marți, 27 iulie 2021

Asaltul CCR impotriva militarilor continua!

 Asaltul CCR impotriva militarilor continua!

 

 Prin ultima sa   isprava - Decizia nr 256 publicata in MO713/20.07.2021 - CCR  “arunca, din nou, pisica” in curtea militarilor, producand in aceeasi nota dezgustatoare ca si in alte dati, cateva "argumente” in favoarea mentinerii pensiilor magistratilor, dar cu trimitere, cu sugestie clara spre desfiintarea pensiilor militare! Inainte de orice discutie, vreau sa spun ca nu am nici o problema cu pensiile speciale ale magistratilor, chiar daca acestea sunt cu adevarat “speciale” din multe puncte de vedere, ca de pilda in privinta modului cum si le-au obtinut, cuantumurilor acestora etc Am insa ceva de spus referitor la caracterul nu foarte stralucit (ca sa raman in limitele politetei) al acelor magistrati care, in incercarea de a-si "scapa" pensiile, invita practic legiuitorul sa elimine pensiile millitarilor si sa le mentina pe ale lor! Militarii nu au atacat niciodata o alta categorie socioprofesionala pe motiv de salarii, pensii sau alte facilitati acordate sau obtinute de la societate prin norma sau cutuma. Dar au suportat asaltul incalificabil al regimului Basescu-PDL, ulterior si al guvernarii PSD asupra demnitatii si asupra drepturilor lor acordate de-a lungul timpului, ca recunoastere a suportarii privatiunilor vietii de militar. Din pacate, aliatii de nadejde ai regimului Basescu-PDL in actiunile de spoliere a militarilor de drepturile lor au fost o parte din magistrati. Tonul l-a dat acea decizie a CCR din 2010, care contravenea flagrant unei decizii pe aceeasi tema (20/ 2000) si declara unicitatea si intangibilitatea pensiilor magistratilor, putere in stat, vezi Doamne, cu “Statut constitutional”! Decizia din 2010 a “dat liber” la desfiintarea samavolnica a pensiilor militarilor pentru trecut, prezent si viitor, adica inclusiv a celor aflate in plata! Astazi se pune din nou problema desfiintarii lor pentru trecut, prezent si viitor!

Le amintesc domnilor magistrati ca asprimea vietii de militar, limitarea exercitarii unor drepturi, obligatiile suplimentare fata de ceilalti cetateni ,inclusiv dupa incetarea raporturilor de serviciu, regimul de activitate nelimitat la 8 ore, apropiat de munca fortata, au fost luate ca model de magistrati si extinse nejustificat, as zice, asupra profesiei de magistrat, prin decizia 20/2000 a Curtii Constitutionale a Romaniei, impunand astfel acordarea unor pensii cu adevarat speciale, ceea ce s-a si intamplat, tot nejustificat, in opinia mea.  Si nu numai in opinia mea! Aceasta pentru ca salarizarea magistratilor asigura compensarea riscurilor si limitarilor exercitarii unor drepturi pentru domniile lor. IAR PE CALE DE CONSECINTA, AR PUTEA ASIGURA INCLUSIV PENSII BAZATE PE CONTRIBUTIVITATE, MULT DEASUPRA ALTOR CATEGORII SOCIOPROFESIONALE ! 

Cu tot respectul, stimati magistrati, printr-un demers deloc moral, cred eu, domniile voastre ati impus societatii, prin decizie a CCR, sa vi se acorde pensii speciale! Deci, cumva o justiție care a luat-o razna, substituindu-se legiuitorului, legiferand practic pentru sine! Culmea democratiei!!! Spre deosebire de dvs, militarii nu au impus nimic societatii! Societatea le-a recunoscut, incepand din vremea domnitorului (ales!) Alexandru Ioan Cuza, sacrificiile, faptul ca isi pun efectiv viata la dispozitia tarii si le-a acordat, in compensatie, unele drepturi, printre care si acela la pensie de serviciu, calculata dupa alte principii si platita integral de la bugetul de stat. Buget de stat la care militarii au contribuit, inclusiv pentru pensie suplimentara! Care pensie suplimentara, cu concursul magistratilor, li se refuza! Si ar mai fi ceva de observat, daca vrem sa fim corecti ! Prin decizie  a CCR ati “decretat” similitudinea intre profesia de militar si cea de magistrat. Iata textul Deciziei CCR nr 20/2000: ”Curtea Constitutionala retine ca instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si pentru magistrati nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, ea constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale carora trebuie sa li se supuna militarii si magistratii.

Astfel, aceste statute speciale stabilite de Parlament prin legi sunt mult mai severe, mai restrictive, impunand militarilor si magistratilor obligatii si interdictii pe care celelalte categorii de asigurati nu le au. Intr-adevar acestora le sunt interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii.”

 

Sa mai precizam ca revizuirea Constitutiei din 2003 nu a insemnat abrogarea Constitutiei din 1991! Astazi, din nou, va renegati propria decizie, propriile rationamente. Astazi, dupa dvs,  nu mai este valabila "reciproca" : daca A=B, atunci B=A! Atunci ati recunoscut caracterul deosebit al profesiei de militar, care impune acordarea pensiei militare de stat si ati gasit ca profesia de magistrat este intr-o situatie similara. Oare asa sa fie?  Haideti sa vedem cate ceva! In primul rand, ce juramant depun militarii si ce juramant depun magistratii, daca depun vreunul? Haideti sa vedem cati militari au murit la datorie, chiar si acum in timp de pace si cati magistrati! Haideti sa vedem ce riscuri, ce pericole infrunta un militar ori un politist in timpul exercitarii profesiei si ce riscuri, ce pericole infrunta un magistrat! Cu parere de rau, trebuie sa observ ca in ultima perioada, datorita "colaborarii" cu serviciile secrete, acceptate si impuse de unii dintre magistratii din sistemul judiciar, cel mai mare pericol pe care l-ati infruntat a fost acela de a va urmari, aresta si condamna intre dvs! 

Mare diferenta, doamnelor si domnilor magistrati! Chiar daca va prevalati de un Statut constitutional care, de drept si de fapt, nu vorbeste nimic despre asa zise "garantii" ale independentei magistratilor, necum despre pensiile speciale pe care vi le-ati atribuit, in deplin conflict de interese, judecand dvs, pentru dvs! Si nu pentru o persoana, ci pentru o intreaga categorie socioprofesionala! Constitutia nu face  vorbire despre garantiile independentei dvs si nici nu instituie in sarcina legiuitorului dreptul de a stabili, prin lege, astfel de garantii! Mare diferenta intre realitatea instituita de normele constitutionale si ce ati "construit", prin decizii ale CCR, siluind practic Constitutia! Cum, la fel, mare diferenta este si intre cuantumul pensiilor dumneavoastra si cel al pensiilor noastre! La dvs. pensia medie este de aproximativ 18.000. lei, iar la noi este in jur de 2.750 de lei. Reprezentati doar in jur de 3% din totalul pensiilor speciale, dlor magistrati?!? Ca numar de pensionari nu este asa. In decembrie 2019, ne spune Digi 24 erau 9359 de beneficiari de pensii speciale, din care 3879 pensionari din randul magistratilor, deci 41,44% ! De unde 3%? Aaaa…ati facut calculul incluzand in categoria “pensii speciale”si pensiile militare? Gresit, pensiile militare nu sunt pensii speciale! Nu sunt pensii speciale in nicio tara NATO. Iar la intrarea in NATO, pensiile militare, inclusiv cuantumurile la care trebuiau sa ajunga deja au facut si ele obiectul tratatului de aderare! Sunteti in eroare stimati magistrati! Iar daca analizam cuantumul pensiilor medii, vom vedea ca pensia medie la magistrati este de 6,5 ori mai mare decat pensia medie la militari.

In conditiile in care numarul de magistrati pensionari este de 39 de ori mai mic decat numarul de rezervisti militari, un calcul simplu arata ca suma cheltuita pentru plata pensiilor magistratilor pensionari este doar de aproximativ 7 ori mai mica decat cea cheltuita pentru plata pensiilor militare. Acest lucru nu     l-ati vazut, dlor magistrati, desi spune multe despre pensiile magistratilor! Poate tocmai de aceea pastrati "discretia"! Toate aceste aspecte, impreuna cu atitudinea reprobabila a unor magistrati care vor practic sa sileasca legiuitorul sa mentina pensiile magistratilor “la schimb” cu desfiintarea pensiilor militarilor, desi acestea nu intra in categoria pensii speciale, ne jignesc pe noi militarii, si nu numai pe noi! Iar pe dvs magistratii va descalifica! Urat, dlor magistrati care va pretati la astfel de masinatiuni mizerabile! Sincer, regret ca a trebuit sa scriu aceste randuri, insa atitudinea unor magistrati nu mi-a dat de ales!

 

 

Honor et Patria! Vae Victis!

 

Col.(r) Stefan TUDOSIE,

            Vicepresedinte SCMD

 

Niciun comentariu: