platoul din fata Academiei Militare, pe care noi il respingem, pentru a nu se interpreta ca organizam o manifestatie exact impotriva celor favorabili noua, in privinta legilor solicitate.
In aceasta situatie am putea demonstra Primariei ca prezenta forma actualizata a Legii privind organizarea adunarilor publice nu mai este valabila de la 27 martie 2012. Am putea avertiza Primaria ca facem manifestari comemorative legate de Monumentele lui Mihai Viteazul si Heliade Radulescu, referitor la implinirea a 420 de ani de la urcarea lui Mihai pe tron sau a 165 de ani de la decizia luata de pasoptisti, de declansare a insurectiei armate. Am putea demonstra Primariei, cu trimitere la Caragiale, ca "statua lui Mihai Viteazu" a fost, de la inceputurile Romaniei moderne, loc de manifestatii politice si sindicale, nu de manifestatii culturale, etc.
Deocamdata nu consideram insa oportuna declansarea de actiuni comemorative, pentru a suplini genul de actiuni preconizate de SCMD.
Ultima runda de negocieri cu Primaria, pentru data de 19.04.2013, este prevazuta pentru miercuri, 17.04.2013. In baza discutiilor cu membrii Comitetului Director si presedintii filialelor din Bucuresti si Ilfov, in vederea gasirii celei mai bune solutii, va transmitem deocamdata rugamintea de a nu incheia deja contractele cu firmele transportoare, de a nu plati nici un avans, urmand a lua decizia finala, pentru ca SCMD nu se poate manifesta decat in conditii de legalitate, abia miercuri, 17.04.2013, in functie de obtinerea sau nu a aprobarii.
In alta ordine de idei, va transmit urmatoarele informatii, garantat reale:
  1. Astazi, 15.04.2013, la prima ora, ministrii de resort au prezentat premierului spre aprobare documentele financiare atestand faptul ca cele trei structuri nu au nevoie de nici un leu in plus de la buget, pentru efectuarea reparatiilor cuprinse de Legea reparatorie.
  2. Premierul a avizat astazi, Proiectul legii reparatorii, care urmeaza sa intre in Parlament, spre votare in plenul Camerelor, cu data de miercuri, 17.04.2013.
  3. Maine, 16.04.2013, impreuna cu dl. vicepresedinte Col. (r) Pricina Valeriu, suntem invitati la Guvern de dl. vicepremier responsabil de resort, pentru a lua nota, oficial, despre modul de rezolvare a solicitarilor noastre.
  4. Solutia la care persoanele care ne sprijina au ajuns, cu aprobarea premierului, este urmatoarea:
  • Legea reparatorie se supune acum votului in Parlament (miercuri vom afla data).
  • Legea pensiilor militare de stat va fi promovata prin OUG in cursul lunii mai a.c.
In consecinta, aberantele decizii de recuperare vor deveni caduce, nemaifiind puse in executie.
In concluzie, miercuri, 17.04.2013, vom fi in masura sa va comunicam atat situatia exacta (ca data) a aparitiei legilor pe care le solicitam, cat si rezultatul definitiv al negocierilor noastre cu Primaria Generala a Capitalei, pentru ziua de 19.04.2013 si solutiile pentru care optam, in functie de cele obtinute atat de la Primarie cat si de la Guvern si Parlament.

Honor et Patria! Vae victis!

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU

vineri, 12 aprilie 2013

Referitor la unele afirmatii nefericite privind restituirea dreptului militarilor discriminati



Comunicat de presa
Fata de masurile si sumele vehiculate in media referitor la necesarul asigurarii reparatiilor pentru rezervistii discriminati, in baza discutiilor purtate astazi,  pe cifre reale, la Guvern, suntem in masura sa afirmam urmatoarele:
MApN, MAI si SRI au fondurile necesare producerii reparatiei, fara a fi nevoie de o suplimentare de buget sau de alte masuri. S-au facut, intr-adevar, mari economii, asa cum prevazuse Emil Boc, prin rata extrem de mare a mortalitatii la rezervisti.
Suma necesara pentru intreg sistemul national de aparare este de 7.744.919 lei/luna (1.760.080 euro/luna). De aici si pana la sutele de milioane de lei vehiculate in media, distanta este enorma.
Pe de alta parte, rezervistii se considera jigniti ca au putut fi banuiti macar ca ar accepta pomana dintr-un "fond de solidaritate" sau din spolierea altora.
Reafirmam ideea ca sunt 1.700.000 de pensionari in Romania, potrivit ministrului muncii, restul pana la 5,5 milioane fiind asistati social, fostii membri cooperatori, fostii lucratori in Cooperatie, fostii diplomati, fostii parlamentari si functionari publici, fostii militari, ca si revolutionarii si alte categorii, fiind aruncati nejustificat pe Casa Nationala de Pensii, unde ei nu au contribuit, pentru ca au contribuit separat si altfel in baza unor legi speciale, astazi abrogate ori suspendate.
Noi solicitam ca tot haosul produs in sistem de regimul Basescu sa fie solutionat prin revenirea la legile ocupationale. Am solicitat o lege pentru militarii discriminati si o lege a pensiilor militare de stat. Pentru acestea exista banii necesari in bugetul actual.

Alte amanunte, la intalnirea cu media, prevazuta la 19 aprilie a.c., la Universitate, la statuia lui Mihai Viteazul. Repetam: nu vom iesi impotriva nimanui, ci tocmai in sprijinul membrilor Guvernului si Parlamentului care se zbat sa rezolve legal situatia noastra si pentru lamurirea tuturor reprezentantilor media asupra legitimitatii cererilor noastre, pentru ca ne-am saturat de diversiuni incriminatorii si de divagatii publice pe langa subiect.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU