marți, 4 iunie 2019

PROIECT DE LEGE PENTRU ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE


PROIECT DE LEGE PENTRU ABROGAREA PENSIILOR SPECIALE
(Proiectul USR)

Este vorba dspre Proiectul de lege depus de USR anul trecut, vizand desfiintarea pensiilor zise speciale ale grefierilor, functionarilor publici parlamentari, diplomatilor, functionarilor de la Curtea de Conturi, altor categorii de functionari, nu si ale magistratilor, prevazuta la Art.5 (Legea 303/2004) si ale militarilor, prevazuta la Art.7 (Legea 223/2015) care doar se modificau.
Referitor la rezervisti, initiatorii credeau ca ne fac un bine, stabilind modificarea Art.30 din Legea 223/2015, astfel:
“Pensia stabilita, recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decat solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate inainte de data pensionarii, actualizat la zi cu rata inflatiei si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor activi”
La vremea respectiva, invocand Proiectul Mircovici, depus in 2016, de modificare a Legii 223/2015, prin excluderea cuvantului “solda” care se referea atunci doar la grad si functie, SCMD le-a propus, ca text, ca pensia stabilita, recalculata si actualizata conform Legii 223/2015 in forma promulgata, nu poate fi mai mare decat venitul (salariul) brut impozabil, calculat pe media a 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, actualizat la zi cu inflatia si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor activi, prin venituri intelegandu-se elementele permanente ale salarizarii.
De mentionat ca utilizarea cuvantului “solda”, inteles ca salariu sau venit brut total, duce, direct, doar la interpretarea ca “solda de grad” si “de functie”, care inseamna sub 1/3 din salariul unui militar. Daca se foloseste cuvantul “venit” pentru pensie, care nu este un venit, sa se foloseasca “venit permanent” ori salariu pentru suma lunara pe care o primeste militarul/politistul pentru activitatea nenormata depusa 24 de ore din 24. Nu salariul soldei de baza, nu alte definiri care duc, in viata civila, la ideea de salariu de baza sau de incadrare, pentru ca modul de calcul al salariilor militarilor si politistilor este total diferit de al civililor. Militarii si politistii nu se incadreaza in Codul Muncii, decat la capitolul “Interzis” la Art.42 din Constitutia Romaniei, ca “munca fortata”. Este motivul pentru care, in ceea ce ne priveste, se foloseste cuvantul “activitate”, care poate fi de aparare, de interventie, de munca in constructii, agricultura, minerit etc., fiind executata la ordin, fara drept de refuz.
Salariul din ultima luna a fost folosit pentru destructurarea imediata a sistemului militar, in conditiile existentei ordinului ca nu poti sta pe o functie mai mica sau mai mare decat gradul, ceea ce a dus la trecerile masive in rezerva, pentru a nu beneficia de calculul pensiei in baza “ajutorului de somaj” in situatia de “la dispozitie”.
La discutia cu reprezentantii USR au participat, pe langa BOC al SCMD, si membrii ONG-urilor rezervistilor MApN si ai unor sindicate din politie care au sustinut, asa cum le reprosa Secretarul General al SCMD, ca Legea 223 “este imorala” si ca OUG 57 /2015 este exact ceea ce ne trebuie. Iar, mai nou, au apreciat pozitiv colaborarea cu dna. LOV, domnii Valcov si Teodorovici, care primisera de la Dragnea ordinul unei noi Legi a pensiilor militare de stat.
Toti cei prezenti au fost de acord ca magistratii si militarii/politistii nu au ce cauta intr-o lege privind abrogarea “pensiilor speciale”, pensiile lor neputand face obiectul, conform Deciziilor CCR. De asemnea, ca impunerea pentru toti a limitei de varsta de 63-65 de ani este aberanta.
Ca trebuie regandita legea salarizarii pentru militari, care este umilitoare, din aceasta decurgand si drepturile la pensie. De asemenea, toate sindicatele si ONG-urile rezervistilor sunt de acord sa-si trimita specialisti in orice comisie tehnica s-ar constitui pentru analizarea definitiilor termenilor de salariu, venit, solda, pensie etc. si stabilirea drepturilor cuvenite.
In plus, SCMD a anuntat ca va ataca in Justitie orice act normativ care nu respecta deplina identitate de tratament juridic intre militari si magistrati, stabilita prin Deciziile CCR si ICCJ, modul de calcul al pensiilor rezervistilor la ora actuala fiind total diferit de cel al magistratilor.
Pentru restabilirea identitatii de tratament juridic, SCMD a depus amendamente la actuala forma a Legii 223/2015, complet distorsionata de OUG57/2015, OUG59/2017, OUG114/2018 etc. La initiativa filialelor din zona de Sud-Est, vom purta discutii pe aceasta tema si cu reprezentantii specializati ai PNL.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU